Skip to main content

Τα δύο σενάρια για τον Δ. Παπαγγελόπουλο

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Επιστροφή της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη ή εξέταση των καταθέσεων Σαμαρά και Βενιζέλου από την προανακριτική επιτροπή και έκδοση πορίσματος για παραπομπή ή όχι σε Ειδικό Δικαστήριο; Αυτοί είναι οι δύο δρόμοι που έχει η πλειοψηφία, μετά την απόφαση σύστασης προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να προβλέπει με βεβαιότητα ότι η υπόθεση – ελλείψει στοιχείων – θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.

«Θα αξιολογηθεί εάν υφίσταται αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα υπό διερεύνηση αδικήματα» είπε χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης και είναι η φράση από την οποία «πιάστηκαν» στον ΣΥΡΙΖΑ για να διαμορφώσουν τη δική τους γραμμή άμυνας και την αντεπίθεση.

«Η πρόταση της Ν.Δ. δεν αποτελεί μόνο έναν προφανή και απαράδεκτο αντιπερισπασμό αλλά και μια ευθεία και προκλητική απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Ένα σκάνδαλο πάνω στο σκάνδαλο», απαντούσε λίγο αργότερα η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, ενώ αποκαλούσε τον Πρωθυπουργό «προσωπικά εκτεθειμένο» και τον κατηγορούσε ότι «υπαναχωρεί για να αποφύγει το φιάσκο».

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι η υπερβολική αντίδραση και οι ακραίοι τόνοι του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αιφνιδιάστηκε από τον χειρισμό Μητσοτάκη, επειδή αφενός βρέθηκε ο τρόπος να μην «ηρωοποιηθεί» ο κ. Τσίπρας συσπειρώνοντας γύρω του όλον τον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση παραπομπής του, αλλά και να συνεχιστεί η έρευνα για τις ενέργειες Παπαγγελόπουλου, τις οποίες χαρακτηρίζουν παράνομες. Απαντώντας δε στη διαρροή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η υπόθεση θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη «ελλείψει στοιχείων» σημειώνουν ότι οι καταθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή – ειδικά του κ. Αγγελή – στοιχειοθετούν το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Λένε επίσης ότι η υπουργική ιδιότητα που είχε, του έδωσε την δυνατότητα να έχει ιδιαίτερη πρόσβαση στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και χαρακτηρίζουν μονόδρομο την διερεύνηση της υπόθεσης από την Προανακριτική Επιτροπή. Σημειώνουν δε ότι ακόμα και αν η υπόθεση γυρίσει στην Δικαιοσύνη, η επιτροπή που θα συσταθεί θα λειτουργήσει, δηλαδή θα καλέσει για καταθέσεις μάρτυρες της υπόθεσης, όπως είναι οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι προστατευόμενοι μάρτυρες που με τις αρχικές καταθέσεις τους είχαν εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση Novartis. Αν αυτό ισχύει, σημαίνει ότι θα γίνει πλήρης εξέταση της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή, παράλληλα με την έρευνα της Δικαιοσύνης.

«Επ΄ ευκαιρία» ή «κατά την άσκηση;»

To σενάριο της επιστροφής της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη, προϋποθέτει η Επιτροπή να αποφανθεί ότι οι παράνομες – κατά το σκεπτικό της Ν.Δ. – ενέργειες Παπαγγελόπουλου δεν έγιναν «κατά την άσκηση των καθηκόντων του» αλλά «επ΄ ευκαιρία των καθηκόντων του», και έτσι να μην εφαρμοστεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Είναι το «τρικ» που έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψηφοφορία για την παραπομπή των δέκα σε προανακριτική, υποστηρίζοντας τότε – προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης – ότι οι υπουργοί δεν παρανόμησαν όταν ήταν υπουργοί αλλά επειδή ήταν υπουργοί, για να ξεφύγουν από την εφαρμογή του νόμου και η έρευνα – μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε καθώς αυτός ήταν τότε και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ – να συνεχιστεί στη Δικαιοσύνη.

Θα κάνει σήμερα η πλειοψηφία αυτό που κατήγγειλε ως μειοψηφία;

Ο κ. Μητσοτάκης έχει να ζυγίσει πολλά. Αυτούς που εντός του κόμματός του δεν θέλουν προανακριτική (η κ. Μπακογιάννη το είπε δημοσίως), αυτούς που θέλουν (όπως η πλευρά του Αντ. Σαμαρά και άλλοι βουλευτές ή στελέχη όπως ο κ. Πικραμμένος που κατά τον Σάκη Παπαδόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ διασύρθηκε και ταλαιπωρήθηκε άδικα) αλλά και εκείνους που εκτός Ν.Δ. θέλουν προανακριτική για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως το Κίνημα Αλλαγής. 

Για να απαντήσουν στο επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «επιχείρησης κουκουλώματος του σκανδάλου Novartis» κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι θα υπάρξει μέχρι τέλους διερεύνηση της υπόθεσης και εξηγούν σε ό,τι αφορά τον κ. Τσίπρα ότι εάν κατά το στάδιο της έρευνας της υπόθεσης από τη Βουλή ή από τη Δικαιοσύνη προκύψουν στοιχεία και για άλλα αδικήματα που φέρεται να τελέσθηκαν και για άλλα επιπλέον πρόσωπα που είχαν ανάμιξη στη νοσηρή αυτή υπόθεση, προφανώς το κατηγορητήριο μπορεί να επεκταθεί.

Μετά την επίσημη επιβεβαίωση της απόφασης της πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον κ. Παπαγγελόπουλο, στην Κουμουνδούρου σήμανε συναγερμός ενώ σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Τυπικά, εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής, αλλά αναμένεται νέα αντίδραση αυτή τη φορά από τον κ. Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να κάνουν λόγο για υποκρισία, μεθόδευση και χειραγώγηση όχι μόνο του κοινοβουλίου αλλά και της ίδιας της Δικαιοσύνης, από τη Ν.Δ..

Στην επίσημη ανακοίνωση της γραμματέως τη Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη συνδέεται ο χρόνος της διαβίβασης της δικογραφίας για την πολιτική σκευωρία στη Βουλή με την εξέταση από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής του αιτήματος της εισαγγελέως Διαφθοράς για την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα πρόκειται να διωχθεί για το κακούργημα της δωροληψίας.

«Στο πόρισμα αυτό περιγράφονται οι ευνοϊκές για τη Novartis υπερτιμολογήσεις των φαρμάκων, οι οποίες εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Λοβέρδου. Αυτό είναι λοιπόν το πραγματικό σκάνδαλο Novartis. Αυτή είναι η πραγματική δικογραφία, της οποίας η διερεύνηση για πολιτικά και μη πολιτικά πρόσωπα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα, που η Ν.Δ. έχει το θράσος να μιλά για κατάρρευση της δήθεν σκευωρίας» σημειώνει η κ. Γεροβασίλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει να ρωτά τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί με τον κ. Σαμαρά που κατονόμασε τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόσωπο που μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έστησαν την υπόθεση Novartis, ενώ προφανώς η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Προκαλεί ωστόσο εντύπωση – και το επισήμανε και ο κ. Καλαφάτης εκ μέρους της Ν.Δ. σε ανακοίνωσή του – ότι στη μακροσκελή ανακοίνωση της κ. Γεροβασίλη δεν υπάρχει ούτε μία φράση στήριξης, ούτε μία αναφορά για τον κ. Παπαγγελόπουλο. Αυτό δεν σημαίνει ότι μελετάται να ληφθούν αποστάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, λένε πηγές του κόμματος, και προϊδεάζουν ότι η στήριξη του κ. Τσίπρα προς το πρόσωπό του θα είναι ισχυρή και αναμφισβήτητη.