Τις τροπολογίες που θα καταθέσει στον εκλογικό νόμο της κυβέρνησης έδωσε στη δημοσιότητα το Ποτάμι:
Α. Κατάργηση του bonus των 50 εδρών και αντικατάσταση με αναλογικότερο σύστημα
Η χώρα χρειάζεται σταθερή διακυβέρνηση και ειλικρινείς συνεργασίες, όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τον διαμερισμό της εξουσίας. Η απλή αναλογική είναι συνταγή ακυβερνησίας στις παρούσες πολιτικές συνθήκες.
Με το αναλογικότερο σύστημα που προτείνουμε το κόμμα, που έρχεται πρώτο στις εκλογές, ενισχύεται αλλά πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες με τα υπόλοιπα κόμματα, για να σχηματίσει κυβέρνηση.
-Τι είδους μπόνους προτείνουμε;
Μια έδρα μπόνους για κάθε 2% π.χ. 18 έδρες για 36% των ψήφων. Αν υπάρχει υπόλοιπο, για να κατακυρωθεί επιπλέον έδρα υπέρ του πρώτου κόμματος, πρέπει το υπόλοιπο αυτό να υπερβαίνει τη μονάδα (π.χ. με 37,01% οι έδρες γίνονται 19, με 36,99% οι έδρες του bonus μένουν 18). Το ότι το bonus δεν είναι σταθερό, λαμβάνει υπόψιν τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος, ώστε να μην παρατηρείται το εξωφρενικό – κόμμα με 19% να παίρνει bonus περισσότερες έδρες από αυτές της κατανομής.
To bonus της μισής έδρας για κάθε εκλογική μονάδα ισχύει και για συνασπισμούς κομμάτων, που έχουν λάβει τις περισσότερες ψήφους κι όχι μόνο για κόμματα, όπως ισχύει σήμερα.
-Kυβερνησιμότητα, αντιπροσωπευτικότητα και συνεργασίες
Με αυτό τον τρόπο, το σύστημα γίνεται πιο αναλογικό, αντιπροσωπευτικό και ταυτόχρονα ενισχύεται το πρώτο κόμμα, ώστε να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Παρέχεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να κάνει τις επιλογές του με μεγαλύτερη ελευθερία, χωρίς να υποκύπτει μονίμως σε εκβιαστικά διλήμματα ή να επιλέγει την έκφραση διαμαρτυρίας μέσω της αποχής. Καμία ψήφος δεν πάει χαμένη.
Β. Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού
Το άρθρο 51 παρ. 4 του Συντάγματος προβλέπει, μεταξύ άλλων, πως «νόμος που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια».
Παρά το γεγονός πως ο Συνταγματικός νομοθέτης θεωρεί σκόπιμη τη συμμετοχή του απόδημου Ελληνισμού στις εθνικές εκλογές, ωστόσο η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στερεί από τους πολίτες εκτός συνόρων το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Η μη άσκηση του συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθιστά προφανή την παραβίαση της Ευρωπαϊκής σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επιβεβαιώνει την θεσμική παράλειψη εκ μέρους της Πολιτείας.
Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, με ταυτόχρονη αντιπροσώπευση μιας «δεύτερης» Ελλάδας. Το δικαίωμα αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας – κυρίως νέοι – έχουν μεταναστεύσει κατά τη διάρκεια της κρίσης και ουσιαστικά στερούνται του δικαιώματος να έχουν λόγο για τις εξελίξεις στη χώρα, θα μπορούν να ψηφίζουν.
Πώς ψηφίζουν
Με την πρότασή μας, όσοι κάτοικοι εξωτερικού είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και σε δημοτολόγια, θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους σε κατά τόπους προξενικές ή πρεσβευτικές αρχές και για πρώτη φορά θα υπάρχει δυνατότητα επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου. Αυτονόητο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και στη χώρα μας, αν έχουν την πολυτέλεια και επιλέξουν να ταξιδέψουν.
Το Ποτάμι σημειώνει ότι σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο παρουσίασε ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής εκλογικού συστήματος που περιλαμβάνει διατάξεις μιας άλλης αντίληψης για το πολιτικό σύστημα εν γένει. Προσθέτει ότι οι προτεινόμενες τροπολογίες έχουν χαρακτήρα βελτιωτικών προτάσεων στο ισχύον εκλογικό σύστημα το οποίο δεν αλλάζει με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης