Την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο της Συμμαχίας στη Χάγη.
«Έχουμε συμφωνήσει όλοι για αύξηση των αμυντικών δαπανών» τόνισε και δήλωσε ότι είναι υπέρμαχος της αύξησης δαπανών στην Ευρώπη για την ενίσχυση της συλλογικής άμυνας.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα δαπανά πάνω από 3% του ΑΕΠ στην άμυνα, ενώ και κατά την περίοδο της κρίσης το ποσοστό αυτό υπερέβαινε το όριο του 2%.
Σημείωσε επιπλέον ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 25 δισ. τα επόμενα 12 χρόνια για την άμυνα.
«Όλοι στο ΝΑΤΟ να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί»
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα «όλοι να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».
Στόχος, όπως τόνισε, είναι να υπάρχει ίση κατανομή του βάρους. «Ο στόχος πρέπει να είναι δεσμευτικός για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στην ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή και τόνισε ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μέσω της διπλωματίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να δρομολογηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.