Skip to main content

Ξεκινά στο Μαξίμου η «επιχείρηση» ΔΕΘ

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Ημέρα ΔΕΘ σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να συναντάται στις 11:00 με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Αύριο ο κ. Τσίπρας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδας, ενώ εκκρεμεί και η συνάντηση με τη ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο της προπαρασκευής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ εντάσσεται και η χθεσινή συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, παρά το γεγονός ότι στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος ευρύτερα αιτήματα του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Ο κ. Τσίπρας έχοντας στα χέρια του τα ενημερωτικά σημειώματα των υπουργών θέλει να έχει και μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα των αιτημάτων και των προβλημάτων του επιχειρηματικού κόσμου της Βορείου Ελλάδος προτού μεταβεί στη Θεσσαλονίκη.

Η ατζέντα της ΔΕΘ θα ολοκληρωθεί όταν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο έχουν εικόνα και για συγκεκριμένα αιτήματα της Αθήνας που έχουν καταθέσει οι Τσακαλώτος – Σταθάκης στη Κομισιόν στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας. Αν η απάντηση της επιτροπής είναι θετική, στη βαλίτσα του για τη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας θα μεταφέρει και μέτρα που, πάντα κατά το Μαξίμου, θα ανακουφίσουν αρκετό κόσμο και θα συμβάλλουν θετικά στα έσοδα του κράτους.

Τέλος, στο θέμα των εκκρεμοτήτων της πρώτης αξιολόγησης -μετά και την παρατήρηση του Euro Working Group για καθυστερήσεις- στο Μαξίμου δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν και ότι βρίσκονται εντός των χρονοδιαγραμμάτων με δεδομένο ότι η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. θα πρέπει να γίνει έως το τέλος Οκτωβρίου (μετά θα χρειαστεί νέα έγκριση από τα κοινοβούλια).

Ωστόσο, εκείνο που επείγει είναι η έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης γι’ αυτό και στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι εντός του Σεπτεμβρίου «θα τελειώσουμε με τις όποιες εκκρεμότητες».