«Δεν εγκαταλείψαμε ποτέ τη Λιβύη, αντιθέτως, προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε μια ισορροπία στην εξωτερική μας πολιτική», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του. Όπως διευκρίνισε, υπήρχε μια σχετική ανισορροπία, επειδή η Δυτική Λιβύη ήταν αρκετά πιο προσκολλημένη σε ξένους παράγοντες και «προσπαθήσαμε να αποκαταστήσουμε αυτή τη σχέση και στις δύο πλευρές, νομίζω με σχετική επιτυχία».
«Ενεργοποιήσαμε όλους τους διαύλους τους διπλωματικούς και στις δύο πλευρές. Ενεργοποιήσαμε το προξενείο μας στη Βεγγάζη και την πρεσβεία μας στην Τρίπολη, έτσι ώστε να οικοδομηθεί μία βασική σχέση διπλωματικής εμπιστοσύνης. Η Λιβύη αποτελεί μία χώρα, η οποία είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα», επισήμανε.
Ο ίδιος θα επισκεφθεί τη Βεγγάζη στις 6 Ιουλίου, ενώ στις 15 Ιουλίου θα βρεθεί στην Τρίπολη. Όπως επισήμανε, ήταν δύσκολο να συμπέσουν οι ημερομηνίες λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
«Δεν είναι μόνο η πολιτική πίεση που μπορείς να ασκείς σε διπλωματικό επίπεδο στην ίδια τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει μια πολυδιάστατη προσέγγιση. Η Λιβύη έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ένα κράτος το οποίο de facto έχει δύο εξουσίες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υποφέρει από άτακτες μάχες, οι οποίες γίνονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις».
Επισήμανε πως «η Ελλάδα δεν θα μπει ποτέ σε μια λογική πλειοδοσίας και εξαγοράς. Η δική μας λογική στηρίζεται περισσότερο στις αρχές της Ελλάδας, του αξιόπιστου εταίρου». Σημείωσε δε πως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», ανεξαρτήτως του ποιος το κυρώνει, είναι εξ ορισμού ανυπόστατο και άκυρο. «Όχι μόνο επειδή μπορεί να προέρχεται από μη νομιμοποιημένη Αρχή, αλλά επιπλέον επειδή αντίκειται κατά την ουσία του στο Διεθνές Δίκαιο. Εδώ η γραμμή, η οποία έχει χαραχθεί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, δεν έχει καμία ανταπόκριση στο Διεθνές Δίκαιο, διότι δεν έχουν αντικείμενες ακτές. Άρα, ανεξαρτήτως του ποιος υπογράφει, ποιος έχει τη νομιμοποίηση, δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα».
Σημείωσε δε πως με πρωτοβουλία της Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες είχε εκτενείς συζητήσεις δια ζώσης με τον επίτροπο Μετανάστευσης, με την επίτροπο Μεσογείου, με το Γραφείο της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από την πίεση αυτή έχουμε απτά αποτελέσματα, ενώ ο επίτροπος Μετανάστευσης, συνοδευόμενος από υπουργούς των γειτονικών κρατών και της Ελλάδας, θα επισκεφθεί την ερχόμενη Τρίτη τη Βεγγάζη και την Τρίπολη, έτσι ώστε να ασκήσει και αυτός με τη σειρά του την πίεση σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό κομμάτι.
Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα πράγματι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και για την Ευρώπη συνολικά, ενώ δεν είναι μόνο ζήτημα της Λιβύης, «αυτή τη στιγμή αρκεί μόνο να δει κάποιος τον χάρτη της Υποσαχάριας Αφρικής».
«Όσο περισσότερο έχουμε μια αστάθεια στην Αφρική, τόσο περισσότερο ο Νότιος Διάδρομος από τη Λιβύη θα ενεργοποιείται», επισήμανε, αλλά προσέθεσε πως «το ζήτημα του μεταναστευτικού είναι ένα θέμα, το οποίο το χειριζόμαστε. Ήδη έχουμε πάρει πολύ σκληρές αποφάσεις. Πήραμε την απόφαση να υπάρξει επιτήρηση των συνόρων έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Διότι επειδή πρόκειται για μια ανοιχτή θάλασσα, δεν θέλουμε επ’ ουδενί να διακινδυνεύσουμε ζωές στη Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό, με υπεύθυνη πολιτική, για την οποία ενημερώσαμε και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουμε αποφασίσει να υπάρξει μία πολύ αυστηρή επιτήρηση. Και θέλω να πω ότι μέχρι στιγμής αποδίδει καρπούς».
Σημείωσε πως η Ελλάδα «δεν έχει χάσει το παιχνίδι της Λιβύης», αλλά είναι «πάντοτε στην πρώτη γραμμή της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης». Θα ζητήσω από τις δυο πλευρές της Λιβύης να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις και για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι μια συζήτηση, η οποία δυστυχώς διακόπηκε τα τελευταία χρόνια και βεβαίως διακόπηκε οριστικά για την τετραετία που ακολούθησε με την υπογραφή του «τουρκολιβυκού μνημονίου» και την αποστολή του «μνημονίου» αυτού στον ΟΗΕ. Εμείς είμαστε στη διάθεση να συζητήσουμε. Η Ελλάδα πήρε αμέσως τα μέτρα εκείνα τα οποία όφειλε να πάρει, όχι μόνο σε ενημέρωση, αλλά και με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία».