Skip to main content

Ν.Δ.: Απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να μην ενημερώνει για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Για τη στάση της στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) με θέμα τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, όπου αποχώρησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος, πήρε θέση η Νέα Δημοκρατία.

Δηλώνει ότι σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). «Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνο την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη».
 
Η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει ότι με αυτή τη θέση προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».
 
«Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκλησή του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.
 
Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα» επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία, που αναφέρει ενδεικτικά τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, καθώς και τις σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.
 
Όπως υπογραμμίζει, σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, αλλα και οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.
 
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., στα ζητήματα αυτά προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κουμουτσάκος, απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.
 
«Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής τη διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνο το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο υπουργός των Εξωτερικών» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, που δηλώνει ότι με την αποχώρησή της από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπογραμμίζει:

«1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

2. Την άρνησή της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία του θεσμού αυτού. Όπως σημειώνει, τη θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. «Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε δήλωσή του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για συνεδρίαση «εμπαιγμό».

Από την πλευρά του, το Ποτάμι επιμένει στην πρότασή του για συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με τη συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης.