Μετά τη Διακήρυξη των Δελφών για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ανανεώνεται επιπλέον η προσήλωση της Ελλάδας στην ένταξή τους, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Όπως σημειώνουν, «πρόκειται για μία επένδυση στην ειρήνη και την σταθερότητα».
«Από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης στην Διακήρυξη των Δελφών, ανανεώνεται η προσήλωση της Ελλάδας στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Οι σχετικές δράσεις της Ελλάδας στοχεύουν στις δυνατότητες των Δυτικών Βαλκανίων στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όπως επίσης σε τομείς όπως οικονομία, ενέργεια κα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι δράσεις περιλαμβάνουν την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Δελφών, ενώ θα υπάρξουν επισκέψεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στα Δυτικά Βαλκάνια στο προσεχές διάστημα ενώ και προγραμματίζεται εντός του έτους συνάντηση με ηγέτες φίλους Χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα.
Η ένταξη στην ΕΕ περνάει μέσα από την Ελλάδα
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται συνάντηση σήμερα Πέμπτη (23/04) με την Ευρωπαία Επίτροπο για τη Διεύρυνση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα διαχρονικώς ήταν και οφείλει να είναι κινητήρια δύναμη για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και πρέπει να το αντιλαμβάνονται αυτές οι χώρες ότι (η ένταξη) περνάει μέσα από την Ελλάδα.
«Πρέπει να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία γιατί βλέπουμε ότι υπάρχουν έξωθεν παρεμβάσεις (σσ Τουρκία -χωρίς να την κατονομάσει)», προσθέτουν και υπογραμμίζουν ότι στόχος είναι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενταχθεί τουλάχιστον μία χώρα».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρουν ότι «το Μαυροβούνιο, θα μπορούσε να είναι η πρώτη. Είναι μία μικρή χώρα με τα λιγότερα πάθη στα Δυτικά Βαλκάνια, έτσι θα «φόβιζε» λιγότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολούθως θα μπορούσε η Αλβανία η οποία έχει ανοίξει πολλά κεφάλαια.
Ωστόσο, σημειώνουν, υπάρχει η σκέψη για σταδιακή ένταξη, ώστε να εντάσσονται στη διαδικασία συζήτησης προς ένταξη χώρες και να απελευθερωθούν για αυτές τις χώρες συγκεκριμένα κεφάλαια. «Το πιο σημαντικό είναι να τρέξουμε όλη αυτή τη γενική αντίληψη σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Και από την άποψη της ΕΕ, χρειαζόμαστε απολύτως ένα «success story» όσων αφορά τη διεύρυνση. Η στασιμότητα δεν ωφελεί την ΕΕ. Εάν δεν μπει σε μία λογική μεγαλύτερης Ευρώπης θα έχει αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα».
Έτσι, η χθεσινή Διακήρυξη, δεν ήταν μία εύκολη άσκηση, πολλώ δε μάλλον όταν είναι όλοι εναντίον όλων και πρέπει να αποφευχθούν παράπλευρες εντάσεις. Όπως τονίζουν, πρωτεύον ρόλος της Ελλάδας στη διαδικασία της ένταξης. «Θα στηρίξουμε και πολυμερώς την εν λόγω διαδικασία. Άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών συζήτησε στο περιθώριο των Δελφών και τι τύπου βοήθεια θα χρειαστούν, ανά χώρα (σσ τεχνική υποστήριξη).
«Άλλες χώρες όμως έχουν άλλα ζητήματα. Για παράδειγμα, η Σερβία είναι ευάλωτη στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας. Η Ελλάδα θα παρέχει την πιο εξατομικευμένη τεχνική βοήθεια. Πρέπει να εξαλειφθούν εντάσεις. Εντάσεις, για παράδειγμα, μεταξύ Σερβίας και Κοσσόβου, μεταξύ Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης, μεταξύ Αλβανίας και όλων».
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τη ματαίωση που μπορούν να αισθάνονται, το συντριπτικό ποσοστό των πολιτών πιστεύει την ΕΕ.
Για σχέσεις με Αλβανία
Για τις σχέσεις με την Αλβανία αλλά και εκκρεμή θέματα όπως η οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι «είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει άμεσα».
Πάρα ταύτα, είναι σημαντικό να κλείνουμε ως Ελλάδα τις υποθέσεις με τις γειτονικές μας χώρες. «Για να είμαστε ρεαλιστές, πράγματι υπάρχει μία εποικοδομητική συνεργασία με την Αλβανία και διάθεση να λύσουμε εκκρεμεί ζητήματα. Είναι στη λογική μας να λύνουμε διαφορές με τα γειτονικά μας κράτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η Ελλάδα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει στα Στενά του Ορμούζ
Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μεταξύ του πολέμου ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιράν, διπλωματικές πηγές τονίζουν την πάγια θέση της Αθήνας, πως είναι απαραίτητο να αποτραπεί μία νέα κλιμάκωση.
«Υπογραμμίζουμε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, το Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει στα Στενά του Ορμούζ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Στόχος η προστασία των ναυτικών και η ασφάλεια των πλοίων», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Για αξιώσεις της Άγκυρας
Για το θέμα των ελληνοτουρκικών και ότι αφορά τις πρόσφατες προκλήσεις της Άγκυραςς σχετικά με τους χάρτες για την Αλιεία, υπογραμμίζουν ότι «εμείς έχουμε μία πάρα πολύ συγκεκριμένη πολιτική. Έχουμε βάλει τα επιχειρήματά μας στο τραπέζι, και απέναντι στο ανυπόστατο και άκυρο «τουρκολιβυκό μνημόνιο» (ΘΧΣ, Περιβαλλοντικά Πάρκα, Chevron, Λιβύη, ισχυροποίηση της άμυνας). Για την αλιεία, υπογραμμίζουν ότι, η αρμόδια Διεύθυνση Αλιείας ανήρτησε διαδραστικούς χάρτες. Είναι από το 2018, ενδεχομένως η Άγκυρα το αντιλήφθηκε τώρα και ακολουθεί την παραδοσιακή επιχειρηματολογία της.
Για τη Λιβύη
Όπως έγραψε η «Ν», το προγραμματισμένο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στην Τρίπολη της Λιβύης που αναβλήθηκε λόγω έντονων καιρικών φαινομένων τον Μάρτιο, θα λάβει χώρα την Δευτέρα (27/7) στην Τρίπολη της Λιβύης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης.
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.











