Skip to main content

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Δύο χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι, η «Καθημερινή» επανέφερε το θέμα στην επικαιρότητα, με την αποκάλυψη ηχητικού ντοκουμέντου μεταξύ του τέως αρχηγού της Πυροσβεστικής, Γ. Ματθαιόπουλου και του αξιωματικού της υπηρεσίας, Δ. Λιότσου, ο οποίος είχε οριστεί από την Εισαγγελία ως πραγματογνώμονας για τις συνθήκες της τραγωδίας.

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να προειδοποιεί και να απειλεί τον αξιωματικό για τα ευρήματά του, να του ζητά να «θάψει» στοιχεία και να παρουσιάσει τα «απολύτως απαραίτητα» στη Δικαιοσύνη, ενώ εμπλέκει και την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη.

«Θάψ΄τα, μην μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν εντολές, πολιτικές, από το υπουργείο, μη δείξεις ονόματα, θα τα βάλεις με την περιφερειάρχη. Φτιάξ’ τα απλά, ο άνεμος, τα πεύκα, μέσα στα σπίτια, τα αυθαίρετα και μην γράψεις για ευθύνες ανωτέρων σου. Θα σε σκίσουμε… θες καμία δυσμενή», φέρεται να λέει – μεταξύ άλλων – ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος δύο εβδομάδες μετά την φονική πυρκαγιά, στις 6 Αυγούστου του 2018 προήχθη σε Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που επικαλείται η «Καθημερινή» – και του οποίου η γνησιότητα ναι μεν θα ελεγχθεί, αλλά δεν έχει αμφισβητηθεί – ο κ. Ματθαιόπουλος εμπλέκει και την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη: «Μην γράψεις πουθενά σου λέω, ότι προκύπτουν ευθύνες για τους ανωτέρους σου. Η Υπουργός αυτό μου’ πε. Κάλεσέ τον, μου λέει, και πες του το. Μην γράψει ότι ευθύνεται ο Δήμαρχος ή η Δούρου, ο καθένας. Ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο».

Ο τέως αρχηγός της Πυροσβεστικής – στο πλαίσιο μίας κυνικής περιγραφής για τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος – φέρεται ακόμα να λέει: «Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (σ.σ.πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (σ.σ. πρώην υπαρχηγός Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι».  

Ο κ. Ματθαιόπουλος σε χθεσινή του δήλωση στην ΕΡΤ αρνείται πως οι διάλογοι που του καταλογίζονται είναι αληθινοί. «Καμία συνάντηση, καμία επαφή, αυτός έκανε τη δουλειά του εγώ τη δική μου, ως συνάδελφοι τον γνωρίζω, τίποτα άλλο, όλα αυτά που γράφονται είναι ψεύδη».

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Ολγας Γεροβασίλη, η οποία δήλωσε: «Η απάντηση στο δημοσίευμα της Καθημερινής περί πολιτικών παρεμβάσεων είναι απόλυτα κατηγορηματική: Ουδέν ψευδέστερον. Οι έρευνες εξελίχθηκαν επί των ημερών μας χωρίς καμία παρέμβαση από την πλευρά μας και με απόλυτο σεβασμό στο έργο και στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου

Χθες το απόγευμα, ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για άθλια «άθλια επιχείρηση πολιτικής καπηλείας για το Μάτι που θα πέσει στο κενό» και απειλώντας με διώξεις.

«Ο κ. Μητσοτάκης την ώρα που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αφήνει μια ακόμη μάχη για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας να πάει χαμένη, δήθεν συγκλονίστηκε από τις αποκαλύψεις και μιλά ξανά για ευθύνες. Είναι όμως ο ίδιος άνθρωπος που τον περασμένο Σεπτέμβρη από τη Σύνοδο του OHE μίλησε για καταστροφική πυρκαγιά που οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Είναι επίσης αυτός που αμέσως μόλις εξελέγη αναβάθμισε σε Γ.Γ. τον αρχηγό της ΕΛΑΣ. που είχε αποπεμφθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τραγωδίας. Και σήμερα, μπροστά στα τραγικά αδιέξοδα στα οποία έχει φέρει την οικονομία, επιλέγει να κάνει πάλι αυτό που γνωρίζει καλά: φθηνή αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με συκοφαντίες, μπας και αλλάξει η ατζέντα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες έκανε λόγο για ξεκάθαρη προσπάθεια συγκάλυψης, συμπληρώνοντας πως είναι απαραίτητο να διαλευκανθεί η υπόθεση μέχρι τέλους και να αποδοθούν ευθύνες. «Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων» είπε, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως όλα αυτά, σχεδόν δύο χρόνια μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, προκαλούν ανατριχίλα,  αλλά και οργή σε όλους τους Έλληνες, καθώς συμπληρώνουν την εικόνα που είχαν αποκομίσει για τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση η κυβέρνηση Τσίπρα.

«Δύο χρόνια μετά την τραγωδία κι ακόμη δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια. Τώρα φαίνεται ότι για αυτό συνέβαλαν οι κραυγαλέες απόπειρες συγκάλυψης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησαν πολλά κρίσιμα στοιχεία στο σκοτάδι. Πρακτικές σαν κι αυτές που καταγγέλλονται δεν χωρούν σε δημοκρατικά πολιτεύματα» κατέληξε.

«Να έρθουν όλα στο φως για το Μάτι» ήταν το σχόλιο της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, η οποία σημείωσε πως «το χειρότερο από όλα είναι ότι το βράδυ, την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και ενώ το γνώριζε η κυβέρνηση, έστησαν ένα επικοινωνιακό σόου για να καλύψουν τις ευθύνες αυτές. Πέρα από πρωτοσέλιδα, η Δικαιοσύνη που έχει αναλάβει την υπόθεση πρέπει να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση και όλα να έρθουν στο φως. Μιλάμε για πάνω από 100 ανθρώπινες ζωές, για παιδιά. Είναι τραγικό αυτό που συνέβη. Δεν μπορώ ούτε να το σκέφτομαι και να το θυμάμαι».

Συγκλονιστικοί διάλογοι

Μπορεί ο κ. Ματθαιόπουλος και η κ. Γεροβασίλη να διαψεύδουν και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο και πάλι για «πολιτική τυμβωρυχία» και πολιτικό αντιπερισπασμό από την κυβέρνηση, τα στοιχεία ωστόσο που δημοσίευσε η Καθημερινή και προέρχονται από τη δικογραφία, είναι πράγματι συγκλονιστικά και αναδεικνύουν μέγιστο κυνισμό στην πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση ενός τραγικού συμβάντος με 102 νεκρούς!

Σύμφωνα με το ηχητικό απόσπασμα, ο Ματθαιόπουλος δίνει «οδηγία» στον εμπειρογνώμονα «να φτιάξει πόρισμα για τη φωτιά, όχι φταίει ο ένας, ο άλλος… Φτιάξε ένα πόρισμα με την εμπειρία σου.. Αν είναι ελλιπή στοιχεία, στ’ α…. σου. Δεν πρόκειται να σου πει ο Εισαγγελέας τίποτα». Σε άλλο σημείο λέει στον κ. Λιότσο: «Πέντε αράδες, πέντε λέξεις, πέντε αυτά… και δωσ’ το. Και μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ να πάρεις την π…» ή  «έχεις 15 χρόνια, 20, για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω. Θα πούνε, στη Σάμο. Ποιος είναι; Ναι. Και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις και τίποτα. Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με Καπέλιο-Βασιλειάδη. Για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη, τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».