Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: Η επανάσταση του αυτονόητου

Το στίγμα του νέου κόμματος, του «Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών» έδωσε από το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη ο ιδρυτής του κ. Γιώργος Παπανδρέου λέγοντας πως πρόκειται για την επανάσταση του αυτονόητου. «Ο χρόνος είναι μικρός. Το έργο μια μεγάλη πρόκληση. Ξεκινά με πρώτο μεγάλο σταθμό τις εθνικές εκλογές» τόνισε.

Για την επομένη των εκλογών σχολίασε πως θα κορυφωθεί η δημιουργική δουλειά.

«Δουλειά συμμετοχική για το πρόγραμμα, τις δημοκρατικές δομές του νέου μας Κινήματος, για θεσμούς που καινοτομούν και αξιοποιούν ό,τι νεωτερικό υπάρχει για την συμμετοχική και άμεση δημοκρατία». Ο στόχος του νέου κόμματος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ακουστεί δυνατά και με κοινοβουλευτική παρουσία.

«Μια κοινοβουλευτική παρουσία που τολμά να αποκαλύπτει αλήθειες» είπε.

Το στίγμα του νέου κόμματος

Από την αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα του νέου κόμματος, τονίζοντας ότι στη βάση των αρχών του είναι ο ανθρωπισμός, η δέσμευση για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Μας εμπνέουν τόνισε οι αξίες του πολιτικού φιλελευθερισμού. Οι πολίτες πρέπει να ελέγχουν την εξουσία, να υπερισχύσει η ισχύς του δικαίου και όχι το δίκαιο του ισχυρού. Μας εμπνέουν, είπε, οι αρχές του σοσιαλισμού και η πίστη μας στη Δικαιοσύνη και οι αξίες της οικολογίας.

Θέλουμε να εκφράσουμε πολιτικά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μια κοινωνική συμμαχία της δικαιοσύνης και της δημιουργίας. Αυτή τη συμμαχία πρέπει να σφυρηλατήσουμε.

Από την 3η Σεπτέμβρη του 1974 στο σήμερα

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε στην ομιλία του ότι όραμα του λαού ήταν ανέκαθεν η απεξάρτηση της Ελλάδας. Αυτό ήταν το κίνητρο για την Ιδρυτική Διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ στις  3ης Σεπτέμβρη του 1974, είπε και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα είναι και πάλι επίκαιρη η ανάγκη απεξάρτησης από ένα νέο κατεστημένο.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι διαλύει το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου είπε:

«Κάποιοι, ελλείψει επιχειρημάτων, επικαλούνται τον Αντρέα, εναντίον μου, εναντίον μας. Δεν ξέρω πώς είναι τόσο σίγουροι τι θα έλεγε ο Αντρέας σήμερα. Ξέρω όμως τι έκανε ο Αντρέας Παπανδρέου το 1974 όταν αποφάσισε να μη συμβιβαστεί με το κομματικό κατεστημένο. Έχω υπηρετήσει τις αξίες μας από την εποχή του ΠΑΚ, πάνω από 40 χρόνια» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

«Αυτή τη διαδρομή, με τόσους φίλους, συναγωνιστές και συντρόφους, την τιμώ, τη σέβομαι … είναι μια ευθύνη … Αυτό το αίσθημα ευθύνης με οδήγησε τελικά να πάρω αυτή την απόφαση».

«Καθώς ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει, υπάρχει ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση της δημοκρατίας αυτή τη φορά, της δημοκρατίας που είναι αιχμάλωτη από οικονομικά και μιντιακά συμφέροντα τα οποία υποστηρίζονται από ένα πελατειακό κράτος» τόνισε.

Σύμφωνα με το Γιώργο Παπανδρέου η μακρά πορεία των δημοκρατικών, προοδευτικών, σοσιαλιστικών δυνάμεων του τόπου, είναι συνυφασμένη με τα μεγάλα σταυροδρόμια που συνάντησε ο σύγχρονος Ελληνισμός.

«Οι Φιλελεύθεροι του Ελευθερίου Βενιζέλου, η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου και το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου, απάντησαν στα κρίσιμα διλήμματα της εκάστοτε εποχής. Σήμερα η χώρα βρίσκεται και πάλι σε ένα σταυροδρόμι».

Για τον κ. Παπανδρέου τα νέα διλήμματα και κοινωνικά προβλήματα  δεν θα απαντηθούν με βολικές διευθετήσεις και συνδιαλλαγές.

«Ρήξη με το πολιτικό κατεστημένο»

«Χρειάζονται νέες πολιτικές προτάσεις, διαρκής σύγκρουση με το πελατειακό κατεστημένο, δημιουργική ρήξη με το κομματικό κατεστημένο» υποστήριξε και μίλησε για συντηρητικές δυνάμεις που οδηγούν τη χώρα  στα πρόθυρα μιας νέας εθνικής τραγωδίας, ενώ έκανε λόγο για μια επανάσταση του αυτονόητου.

«Η Ελλάδα μπορεί αρκεί να πιστέψει στον ευατό της» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Συγκρουόμαστε με όσους κυνηγούν την εξουσία ως λάφυρο για ιδιοποίηση, ανοίγουμε μέτωπο σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να αυθαιρετούν χωρίς να λογοδοτούν».

Η xώρα, είπε ο πρώην πρωθυπουργός,  χρειάζεται αποφασιστικότητα και ηγεσίες που βάζουν πρώτα την Ελλάδα χωρίς να υπολογίζουν προσωπικό ή πολιτικό κόστος.

«Χάσαμε μάχες αλλά δεν ηττηθήκαμε»

Υπεραμύνθηκε των πολιτικών κινήσεων και αποφάσεων που είχε πάρει στο παρελθόν λέγοντας ότι υπήρξε η ανάγκη  να ληφθούν τα πιο δύσκολα και σε πολλές περιπτώσεις άδικα μέτρα, για να μην βουλιάξει η χώρα.

«Συγκρουστήκαμε, κάναμε τα πρώτα βήματα. Μας πολέμησαν σκληρά. Για να μην αλλάξουμε την Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε πως το έργο που ξεκίνησε όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε αλλά στη συνέχεια αποδομήθηκε.

«Χάσαμε μάχες. Αλλά δεν ηττηθήκαμε.  Αυτήν την πορεία οπισθοδρόμησης καλούμαστε σήμερα να ανακόψουμε» επεσήμανε και διευκρίνισε στο ακροατήριό του πως το  σημερινό  ξεκίνημα, δεν είναι ξεκίνημα για να γίνει το νέο κίνημα μέρος του συστήματος.

Αντιθέτως, είπε είναι για να ενισχυθεί η αντισυστημική φωνή, η φωνή των αλλαγών που χρειάζεται επιτέλους η χώρα μας.