Skip to main content

Ελεονώρα Μελέτη: «Καμπανάκι» για τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης ηλικιωμένων – Ερώτηση στην Κομισιόν

ΓΤ Ελεονώρας Μελέτη

Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

«Καμπανάκι» κινδύνου για τα αυξανόμενα περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης ηλικιωμένων σε όλη την Ευρώπη κρούει με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Ελεονώρα Μελέτη.

Η ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι πολλοί ηλικιωμένοι που εξαρτώνται από τρίτους για τη φροντίδα τους πέφτουν θύματα σωματικής, ψυχολογικής ή λεκτικής βίας, αλλά και εγκατάλειψης, χωρίς συχνά τα περιστατικά αυτά να καταγγέλλονται.

Η κ. Μελέτη ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων, καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες φροντίδας, αλλά και κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση των φροντιστών. Παράλληλα, καλεί την Ε.Ε. να συγκεντρώνει αξιόπιστα στοιχεία για τα περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Φροντίδα, ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά.

«Η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των ηλικιωμένων δεν μπορεί να θεωρούνται δεδομένες. Η Ευρώπη οφείλει να διασφαλίσει ότι κανένας άνθρωπος δεν θα ζει τα τελευταία χρόνια της ζωής του μέσα στον φόβο, την εγκατάλειψη ή την κακοποίηση», υπογραμμίζει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σε διάφορα κράτη μέλη αύξηση περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων μέσω είτε σωματικής, ψυχολογικής ή λεκτικής βία είτε παραμέλησης από άτομα που έχουν αναλάβει τη φροντίδα τους. Πρόκειται για ένα σοβαρό και κοινωνικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο δεν καταγγέλλεται και δεν αναδεικνύεται επαρκώς.

Η δημογραφική εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεχώς αυξανόμενη ανάγκη για υπηρεσίες μακροχρόνιας φροντίδας καθιστούν αναγκαία την ενίσχυση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω ανάπτυξης συστημάτων πρόληψης, επιθεώρησης και καταγγελίας, την περαιτέρω ενίσχυση της επαγγελματικής διάστασης του τομέα, τη συνεχή κατάρτιση των φροντιστών και τη διασφάλιση ασφαλών και αξιοπρεπών συνθηκών φροντίδας για τους ηλικιωμένους.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει και πώς σκοπεύει να στηρίξει τα κράτη μέλη στην πρόληψη και αντιμετώπιση κακομεταχείρισης ηλικιωμένων που βρίσκονται σε κατάσταση εξάρτησης;

2. Εξετάζει τη θέσπιση κοινών ευρωπαϊκών προτύπων όσον αφορά στην εκπαίδευση, πιστοποίηση, εποπτεία και αξιολόγηση των φροντιστών ηλικιωμένων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και η ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας;

3. Προτίθεται να προωθήσει τη συλλογή συγκρίσιμων δεδομένων σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με περιστατικά κακοποίησης ηλικιωμένων και την ποιότητα των υπηρεσιών μακροχρόνιας φροντίδας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Φροντίδα;».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.