Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης στη «Ν»: Ενισχύσαμε τη θέση της Ελλάδας χωρίς παραχωρήσεις – Τι είπε για Τουρκία, Λιβύη, Eurofighter, Chevron και καλώδιο

Εφόλης της ύλης συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής - Πώς απάντά στην κριτική Σαμαρά, Καραμανλή, Βαληνάκη

Για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τις δύσκολες ισορροπίες με τη Λιβύη, τον θαλάσσιο χωροταξικό αλλά και ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας αλλά και την εσωτερική κριτική που δέχεται, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής. Όπως υπογράμμισε η ελληνική διπλωματία έχει καταφέρει να ενισχύσει τις εθνικές θέσεις χωρίς να υπάρξει καμία απολύτως παραχώρηση.

Μιλώντας στην εκπομπή On Politics με τον Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι παρότι δεν έχει επιτευχθεί λύση στο κρίσιμο ζήτημα των οριοθετήσεων, η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι σαφώς βελτιωμένη. Όπως είπε, οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ οι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία έχουν μηδενιστεί. «Αντί να έχουμε μετανάστες στα νησιά μας, έχουμε Τούρκους τουρίστες. Ποια είναι η παραχώρηση; Αντιθέτως, είμαστε σε πιο ισχυρή θέση».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα έχει επιλέξει τον δρόμο της ενεργητικής διπλωματίας και της ενίσχυσης των συμμαχιών, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε τρία πεδία. «Από τη στιγμή που έχουμε αποφασίσει να ενεργήσουμε, θα ήταν αφελές να μην περιμένουμε αντιδράσεις και από την Τουρκία και από τη Λιβύη», σημείωσε.

Λιβύη: Δύσκολη εξίσωση, αλλά επιτυχής διαχείριση – Δεν χάσαμε τον Χαφτάρ

Ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτήρισε τη λιβυκή κρίση ως εξαιρετικά περίπλοκη, αφού πρόκειται για μία χώρα με δύο κυβερνήσεις, σε μία περιοχή με ένοπλες συγκρούσεις.

«Χάσαμε τη μεγάλη ευκαιρία το 2010 να κλείσουμε τις οριοθετήσεις. Διαχείριση έκανα εγώ την τελευταία διετία, με πολιτική ισορροπίας και διαύλους και με τις δύο πλευρές», εξήγησε.

Επισήμανε ότι η Λιβύη σεβάστηκε τη μέση γραμμή όταν προκήρυξε θαλάσσια οικόπεδα, ενώ δεν έχει επικυρωθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Μάλιστα, όπως είπε, μετά τη δική του επίσκεψη καταγράφηκε σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών.

«Στο πεδίο, εμείς προκηρύξαμε οικόπεδα στη μέση γραμμή και η Λιβύη σεβάστηκε επίσης τη δική μας μέση γραμμή. Μετά την επίσκεψή μου έχουμε και μία σημαντική μείωση των μεταναστευτικών ροών. Και βεβαίως δεν έχει υπάρξει επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Είμαι ο μόνος Ευρωπαίος ΥΠΕΞ που είχε επαφές και με τις 2 πλευρές στο ανώτατο επίπεδο. Εμείς έχουμε τη διάθεση να ξεκινήσουμε τεχνικές συζητήσεις για τη δική μας οριοθέτηση. Η βάση θα είναι πάντα το Διεθνές Δίκαιο. Το Διεθνές Δίκαιο είναι υποχρέωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει εάν «χάσαμε» τον στρατάρχη Χαφτάρ, είπε: «Δεν έχουμε χάσει κανέναν. Δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη. Έχω επαφή και με τον ίδιο και με τους 3 γιους του στους οποίους έχει κατανεμηθεί σημαντική εξουσία. Είχα συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής, από τον οποίο θα περάσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Chevron: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το ενδιαφέρον της Chevron για τα κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης αποτελεί στρατηγική επιτυχία.

«Είναι ενεργειακός κολοσσός. Συντάσσεται με τη μέση γραμμή του Διεθνούς Δικαίου, δηλαδή τη δική μας γραμμή. Το ενδιαφέρον της είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», είπε.

Σημείωσε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από λιβυκής πλευράς, ενώ τα επόμενα βήματα αναμένεται να προχωρήσουν κανονικά.

Ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο: Αδιανόητη η παρεμπόδιση

Για το περιβόητο θέμα του καλωδίου, δηλαδή την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε ότι οι εργασίες συνεχίζονται από την ανάδοχο εταιρεία, και η πόντιση θα γίνει «στον σωστό χρόνο».

«Δεν νοείται η οποιαδήποτε χώρα να προβάλλει αντίρρηση. Αν υπάρξει παρεμπόδιση, θα την αξιολογήσουμε. Αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο για τον οποιονδήποτε να προβεί σε τέτοια κίνηση», πρόσθεσε και σχολίασε με νόημα: «Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός».

Τα Eurofighter

Αναφορικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με Γερμανία και Βρετανία για την προμήθεια μαχητικών Eurofighter, ο υπουργός είπε: «Είναι εξοπλισμός που αφορά μία κοινοπραξία ευρωπαϊκή. Η παραγγελία θα πάρει πολλά χρόνια να υλοποιηθεί. Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τον τρόπο με τον οποίο η κάθε χώρα θα ασκήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τον εξοπλισμό της. με τις εξής δύο επιφυλάξεις. Να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον συμμάχου χώρας, να μπορεί να ανακληθεί σε μία τέτοια περίπτωση».

Ανέδειξε επίσης την αμυντική πρόοδο της Ελλάδας: «Το 2019 ήμασταν εκτός F-35 και F-16. Σήμερα έχουμε Rafale, Belharra, αναβάθμιση F-16. Η Τουρκία είναι εκτός όλων των προγραμμάτων», τόνισε.

Casus belli και κανονισμός SAFE: Δικλείδες ασφαλείας για την Ελλάδα

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος ήταν οι μόνες χώρες που ήταν κατά του νέου ευρωπαϊκού εξοπλιστικού κανονισμού και επομένως ήταν δεδομένο ότι αυτός θα περάσει.

Αλλά η ελληνική διπλωματία εξασφάλισε κρίσιμες ασφαλιστικές δικλείδες: «Οποιαδήποτε τρίτη χώρα πρέπει πρώτα να έχει υπογράψει διμερή συμφωνία με την Ε.Ε.», τόνισε, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό έχουμε αποκτήσει δικαίωμα αρνησικυρίας».

Η απάντηση στην κριτική από Σαμαρά, Καραμανλή, Βαληνάκη

Κλείνοντας, ο υπουργός απάντησε στην κριτική που έχει δεχθεί από τους πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά, Κώστα Καραμανλή και από τον Γιάννη Βαληνάκη:

«Είμαι πολύ δεκτικός στην κριτική και έχω υποστεί και κριτική που φτάνει τα όρια της χυδαιότητας. Αλλά πρέπει να απαντάμε με τεκμηρίωση».

Υπενθύμισε ότι η στρατηγική προσέγγισης με την Τουρκία ξεκίνησε από το 2000 και ότι η αδράνεια τη δεκαετία του ’90 έφερε τη “Γαλάζια Πατρίδα” και τις γκρίζες ζώνες.

«Έχει υπάρξει έστω και μία παραχώρηση τα τελευταία δύο χρόνια; Δεν είμαστε σε πιο ισχυρή θέση; Ποιος έφερε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, τα θαλάσσια πάρκα, τη Chevron, όταν οι άλλοι δείλιασαν;» κατέληξε.