Skip to main content

Ξεκίνησε η «βίαιη ωρίμανση» του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Κάλεσμα στους νέους και τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του νέου ΣΥΡΙΖΑ, απηύθυνε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα του φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος.

Μιλώντας στο κόκκινο και πράσινο φόντο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε σκληρή και εφ΄ όλης της ύλης επίθεση κατά της κυβέρνησης, ενώ η χθεσινή του ομιλία δεν περιλάμβανε ίχνος αυτοκριτικής. Ούτε καν στο σημείο που αναφέρθηκε στη χθεσινή τραγωδία στη Μόρια.

Με το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης που ενέκρινε το Σάββατο η κεντρική επιτροπή, γίνεται προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει το κόμμα που θα εκφράσει το χώρο από τα αριστερά της Ν.Δ. ως την άκρα Αριστερά, με σκοπό να απορροφήσει και να εξαφανίσει πολιτικές δυνάμεις όπως το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ. Με αναφορές από τη «δημιουργία του ΕΑΜ» την «μεγάλη δημοκρατική έκρηξη του 81» ο κ. Τσίπρας δείχνει πως δεν έχει εγκαταλείψει το σχέδιό του να γίνει ο «νέος Ανδρέας».

Είναι χαρακτηριστικό πως το γεγονός ότι ο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ το 1981 εξισώνεται στο κείμενο της νέας πολιτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ με την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα ακόμα και με την εθνική αντίσταση και τη δημιουργία του ΕΑΜ, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή όμως είναι ισχυρό το κλίμα για τη δημιουργία ενός κόμματος «ιδεολογικά ευρύτερου», με οργάνωση και λειτουργία διαφορετική, με δομή πολυσυλλεκτικού κόμματος εξουσίας και σκοπό την ανακατάληψη της εξουσίας.  

Οι διαφωνούντες, που είναι σαφώς λιγότεροι και δεν έχουν ιδιαίτερη ισχύ, λένε ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν ήθελε το ΠΑΣΟΚ και η λύση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει ΠΑΣΟΚ, έστω και στην πιο σύγχρονη μορφή του. Η «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι ο όρος που χρησιμοποιείται ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να περιγράψει τις αλλαγές που έρχονται.

Το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, οι «προεδρικοί», «οι πασοκογενείς» και τα μέλη που προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία αντιτείνουν ότι το 31,8% που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, είναι άνθρωποι που προέρχονται από την Σοσιαλδημοκρατία και «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τους κρατήσει και να καταφέρει να σταθεί ως εναλλακτικός πόλος εξουσίας απέναντι στη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οφείλει εκείνος να αλλάξει για να τους εκφράσει και να μην τους απωθεί πολιτικά».

Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση υπερψήφισε τη νέα πολιτική διακήρυξη. Επέλεξε να μην κονταροχτυπηθεί στην κεντρική επιτροπή με «προεδρικούς» και «πασοκογενείς», δίνοντας απλώς ένα στίγμα των όσων θα ακολουθήσουν ως το συνέδριο αλλά και κατά τη διάρκειά του. «Η σοσιαλδημοκρατία δεν ασχολήθηκε με θέματα όπως οι ανισότητες, η κλιματική αλλαγή, όπως εμείς και γι’ αυτό έφτασε εκεί που έφτασε. Μπορούμε να φτιάξουμε τις προϋποθέσεις για να γυρίσουμε στην κυβέρνηση; Λάθος ερώτηση. Οι Αριστεροί και οι Αριστερές κάνουν αυτά που πιστεύουν. Δεν σκοπεύουν να έχουν την εξουσία ως αυτοσκοπό», είπε, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι συνεχίζει να ανησυχεί για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ.  

«Να αλλάξουμε το κοινό μας. Κερδίζεις τη νεολαία και κερδίζεις τις εκλογές, δεν την κερδίζεις τότε χάνεις και κερδίζει ο Μητσοτάκης», είπε στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Φίλης, που έστειλε μήνυμα προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ «να μην κυνηγάει μόνο τους 65άρηδες του ΠΑΣΟΚ».

«Όχι στη προσπάθεια ανακάλυψης εσωτερικών εχθρών και κατασκευής ψεύτικων διλλημάτων που δεν έχουν σχέση με τα χαρακτηριστικά του χώρου μας» είπε στη δική του τοποθέτηση ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, σε μία έμμεση πλην σαφή αναφορά στις επιθέσεις που δέχθηκε από το σύστημα Τσίπρα την προηγούμενη περίοδο. Κατά τον κ. Σκουρλέτη το ερώτημα «ποιοι είναι με την διεύρυνση και ποιοι όχι» είναι λάθος (σ.σ. και σκοπίμως παραπλανητικό, συμπλήρωναν όσοι συμφωνούν μαζί του βάλλοντας κατά της ηγεσίας. «Όλοι είναι με την διεύρυνση, αλλά σε ποια βάση;» είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σεβασμό στον ΣΥΡΙΖΑ» ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος το μέλος των 53+ Πάνος Λάμπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά για τους «πασοκογενείς»: «Δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε από ανθρώπους που είναι εδώ ανάμεσα μας που έχουν διασπάσει τα κόμματα τους να εγκρίνουν την πολιτική διακήρυξη». Ο κ. Λάμπρου δεν διευκρίνισε ποιους αφορά το «καρφί», αλλά εξαίρεσε μόνο τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ και τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που πήγε στον ΣΥΡΙΖΑ από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, λέγοντας πως αυτοί «τιμούν το κόμμα». 

Την απάντηση, εκ μέρους των «προεδρικών» ανέλαβε να δώσει στους διαφωνούντες ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, ο οποίος με μία απολίτικη και ρηχή τοποθέτηση, προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες σημειώνοντας ότι «η διεύρυνση θα διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει δεξιά στροφή» αλλά και ότι «ο μόνος κίνδυνος που είχαμε ήταν να μολυνθούμε από τα μνημονιακά απόνερα, αλλά τον αποφεύγουμε γιατί υπάρχει το κείμενο της Διακήρυξης και η τοποθέτηση Σταθάκη».

Η συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής που έληξε το περασμένο Σάββατο, ήταν η αρχή και όχι η λήξη μίας επίπονης διαδικασίας που δεν θα λήξει χωρίς απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Της, κατά Δραγασάκη, βίαιης ωρίμανσης του ΣΥΡΙΖΑ, τον όρο που χρησιμοποίησε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να περιγράψει την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε κυβερνών κόμμα που εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές. Ο κ. Τσίπρας με τους «προεδρικούς» και τους «πασοκογενείς» έχει την ισχύ και το πάνω χέρι, έχει την μεγάλη πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας μαζί του, αλλά και οι διαφωνούντες δεν έχουν ακόμα πει την τελευταία τους λέξη. Το κλίμα που διαμορφώνεται οδηγεί σε συγκρουσιακές αλλαγές που θα αφορούν το όνομα, την εκλογή αρχηγού, τον τρόπο διοίκησης, την πολιτική φυσιογνωμία, την ιδεολογική ταυτότητα και την οργάνωση του κόμματος και όχι σε συμβιβαστικές και συμφωνημένες επιλογές.

Στη Βόρεια Μακεδονία ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει σήμερα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας Σκόπια, για να συμμετάσχει σε ημερίδα που διοργανώνει το περιοδικό Economist με τίτλο: «Western Balkan Summit – Reinforcing the momentum for European Integration». 

Στις 18.00, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.