Για «εμπαιγμό» των πολιτών που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο κατηγορεί την κυβέρνηση η βουλευτής Βορείου Τομέα και Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ για θέματα τραπεζών, ιδιωτικού χρέους – προστασίας δανειοληπτών, Μιλένα Αποστολάκη.
«Για μήνες ολόκληρους, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμπαίζει, και μάλιστα σε δόσεις, χιλιάδες συμπολίτες μας που έλαβαν δάνεια σε ελβετικό φράγκο υποσχόμενη ‘άμεση και δίκαιη λύση’. Ήδη από τα τέλη του 2024, με μεθοδευμένες διαρροές, επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς και υποσχέσεις καλλιεργεί ελπίδες περί ‘οριστικής λύσης’» αναφέρει σε δήλωσή της. Όπως σημειώνει, αποκορύφωμα των αλλεπάλληλων διαρροών στον Τύπο υπήρξαν οι τελευταίοι δύο μήνες, κατά τους οποίους «κάθε μέρα οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο πληροφορούνταν για ένα διαφορετικό σενάριο που εξετάζει η Κυβέρνηση και θα έλυνε το πρόβλημά τους οριστικά».
«Άνθρακας ο θησαυρός»
«Τελικά ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας. Οι πολυπόθητες ανακοινώσεις για χιλιάδες δανειολήπτες αναβάλλονται για τον Σεπτέμβριο προκειμένου να προστεθούν στο ‘προεκλογικό’ καλάθι της ΔΕΘ» επισημαίνει η κ. Αποστολάκη, προσθέτοντας πως «με βάση τις μέχρι σήμερα διαρροές η πολυδιαφημισμένη ‘παρέμβαση’ δεν θα περιλαμβάνει δίκαιη ρύθμιση, ούτε παραδοχή της ευθύνης των τραπεζών και πραγματική αποκατάσταση της αδικίας που βιώνουν οι δανειολήπτες πάνω από 15 χρόνια. Αντίθετα φαίνεται ότι θα είναι μια προαιρετική ρύθμιση-παγίδα, που μεταφέρει ολοκληρωτικά τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον δανειολήπτη».
Σύμφωνα με τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, «οι πολίτες θα κληθούν να ‘ρυθμίσουν’ τα δάνειά τους με βάση την σημερινή ισοτιμία και όχι με εκείνη της εκταμίευσης του δανείου. Θα κληθούν, όπως φαίνεται να αποδεχθούν μονομερώς την απώλεια χιλιάδων ευρώ και να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο κεφάλαιο από αυτό που δανείστηκαν. Και στο τέλος, να κινδυνεύσουν με πλειστηριασμό, διότι η οφειλή τους, ακόμα και ‘κουρεμένη’, θα παραμένει μη βιώσιμη λόγω των προσαυξήσεων».
Ακόμα πιο επικίνδυνη, όπως υπογραμμίζει, «είναι η παγίδα της ενδεχόμενης ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες που τα δάνειά τους δεν είναι πλέον ενήμερα, καθώς η ένταξη θα συνεπάγεται την απώλεια των δικαιωμάτων τους ενώπιον των δικαστηρίων. Η κυβέρνηση δήθεν προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα μέσω μιας πλατφόρμας η οποία δεν θα αξιολογεί ούτε το αρχικό ποσό του δανεισμού ούτε το ποσό των τόκων και των προσαυξήσεων που έχουν προστεθεί και έχουν διαμορφώσει την σημερινή οφειλή».
«Όσο η κυβέρνηση ‘συσκέπτεται’ με τις τράπεζες για τη λύση, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες χάνουν τις περιουσίες τους»
«Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε το θάρρος, ούτε τη βούληση να προχωρήσει σε μια δίκαιη ρύθμιση με βάση την οποία θα γίνεται η κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου κυρίως στις τράπεζες οι οποίες χορήγησαν τα δάνεια υπό το κράτος μιας πολιτικής επιθετικής πιστωτικής επέκτασης, δίχως επαρκές θεσμικό πλαίσιο προστασίας, αποσιωπώντας και υποβαθμίζοντας ότι ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετατίθεται αποκλειστικά στους δανειολήπτες. Η κυβέρνηση επιλέγει επίσης να αγνοεί τα μέτρα που έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τονίζει, συμπληρώνοντας: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης όλους αυτούς τους μήνες δεν αποσκοπεί στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης αλλά περισσότερο στο ‘κλείσιμο’ του προβλήματος του ελβετικού φράγκου με επικοινωνιακούς όρους, με απώτερο σκοπό την ηθική νομιμοποίηση των πλειστηριασμών σε βάρος όσων αρνηθούν να ρυθμίσουν μέσω της πλατφόρμας και τον εξαναγκασμό των υπολοίπων να αναγνωρίσουν την οφειλή τους μέσω μιας ρύθμισης που θα τους οδηγήσει αργά ή γρήγορα στην εκποίηση της περιουσίας τους. Όσο η κυβέρνηση ‘συσκέπτεται’ με τις τράπεζες για την λύση, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες χάνουν τις περιουσίες τους. Όπως φαίνεται η διαφαινόμενη παρέμβαση της θα θέσει οριστικό τέλος στις ελπίδες των δανειοληπτών για δίκαιη και βιώσιμη λύση».