Skip to main content

Συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του ISIS

Από την έντυπη έκδοση

Στην παγκόσμια προσπάθεια συντονισμού των ενεργειών για την αντιμετώπιση των δικτύων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, στο Ιράκ και την αφρικανική ήπειρο θα συμβάλει η Ελλάδα, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να συμμετέχει σήμερα στην Ιταλία σε υπουργική συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του ISIS.

Ο κ. Δένδιας θα μεταβεί σήμερα στη Ρώμη προκειμένου να συμμετάσχει στην υπουργική συνάντηση της Παγκόσμιας Συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους, την οποία συνδιοργανώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δύο χρόνια μετά την προηγούμενη συνάντηση.

Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει διμερείς συναντήσεις με τον ασκούντα χρέη πρωθυπουργού και υπουργό Εξωτερικών της Μολδαβίας Αουρέλιου Τσιοκόι, τους υπουργούς Εξωτερικών της Κένυας Ρεϊσέλ Ομάμο και του Νίγηρα Μασούντου Χασούμι, δύο χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη νέα υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Ζεϊνά Ακάρ καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών της Σιγκαπούρης Βιβιάν Μπαλακρισάν.

Οι εξελίξεις στην Αφρική

Σκοπός της υπουργικής συνάντησης είναι να εξαλειφθούν τα απομεινάρια της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους, με την αντιμετώπιση των μαχητών της, τη διάλυση των δικτύων χρηματοδότησής της και η προβολή θετικών αντι-μηνυμάτων (counter messaging) σε περιοχές στόχους. Στο επίκεντρο της αυριανής συνόδου θα βρεθούν πάντως οι εξελίξεις στην Αφρική καθώς τα 83 κράτη-μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας ανησυχούν για την ανάπτυξη του δικτύου του ISIS στις φτωχές χώρες της περιοχής του Σαχέλ, νοτίως της Σαχάρας. Για το λόγο αυτό η Παγκόσμια Συμμαχία κατά του ISIS διεύρυνε τα μέλη της και κάλεσε σημαντικό αριθμό εκπροσώπων των αφρικανικών κρατών να πάρουν μέρος στη σύνοδο. Στη σύνοδο θα δώσει το παρών και ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι κομματικές αντιπαραθέσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στον απόηχο της εμφάνισης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας με το διακριτικό «Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Μακεδονίας» που παραβιάζει τα συμφωνηθέντα μεταξύ των δύο κρατών. Χθες, ο τομεάρχης εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για πλημμελή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, με κυριότερη αιχμή το εννεάμηνο πάγωμα της κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας Αθήνας – Σκοπίων. «Η κυβέρνηση καθυστερεί να φέρει στη Βουλή τα τρία μνημόνια συνεργασίας που προωθούν τα εθνικά μας συμφέροντα (το ένα από αυτά αφορά την αμυντική κάλυψη της Βόρειας Μακεδονίας από τις δικές μας δυνάμεις) αποκλειστικά και μόνον λόγω των ενδοκομματικών της αντιθέσεων και των αντιδράσεων της εθνικιστικής της πτέρυγας» κατήγγειλε σε συνέντευξή του ο κ. Κατρούγκαλος και μίλησε για «καθυστερήσεις στη λειτουργία των Επιτροπών για τα σχολικά βιβλία και τα σήματα». «Αναντίρρητα η αντιφατική αυτή στάση αποδυναμώνει τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, τους μοχλούς πίεσης προς τη γείτονα, αλλά και τις δυνατότητες προσέγγισής της» υποστήριξε ο κ. Κατρούγκαλος. Αναφορικά δε με τα διακριτικά της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βόρειας Μακεδονίας στη διοργάνωση του Euro, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλει η εθνική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας να χρησιμοποιεί το συνταγματικό όνομα της χώρας και σημείωσε ότι κάλεσε τις αθλητικές και πολιτικές αρχές της γειτονικής χώρας να σεβαστούν τις σχετικές υποχρεώσεις τους