Skip to main content

«Τρέχει» τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με την έναρξη σήμερα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες να απασχολεί, όπως είναι φυσικό, την επικαιρότητα, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» τα προαπαιτούμενα-ουρές της πρώτης αξιολόγησης με στόχο αυτή να κλείσει εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την εικόνα που έχει το Μαξίμου οι δυσκολίες εντοπίζονται:

– Στα ειδικά μισθολόγια, για τα οποία πρέπει να βρεθούν τα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου να μην «παγώσουν» για τα επόμενα δύο χρόνια.

– Στην τοποθέτηση νέων διοικητικών συμβουλίων στις τράπεζες και στο ΤΧΣ, θέμα για το οποίο η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στις Βρυξέλλες.

– Στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τη μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου και την πώληση του 20% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή. 

– Στη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο με τη σειρά του θα επιλέξει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

Ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι είπε στον Πιερ Μοσκοβισί, στη χθεσινή τους συνάντηση, ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις (μίλησε αρχικά για λίγες ημέρες και μετά για ένα ή δύο 24ωρα).

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το «κόκκινο τηλέφωνο» Αθήνας – Βρυξελλών θα βοηθήσει ώστε να επιλύονται άμεσα θέματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, κυρίως με τα τεχνικά κλιμάκια, η ημέρα έλευσης των οποίων στη θα αποφασισθεί σήμερα στο Euro Working Group.

Στα χέρια του Πρωθυπουργού βρίσκονται από χθες και οι εισηγήσεις-σημειώματα των υπουργών εν όψει της ΔΕΘ. Η προετοιμασία για τη ΔΕΘ, η οποία περιλαμβάνει συναντήσεις με τοπικούς φορείς και υπουργικές συσκέψεις υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, συνεχίζεται με βασικό στόχο ο κ. Τσίπρας στην καθιερωμένη ομιλία να προχωρήσει σε μια συνολική αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και να περιγράψει λεπτομερώς τους στόχους και τις κινήσεις για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα.