Skip to main content

Μήνυμα Μητσοτάκη για δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ε.Ε.

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Μηνύματα προς την Ευρώπη για την ανάγκη δίκαιης κατανομής προσφύγων αλλά και προς την Άγκυρα έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση προχωρά σε ένα πλέγμα δράσεων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και να μην αναβιώσουν μέρες του 2015, ενώ για το θέμα συνεχίζονται οι πολιτικές κόντρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός -που είχε συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του- επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει επίσης να μεριμνήσει για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στα κράτη-μέλη. Για να σημειώσει πως «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει τα σύνορά της -και τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα- και να μεριμνά για τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες μέλη. Δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη ζώνη Σένγκεν χωρίς να αναλαμβάνουν ταυτόχρονα ένα μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος». 

Κριτική για την Τουρκία
Παράλληλα σημείωσε πως η Τουρκία θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να εφαρμόσει όσα η ίδια έχει συμφωνήσει, για τον εντοπισμό και την αδρανοποίηση των δικτύων διακινητών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι από την υπογραφή της συμφωνίας μόνο 1.800 μετανάστες έχουν γυρίσει στην Τουρκία και αυτό θα πρέπει να διορθωθεί.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρονταν στο ταξίδι στην Ολλανδία και σημείωναν πως διαπιστώθηκε προσέγγιση στην ανάγκη μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, ιδίως μεταξύ των χωρών της ζώνης Σένγκεν. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο βασικές αρχές που διέπουν τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, είναι αυτές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. 

Ιδίως για την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας -που είχε ολοκληρωθεί, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επί Ολλανδικής Προεδρίας- συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οφείλει να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών. Κάτι που όπως ανέφερε ο Ολλανδός πρωθυπουργός είναι προς το συμφέρον και της ίδιας της Τουρκίας για τις συνθήκες διαβίωσης στη χώρα.

Μεταφορά στη Ν. Καβάλα
Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των νησιών χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά 1.500 περίπου προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα περίπου 1.000 από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας και οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές άλλες δομές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν από το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται. «Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα» σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα θα υπάρξει άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.

Αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το Σάββατο επίσης αποφασίστηκε:

  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ότι θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
  • Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές όσο και με το ΝΑΤΟ. 
  • Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η  διαδικασία επιστροφής τους.

Για το θέμα συνεχίζονται τα πυρά στην κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ. Χθες η Όλγα Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι το προηγούμενο διάστημα γινόταν κριτική προς το ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε τους πρόσφυγες στη λογική του «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Για να προσθέσει πως «η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε όψιμα ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα και πως το προσφυγικό έχει γεωπολιτική διάσταση. Όπως και το μεταναστευτικό, είναι ζητήματα σύνθετα που έχουν παγκόσμια και ευρωπαϊκή διάσταση και ήρθαν να μείνουν και αυτό το ξέρει τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη».