Κριτική στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ασκεί ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως «ως κοινωνία και ως χώρα δεν «μείναμε ασφαλείς» ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση λέγοντας πως «ενώ στην αρχική περίοδο που τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά η κυβέρνηση επιχείρησε να «εισπράξει» πολιτικά οφέλη, τώρα που ζούμε καθημερινά μια ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων, υπερτονίζεται η έλλειψη ατομικής ευθύνης και υποβαθμίζεται προκλητικά ο ρόλος της κυβέρνησης και της κρατικής ευθύνης . Η επιτυχία στην κυβέρνηση , η αποτυχία στους πολίτες!»
Τονίζει επίσης πως «είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση έξαρσης της πανδημίας στη χώρα που επιβάλλει νέο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και αντιστροφή του κλίματος εφησυχασμού και δυσπιστίας που υπάρχει στην κοινωνία. Μετά το lockdown υπήρξαν παλινωδίες , αντιφάσεις και υποχώρηση στα standards Δημόσιας Υγείας, που επηρέασαν την πορεία της πανδημίας».
«Για να ξαναγίνουμε ασφαλείς και να περιοριστεί η ζημιά στον τουρισμό και στην οικονομία, απαιτείται νέο σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης , με αποτροπή της εκθετικής διασποράς του ιού, με αξιόπιστη εκτίμηση κινδύνου και αναλογικότητα στη λήψη των μέτρων , με καλή επιδημιολογική εικόνα και επιτήρηση σε τοπικό επίπεδο και άρα στοχευμένες και όχι οριζόντιες παρεμβάσεις , με εντατικοποίηση των διαγνωστικών ελέγχων στις «πύλες εισόδου» αλλά και στις εστίες «υπερμετάδοσης» στο εσωτερικό ( μέσα μεταφοράς , ξενοδοχεία, εργοστάσια, κέντρα διασκέδασης , εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που συναλλάσσονται με το ευρύ κοινό κλπ), προσθέτει.
Καταλήγοντας υποστηρίζει πως «με μακροπρόθεσμου χαρακτήρα ενδυνάμωση του ΕΣΥ και των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας , με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, αντιμετώπιση των νέων αναγκών που ανέδειξε η πανδημία ( ΠΦΥ, οικογενειακός γιατρός, κατ’οίκον φροντίδα, γηριατρική, αποκατάσταση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ) καθώς και με αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της απασχόλησης και του εισοδήματος των εργαζομένων. Και ,κυρίως, διασφαλίζοντας κλίμα κοινωνικής και πολιτικής συναίνεσης , χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών και αποτελεσματικότητα στα μέτρα Δημόσιας Υγείας».
naftemporiki.gr