Skip to main content

Λιβύη: Η συνάντηση Γεραπετρίτη – Χαφτάρ και το «πάγωμα» απρόβλεπτων αποφάσεων για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση - Τι συζήτησαν για μεταναστευτικό και διμερείς σχέσεις

Με συγκρατημένη αισιοδοξία επέστρεψε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από τη Λιβύη, όπου είχε συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ στη Βεγγάζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα και διήρκησε μία ώρα.

Στο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Χαφτάρ παρόντες ήταν και οι δύο γιοι του, Σαντάμ -ο οποίος είναι αρμόδιος για στρατιωτικά θέματα- και Σαντίν -αρμόδιος για πολιτικά και θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ακολούθως ο Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε και με τον άλλο του γιο, Μπιλκασεν Χαφτάρ, αρμόδιο για οικονομικά θέματα.

Όπως υπογραμμίζουν αρμόδιες πηγές στη «Ν», είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι η επίσκεψη του Γιώργου Γεραπετρίτη εν μέσω μεγάλων προκλήσεων στην περιοχή είχε υψηλού επιπέδου εκπροσώπηση από το επιτελείο του Χαφτάρ.

Παράλληλα η Ανατολική Λιβύη φάνηκε να αντιλαμβάνεται τη σημασία της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και πως οι πρωτοβουλίες της μπορούν να βοηθήσουν τη Λιβύη.

Το μήνυμα Γεραπετρίτη για το τουρκολιβυκό

Την ώρα που οι πληροφορίες ανέφεραν ότι επίκειται επικύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, ο Γιωργος Γεραπετριτης έθεσε το θέμα και ζήτησε να μην προχωρήσει η Βεγγάζη σε τυχόν τέτοια ενέργεια.

Το πλαίσιο της συζήτησης Γεραπετρίτη – Χαφτάρ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δύο διαστάσεις.

  1. Την αποτροπή της κύρωσης του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δυσάρεστη εξέλιξη στην ενίσχυση των σχέσεων σε άλλους τομείς. 
  2. Την επανεκκίνηση των συζητήσεων για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας – Λιβύης που σταμάτησαν το 2010.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι θετικό το ότι κατά τη διάρκεια συζήτησης ο Χαφτάρ επικαλέστηκε το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μεταναστευτικό

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπήρχε κοινή συνεννόηση μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη προς την νότια Κρήτη (Γαύδο) να έχουν αυξηθεί, με τον Χαφτάρ να δείχνει πως θα υπάρξει συνεργασία ως προς τον έλεγχο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτά της Κρήτης πλέουν πολεμικά πλοία για την αποτροπή των διακινητών, ενώ στις 8 Ιουλίου έπειτα από αίτημα της Ελλάδας θα υπάρξει κοινή επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου για θέματα Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μάγκνους Μπρούνερ μαζί με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνο Πλεύρη και αρμόδιους για τη μετανάστευση από Μάλτα και Ιταλία.

Ενίσχυση διμερών σχέσεων

Στο περιθώριο της συνάντησης Γεραπετρίτη – Χαφτάρ συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στο πεδίο της οικονομίας, αλλά και της ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ελληνική επιχειρηματική αποστολή στη Βεγγάζη, η οποία έχει ήδη προετοιμαστεί.

Μεταξύ άλλων, θα συζητήσουν για την αεροπορική και ακτοπλοϊκή σύνδεση για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

Με την Ελλάδα να είναι μέλος της ΕΕ αλλά και εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχει περιθώριο στην ενίσχυση των σχέσεων σε μία συγκυρία που η Λιβύη έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της πολιτικής σταθερότητας αλλά και της ανοικοδόμησης της.

Άλλωστε η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ, αλλά και ως χώρα που έχει στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και αραβικές χώρες, με σημαντικότερη την Αίγυπτο.