Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις

«Η Ελλάδα χρειάζεται τις αμερικανικές επενδύσεις, όχι μόνο γιατί είναι σημαντικές για την ανάκαμψη της χώρας, αλλά και για τις προσπάθειές της να μπει σε μια νέα εποχή, με μόνιμη ανάπτυξη», επισήμανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια ομιλίας του στο δείπνο των ελληνοαμερικανικών οργανώσεων American Hellenic Educational Progressive Association (AHEPA) και American Hellenic Institute (AHI).

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχει παρουσιαστεί «μια τέλεια ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής γεωστρατηγικής συνεργασίας».

«Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα και είναι αναγκαίο για εμάς στο τέλος του 2018 να μπορούμε με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης να έχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης» πρόσθεσε.

Μεταφέροντας το κλίμα που εισπράττει κατά τις επαφές του από την αρχή της επίσκεψής του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι η πρώτη φορά, από τις συνολικά τρεις που έχει επισκεφθεί τις ΗΠΑ ως Πρωθυπουργός, που έχει τόσο εποικοδομητικές συναντήσεις και εισπράττει τόσο θετικά λόγια για την Ελλάδα. Αναφέρθηκε επίσης στην «πολύ εποικοδομητική» συνάντηση που είχε με την Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας πως καμιά φορά είναι δύσκολο να πιστέψει ότι αυτά που ακούει είναι αλήθεια. Όπως ανέφερε, «είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο μετά από επτά συνεχή χρόνια βαθιάς κρίσης και πιστεύω ότι σήμερα πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για το μέλλον μας».

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα εφάρμοσε τον μεγαλύτερο αριθμό μεταρρυθμίσεων από οποιαδήποτε άλλη χώρα σε τόσο σύντομο διάστημα. Επισήμανε τη νομοθέτηση του νόμου που δίνει επενδυτικά κίνητρα και αποσκοπεί να προσελκύσει πάνω από 13 δισ. δολάρια σε ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2023, την ενδυνάμωση της διαδικασίας fast track για στρατηγικές επενδύσεις και την αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων για υποδομές σε επίπεδα ρεκόρ.  Αναφέρθηκε ακόμη στην επίτευξη των στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα, στην ανοδική πορεία των επενδύσεων (11,2 στο πρώτο τετράμηνο 2017) και την αύξηση των εξαγωγών έως 15% στο πρώτο 8μηνο του 2017. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και πως ο τουρισμός έχει αυξηθεί κατά 5 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 35 εκατομμύρια το 2021.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι «ξεκάθαρα η Ελλάδα μπαίνει σε νέα φάση, αλλά όμως ότι ο στόχος δεν είναι μόνο οικονομικός». Η προσπάθεια αυτή στην οικονομία, σημείωσε, συνιστά μια γερή βάση για την ευρύτερη στρατηγική της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας ως ενός οικονομικού κόμβου και πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Εκεί ακριβώς  βρίσκεται το μέλλον της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης, συνέχισε για να συμπληρώσει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει προωθήσει μια σαφή ενεργητική διπλωματική ατζέντα για τη σταθερότητα και την συνεργασία σε μια από τις σημαντικότερες, αλλά επίσης και ασταθείς, περιοχές στον κόσμο, όπως επίσης και νέες μορφές συνεργασίας στα Βαλκάνια.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι πολλά χρόνια μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ένα από τα λίγα μέλη που εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τις στρατιωτικές δαπάνες. Είπε ότι η χώρα προωθεί μια ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ, περιλαμβανομένης και της κρίσιμης βάσης της Σούδας, και έχει στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με τη μετανάστευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και στη διαρκή ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως κόμβου για την ενέργεια και τις μεταφορές, επισημαίνοντας τις εξελίξεις με τους αγωγούς και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κρήτη και τα Ιόνια, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες. Αναφέρθηκε στην επέκταση και τη σύνδεση των σιδηροδρομικών γραμμών μέσω των Βαλκανίων.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι είναι η στιγμή για περαιτέρω ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής συνεργασίας:

Πρώτον, τόνισε, πρέπει να επικεντρώσουμε στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα πεδία του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, κ.α., αναφέροντας ότι κομβικό σημείο θα είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Δεύτερον, συνέχισε, «πρέπει να είναι σαφές στους συμμάχους και φίλους μας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, στον βαθμό που ικανοποιούνται οι θέσεις της στα ζητήματα ασφαλείας που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει μια ενεργητική πολιτική για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα καθίσει ξανά στο τραπέζι για να συνεχιστούν οι συζητήσεις σε αυτή τη βάση. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει αυτό το κρίσιμο θέμα, με τον πρόεδρο Τραμπ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει επίσης ενεργή πολιτική διαλόγου με την Τουρκία ώστε να επιλύονται ζητήματα και στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Παράλληλα, όμως σημείωσε ότι «πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι θα προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο απέναντι σε παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις». Ξεκαθάρισε επιπλέον ότι «δεν θα δεχτούμε μια ενωμένη Κύπρο, την ασφάλεια της οποίας εγγυάται μια Τουρκία υπό την απειλή της στρατιωτικής παρέμβασης».

Για την ΠΓΔΜ και το θέμα της ονομασίας είπε ότι το μονοπάτι της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης μπορεί να ανοίξει για εκείνη όταν επιλυθεί το θέμα στη βάση μιας κοινά συμφωνημένης λύσης. 

Στην αρχή της εκδήλωσης, στην οποία τον Πρωθυπουργό συνόδευσε η σύντροφός του Περιστέρα Μπαζιάνα, ανακοινώθηκε ότι το ετήσιο συνέδριο των AHEPA θα διεξαχθεί στην Ελλάδα το 2021.

Πηγή: ΑΜΠΕ