Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα

Βάλαμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα, κάναμε συμβιβασμό και όποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να πετύχει καλύτερη συμφωνία, ας έρθει να μας το πει, τόνισε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι η πάλη την οποία έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έθεσε  – για πρώτη φορά με τόση ένταση – σε αμφισβήτηση τα δόγματα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, της λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης, με τα οποία η Ευρώπη αντιμετώπισε την οικονομική κρίση από το 2008 μέχρι σήμερα.

Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα έτη θα φέρουν εξοικονόμηση πόρων 20 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δημοσίων επενδύσεων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση χρηματοδότησης έως και 83 δισ. σε βάθος τριετίας από τον ESM «κλείνει τη συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Έκανε επίσης λόγο για ολοκληρωτική θεσμική αναπλαισίωση, με την επιλογή να αφήσουμε ως Ελλάδα το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει και να συμβληθούμε στη συνέχεια με τον ESM, ο οποίος αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό και όχι με ιδιωτική εταιρεία, όπως ήταν ο EFSF.

Στο κέντρο της δημόσιας συζήτησης μπαίνει το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, σε αυτό το ζήτημα,  «συγκρούονται οι αντιλήψεις του παλιού και χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος από τη μία πλευρά και της Ελλάδας που παράγει και αγωνίζεται από την άλλη».

Θέλουμε έξοδο από την κρίση με την κοινωνία και τους πολίτες όρθιους, η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής ισοπέδωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης», παρουσία εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Επιτέθηκε στη Ν.Δ. λέγοντας ότι κάποιοι προσπαθούν να κρυφτούν από τον εαυτό τους και σημείωσε ότι «κάποιοι κραύγαζαν ότι έχουμε κρυφό σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ και τώρα που διαψεύστηκαν, δεν μιλούν για τον εαυτό τους κι έφτασαν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το προεκλογικό του πρόγραμμα.

»Εάν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα και τώρα μας λένε ότι δεν εφαρμόζουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον ελληνικό λαό να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου για την έξοδο από την κρίση, για την έξοδο από τις πολιτικές λιτότητας και σημείωσε πως είναι βέβαιος «ότι ο ελληνικός λαός έχει και κρίση και αισθητήριο. Δεν θα αφήσει αυτός ο έντιμος αγώνας, ο γενναίος αγώνας, να γίνει μια σύντομη παρένθεση στην πολιτική ζωή του τόπου. Δεν θα είναι παρένθεση ο αγώνας, η αγωνία του ελληνικού λαού για δίκιο και για ένα καλύτερο αύριο.

»Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός και οι δημιουργικές δυνάμεις έχουν ήδη αποφασίσει τι θα επιλέξουν. Θα επιλέξουν να κοιτάξουν το μέλλον στα μάτια με ελπίδα και προσδοκία, να μην βάλουν παρένθεση στην ελπίδα, να μην σβήσει εδώ η σπίθα, η φλόγα του ελληνικού λαού. Θα επιλέξουν να βάλουν ένα οριστικό τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε και ισοπέδωσε την οικονομία και τη χώρα. Ο αγώνας που ξεκίνησαν θα έχει προοπτική τετραετίας και ακόμα περισσότερο».