Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στενή συνεργασία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σε Σικάγο και Ουάσινγκτον.
Oι Αμερικανοί διαπιστώνουν μεγάλη διαφορά ανάμεσα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επισκέφθηκε την Ουάσινγκτον τον Οκτώβριο του 2013 και τον Έλληνα πρωθυπουργό που επισκέφθηκε Σικάγο και Ουάσινγκτον πριν από λίγες ημέρες, και αναμένουν να αποδείξει πως μπορεί να κάνει όσα τους υποσχέθηκε τόσο στο επίπεδο της προσέλκυσης επενδύσεων και της οικονομίας, όσο και στην προώθηση συγκεκριμένων θεμάτων στον γεωστρατηγικό τομέα.
Πηγές με πολύ καλή γνώση των όσων διημείφθησαν κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην αμερικανική και την ελληνική πλευρά για την αναβάθμιση της Σούδας είναι σε πολύ καλό δρόμο, όπως είναι και η προώθηση του έργου στην Αλεξανδρούπολη για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, που εκτιμάται ότι θα δώσει σε χώρες όπως η Σερβία και η Βουλγαρία μία νέα πύλη στην ενέργεια και θα μειώσει την εξάρτησή τους από τη Gazprom και τη Ρωσία.
Ωθούμενη από τη ρητορική Τσίπρα για πολιτική σταθερότητα, οριστικό τέλος των σεναρίων περί Grexit και σταθερό τραπεζικό σύστημα, η αμερικανική πλευρά διακινεί κι εκείνη την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενθαρρύνοντας άλλωστε συμφωνίες ανάμεσα σε αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες, είτε πρόκειται για τη συνεργασία με τη Lockheed Martin -για την αναβάθμιση των F16 και την επέκτασή της σε στρατιωτικά ελικόπτερα κλπ.- είτε πρόκειται για συμφωνίες ανάμεσα σε Αμερικανούς επενδυτές και το ελληνικό κράτος όπως η συμμετοχή του Τζον Κάλαμος στην Εθνική Ασφαλιστική και η επένδυση της ONEX του κ. Ξενοκώστα στα Ναυπηγεία Σύρου.
Πηγές που γνωρίζουν καλά τα σημερινά δεδομένα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων μεταφέρουν τη θετική στάση της κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, μιλούν για καλή «χημεία» ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Αλέξη Τσίπρα, και μεταφέρουν ότι το βασικό μήνυμα του Έλληνα Πρωθυπουργού για την επανατοποθέτηση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή βρήκε ευήκοα ώτα τόσο στο Σικάγο -πόλη την οποία η νέα κυβέρνηση Τραμπ δίνει μεγάλη σημασία και την αντιμετωπίζει ως βιομηχανική πρωτεύουσα των κεντροδυτικών ΗΠΑ- όσο και στην Ουάσινγκτον.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αμερικανούς και Έλληνες αξιωματούχους για να προωθηθούν ζητήματα που συζητήθηκαν στις επαφές που έγιναν σε Σικάγο και Ουάσινγκτον, από την προετοιμασία του εργοστασίου στην Αλεξανδρούπολη ως τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην επόμενη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2018, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά.
Στον γεωστρατηγικό τομέα, είναι φανερό ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για τις κινήσεις του Ερντογάν. Στις συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό φάνηκε ότι προσβλέπουν στην Ελλάδα για να παραμείνει η Τουρκία σταθερά προσηλωμένη προς τη Δύση, ενώ η πεποίθησή τους είναι ότι με τη στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό στο πλαίσιο του ΟΗΕ, μετά τις επόμενες εκλογές στην Κύπρο μέσα στο 2018.
Παράλληλα, πηγές που γνωρίζουν σε βάθος τις αμερικανικές θέσεις σημειώνουν ότι το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους παραμένει κρίσιμο και για την παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ως θετικό μεταφέρεται το κλίμα της συνάντησης Τσίπρα – Λαγκάρντ στους Αμερικανούς αξιωματούχους που ενδιαφέρθηκαν να ενημερωθούν.