Skip to main content

Επόμενος στόχος για το Μαξίμου η Συνταγματική Αναθεώρηση

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Από χθες το βράδυ, μετά την ψήφιση με απλή πλειοψηφία του νέου εκλογικού νόμου, ο επόμενος στόχος για το Μαξίμου είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει λάβει τις αποφάσεις του, τις οποίες και θα ανακοινώσει την προσεχή Δευτέρα, μία ημέρα μετά την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Αυτό που σίγουρα θα αλλάξει και το πιο πιθανό με ευρεία συναίνεση είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Από εκεί και μετά επιθυμία του Μαξίμου και του κ. Τσίπρα είναι η ενίσχυση της άμεσης Δημοκρατίας, κάτι που σημαίνει την ανάληψη πρωτοβουλιών μέσω του Συντάγματος στο μείζον θέμα των δημοψηφισμάτων (τοπικών και εθνικών), το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού, η ανακλητότητα των αιρετών σε όλες τις βαθμίδες κ.α.

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα που διχάζει τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την αντίδραση των «53+». Άλλωστε η απευθείας εκλογή του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα σημαίνει και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του κάτι που θα προκαλέσει μια άτυπη διαρχία με το Μαξίμου, που κανείς δεν επιθυμεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο θέμα του νέου εκλογικού νόμου, μετά και τη χθεσινοβραδινή ψηφοφορία, συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε συνεπής με μία πάγια προεκλογική του θέση και απέναντι στην επιθυμία όλου του δημοκρατικού κόσμου, ενώ επισημαίνουν τις κατά τη γνώμη τους ευθύνες κυρίως του ΠΑΣΟΚ για την άρνησή του να ψηφίσει την απλή αναλογική. Από εκεί και μετά, καταλήγουν, «η απλή αναλογική είναι νόμος του κράτους με 179 βουλευτές».