Skip to main content

Π. Λαφαζάνης: Ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε το μνημόνιο από τη σύγκρουση με το κατεστημένο

Το μνημόνιο από μία σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο επέλεξε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ εκτίμησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης τονίζοντας ότι «η πρότασή μας είναι να τελειώσουμε με τα μνημόνια. Να τελειώσουμε με τη λιτότητα και να στηρίξουμε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες».

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Λαφαζάνης ανέφερε ότι «η Ελλάδα είχε εναλλακτική λύση, έχει εναλλακτική λύση και θα έχει εναλλακτική λύση απέναντι στα μνημόνια. Αλίμονο, εάν η σκλαβιά, θεωρείτο μονόδρομος. Αλίμονο εάν η υποταγή, η κηδεμονία, η νεοαποικιοποίηση ήταν ο μονόδρομος λαών και χωρών».

Σε ερώτηση εάν πιστεύει ότι η απελθούσα κυβέρνηση θα μπορούσε πιο εύκολα να κινηθεί σε αυτή την «εναλλακτική» λύση που προτείνει ο ίδιος, αντί της επιλογής που επιλέχθηκε, ο κ. Λαφαζάνης απάντησε πως κανένας δρόμος και καμία επιλογή δεν είναι εύκολη.

Πρόσθεσε ότι «ούτε εγώ έχω στο τσεπάκι μου τη μαγική συνταγή για να υποδεικνύω εύκολους δρόμους. Αν δεν ακολούθησε ο Αλέξης ο Τσίπρας μια εναλλακτική επιλογή απέναντι στο νέο μνημόνιο, το γιατί, θα τον ρωτήσετε πρώτα τον ίδιο. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο δρόμος, ο εναλλακτικός δρόμος προϋπέθετε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα έπρεπε να διακινδυνεύσει τη σύγκρουση με το κυρίαρχο κατεστημένο μπλοκ της Ε.Ε. και κυρίως το κατεστημένο της Γερμανίας».

«Μπροστά σε αυτό το δίλημμα νομίζω ότι η κυβέρνηση τελικά επέλεξε το μνημόνιο και όχι τη διακινδύνευση μιας σύγκρουσης με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και τη δυνατότητα ή το ενδεχόμενο, μιας εναλλακτικής λύσης που μπορούσε να οδηγούσε κι έξω από την Ευρωζώνη. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα η επιλογή υπήρξε μνημόνιο. Κι αυτό ήταν, είναι ένα ιστορικό, είναι τραγικό λάθος για τη χώρα, διότι τα μνημόνια δεν έχουν τέλος» τόνισε.

Εκτίμησε ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν είναι ένας ανθόσπαρτος δρόμος, «αλλά πρέπει να σταματήσει η τρομοκρατία και η καταστροφολογία και η δαιμονολογία γύρω από την έξοδο».

«Προκειμένου να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στο εθνικό μας νόμισμα, να ανακτήσουμε την εθνική νομισματική μας κυριαρχία και μαζί και την κυριαρχία μας, προκειμένου να τονώσουμε την οικονομία μας, να προσφέρουμε ρευστότητα στην ελληνική οικονομική δραστηριότητα για να μπούμε σε νέα τροχιά, για να μπούμε σε καινούργια αναπτυξιακή πορεία. Αν δεν τον κάνουμε αυτό, η μνημονιακή μπότα θα είναι πολλά χρόνια στη χώρα μας, χωρίς να μας δίνει καμία προοπτική» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.