Skip to main content

Δεν αλλάζει στρατηγική η κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Δεν αλλάζει κάτι στην στρατηγική της κυβέρνησης για τον νέο εκλογικό νόμο μετά τη χθεσινή δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Γιάννη Λαγού, ότι το κόμμα του θα απέχει από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, από την πρώτη στιγμή πρωταρχική επιδίωξη της κυβέρνησης ήταν «η διαμόρφωση μιας ευρείας δημοκρατικής πλειοψηφίας για την ψήφιση της απλής αναλογικής από την παρούσα Βουλή ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές».

«Αν αυτό δεν είναι εφικτό», συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «θα πρέπει κάποιοι να εξηγήσουν επαρκώς γιατί δεν είναι και γιατί υπαναχώρησαν έναντι παλαιότερων αποφάσεων και δηλώσεων υπέρ της απλής αναλογικής».

Το ίδιο μάλιστα στέλεχος, σχολιάζοντας χθεσινά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο κυβερνητικός στόχος είναι η συγκέντρωση 180 «ναι» -3/5 της Βουλής- ώστε η απλή αναλογική να γίνει πράξη μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, σημειώνει ότι, τα δύο θέματα «κακώς» συνδέονται αφού και σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστούν δύο κοινοβουλευτικές θητείες κάτι που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου,θα γίνει και στην αυριανή ψηφοφορία, με τον νέο εκλογικό νόμο να ψηφίζεται με απλή πλειοψηφία και να τίθεται σε ισχύ από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Τέλος, σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική για τις ελληνικές θέσεις συνάντηση, αφενός εν όψει της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση και το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, αφετέρου μετά τα δραματικά γεγονότα στην Τουρκία.