Skip to main content

ΣΥΡΙΖΑ: «Όλοι μαζί» και όχι σε όλα

Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki

Μήνυμα ενότητας με στόχο να υπερβεί την εσωστρέφεια που επικρατεί στο κόμμα αναμένεται να στείλει σήμερα μιλώντας στην Πολιτική Γραμματεία ο Αλέξης Τσίπρας, ανεβάζοντας παράλληλα τους τόνους της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας κάνει πίσω στα σχέδιά του για μετασχηματισμό του κόμματος, καθώς όπως επισημαίνεται είναι αποφασισμένος να προχωρήσουν οι αλλαγές που ο ίδιος έχει εξαγγείλει, παρουσιάζοντάς τις ως χρέος του κόμματος προς τον κόσμο που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Επιλέγει όμως τη μη σύγκρουση σε αυτή τη φάση και το κάλεσμα για σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, εγκαταλείποντας τα περί συναίνεσης και «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτικοποιεί και ανάγει σε μείζον ζήτημα την αντικατάσταση της Βασιλικής Θάνου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως φάνηκε από τη συνάντηση χθες στην Κουμουνδούρου ανάμεσα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και την πρώην σύμβουλό του, κόβει κάθε συζήτηση για τα σχέδια της κυβέρνησης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θα αντιταχθεί σε κάθε επιλογή προσώπων από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση, είτε αυτό αφορά την κάλυψη των θέσεων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είτε τη στελέχωση οργανισμών και επιτροπών είτε την επιστροφή της βάσης στις εισαγωγικές των πανελλαδικών είτε το πράσινο φως για το Ελληνικό κ.ο.κ. Περιμένει τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική και τους άλλους τομείς διακυβέρνησης για να κάνει πράξη το «όχι σε όλα» με σκοπό την ενεργοποίηση των δυνάμεων του κόμματος στην αντιπολιτευτική τακτική.

Η αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, παράλληλα με τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, θα είναι το κυρίως θέμα των περιοδειών που ετοιμάζει ο κ. Τσίπρας μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου.

Ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο

Το κλίμα που θα δημιουργηθεί στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που συνεχίζεται από χθες και ξεκινά σε λίγη ώρα στην Κουμουνδούρου, έχει σημασία για την τακτική που θα ακολουθήσει και μέσα στο κόμμα. Ο ίδιος πάντως, έχει σκοπό να αποφύγει και να υπερβεί την εσωστρέφεια, κυρίως επειδή θέλει να αποφύγει την αμφισβήτηση του εγχειρήματος του μετασχηματισμού.

Θεωρεί -και αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- ότι το 31,5% των εθνικών εκλογών του επιτρέπει να κινηθεί χωρίς καμιά αμφισβήτηση προς τις αλλαγές που έχει ήδη πάρει στην πλάτη του, θα επιδιώξει όμως συλλογικές διαδικασίες και αποφάσεις, αποφεύγοντας «εκβιασμούς».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αναμένεται να αποφασιστεί ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στις αρχές του έτους, ενώ χθες ειπώθηκε ότι συμφωνήθηκε να γίνει τον Φεβρουάριο.  Μεταξύ των άλλων θεμάτων που αποφασίστηκαν είναι μέχρι το τέλος του μήνα να συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της Προοδευτικής Συμμαχίας και, πιθανόν, άλλα πρόσωπα που θα ενταχθούν στο εγχείρημα.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, μετά το Σαββατοκύριακο του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ θα συνεδριάσει για να εγκρίνει τον οδικό χάρτη του Συνεδρίου και το άνοιγμα του μητρώου για ένταξη νέων μελών στο κόμμα.

Αυτά αφορούν τις προθέσεις και τις επιδιώξεις του κ. Τσίπρα και των «προεδρικών», μένει ωστόσο να φανεί αν θα προχωρήσουν έτσι τα πράγματα. Μένει να φανεί αν σήμερα θα υπάρξει σύγκρουση μέσα στην Πολιτική Γραμματεία για τα σχέδια του κ. Τσίπρα και κυρίως για την απόφασή του για εκλογή αρχηγού από τη βάση, πρόταση που έχει συναντήσει στιβαρές διαφωνίες και αμφισβητείται έντονα. Μένει να φανεί αν θα τεθεί θέμα από τον ίδιο τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη για τις επιθέσεις που δέχθηκε και σε ποιους θα τις «χρεώσει» κοκ.