Skip to main content

Σε μείωση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή προσανατολίζεται η κυβέρνηση

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στη μείωση του ορίου εισόδου στη Βουλή από το 3 στο 2,5% αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες – ακόμη και ώρες – το Μαξίμου.

Η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο στη Βουλή θα διεξαχθεί στη συνεδρίαση  στις 19 και 20 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου έχει «σκανάρει» τις αντιδράσεις των υπολοίπων κομμάτων, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να μην έχουν πρόβλημα για τη μείωση και το ΚΚΕ να ζητά την πλήρη κατάργηση του ορίου.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται ότι η μείωση θα αυξήσει την πίεση σε κόμματα όπως το Ποτάμι που δημοσκοπικά κινούνται κάτω από το όριο του 3%, ώστε να ψηφίσουν τη συγκεκριμένα ρύθμιση, θα μειώσει το άγχος εισόδου στη Βουλή σε ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΑΝΕΛ, ενώ θα αποτελέσει έξτρα κίνητρο για τα κόμματα που ιδρύθηκαν πρόσφατα και κινούνται δεξιότερα της Ν.Δ. (όπως τα κόμματα του Φαήλου Κρανιδιώτη και των Καρατζαφέρη – Μπαλτάκου), αλλά και τα μικρότερα κόμματα αριστερότερα της κυβέρνησης (ΛΑΕ, Πλεύση Ελευθερίας).   

Ο υπουργός Επικρατείας και στέλεχος των ΑΝΕΛ Τέρενς Κουίκ δήλωσε ότι «το όριο ασφαλείας είναι αναμφίβολα το 2,5%». «Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουμε ζητήσει το 3%, αλλά επαναλαμβάνω ότι το ‘όριο ασφαλείας’ είναι το 2,5%. Το έχω συζητήσει με ανθρώπους του πολιτικού πεδίου, που ξέρουν τα πράγματα. Το συζητούσα πρόσφατα και με τον κ. Φώτη Κουβέλη. Ήθελα να πάρω την άποψη του. Το κουβέντιασα σε μία τυχαία συνάντηση και με βουλευτή του ΚΚΕ», είπε.