Skip to main content

Ν.Δ.: Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στο ΕΣΠΑ

Για «παταγώδη αποτυχία» της κυβέρνησης στην υλοποίηση, στη διαχείριση και στον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της.

Όπως επισημαίνει η Ν.Δ. «στην υλοποίηση, το 2016 έκλεισε με απορρόφηση 29,3% κάτω του στόχου, ενώ οι ρυθμοί απορρόφησης – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος – βαίνουν μειούμενοι και το 2017».

Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση, η Ν.Δ. σημειώνει ότι «από τις 24 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο του 2017, έχουν προκηρυχθεί μόλις 5, εκ των οποίων οι 2 είναι στην φάση της αξιολόγησης, ενώ στις 3 έχει απλά ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει, από τον Σεπτέμβριο, η διαδικασία υποβολής προτάσεων». Παράλληλα, όπως αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντοπολίτευσης, «στις 4 δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, που προκηρύχθηκαν το 2016, υπάρχουν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει ούτε 1 ευρώ σε χιλιάδες δικαιούχους».

 Σε ό,τι αφορά τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ, η Ν.Δ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιχείρησε πλήρη μεταστροφή του στόχου, με αποτέλεσμα από κομβικός μοχλός ανάπτυξης και στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, να εξελιχθεί σε δεξαμενή κάλυψης πάγιων και διαρκών αναγκών του κράτους, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση των κρατικών δαπανών».

«Παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το σύνολο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 εγκεκριμένο και με ψηφισμένο τον εφαρμοστικό νόμο. Έπρεπε απλά να τρέξουν τις προκηρύξεις. Απέτυχαν ακόμα και σε αυτό» σημειώνει η Ν.Δ. ενώ χαρακτηρίζει «ψέμα» τον ισχυρισμό ότι «η υψηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 οφείλεται στο ΣΥΡΙΖΑ». «Παρέλαβαν τον Ιανουάριο του 2015 απορρόφηση 87,97%» υπενθυμίζει, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα ήταν τότε 4η σε απορρόφηση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., από 20η που ήταν το 2012».