Με γοργούς ρυθμούς και με στόχο την μεγαλύτερη ιστορική (όπως την έχει χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης) μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων που έχει λάβει χώρα στην ελληνική ιστορία, υλοποιείται η «Ατζέντα 2030».
Σε μια ιστορική καμπή για την ελληνική εθνική άμυνα, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στόχους τη Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας υλοποιεί το φιλόδοξο και πολυδιάστατο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που φέρνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στον 21ο αιώνα.
Ως εκ τούτου ο Νίκος Δένδιας λαμβάνοντας υπ όψιν τις ανάγκες και των τριών Επιτελείων (Πολεμικό Ναυτικό, Πολεμική Αεροπορία, Στρατός Ξηράς) θέτει τις βάσεις για μια συνολική επανεκκίνηση της εθνικής στρατηγικής άμυνας, καθιστώντας ικανή να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις αναγνωρίζοντας το έργο και την αφοσίωση των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
Άλλωστε ο ΥΕΘΑ έχει τονίσει επανειλημμένα τη σημασία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, του μεγαλύτερου πολλαπλασιαστή ισχύος, για την εθνική ασφάλεια και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναφερθεί σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας τους, όπως η υλοποίηση του προγράμματος στέγασης 4.000 κατοικιών, με στόχο την ενίσχυση της ποιότητας ζωής τους.
Επιπλέον, έχει επισημάνει την ανάγκη για συνεχή εκπαίδευση και επαγγελματική ανάπτυξη των στελεχών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας.
Τα επόμενα βήματα της «ατζέντας» Νίκου Δένδια
Μετά την έγκριση του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) σειρά παίρνουν και άλλες πρωτοβουλίες του ΥΕΘΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως αυτή θα αφορά την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τη μετατροπή της στο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «Εταιρία Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων» (ΕΤΑΕΔ), με σκοπό την αποδοτικότερη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ειδικότερα πρόκειται για ένα σύγχρονο μοντέλο αξιοποίησης ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, για τη χρηματοδότηση της στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και της αμυντικής οχύρωσης της Ελλάδας και έχει στόχο την θέσπιση σύγχρονων ρυθμίσεων για την καλύτερη αξιοποίηση και διαχείριση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων προκειμένου να ενισχυθεί το έργο τους.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, για πρώτη φορά δημιουργείται αυτοτελές νομικό πρόσωπο για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του στρατεύματος αξιοποιώντας με αποδοτικό τρόπο ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, καθώς και σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης ακινήτων, προκειμένου να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά προς όφελος των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η θητεία, η Εφεδρεία και η εθελοντική στράτευση των γυναικών
Αμέσως μετά «σειρά» παίρνουν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη θητεία, την Εφεδρεία αλλά και την εθελοντική στράτευση των γυναικών.
Όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας κατά την ορκωμοσία νεοσυλλέκτων στρατιωτών της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ, στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού – Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων στη Θήβα «η θητεία, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της πατρίδας μας. Και, επίσης, να είναι χρήσιμη για τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό προωθούμε σημαντικές αλλαγές, τόσο στη θητεία, όσο και στην εφεδρεία».
Από θητεία αγγαρεία σε θητεία με ουσία
Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, η θητεία από αγγαρεία πρέπει να μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία. Σε μια θητεία ευκαιρία και για την πατρίδα και για τον νεοσύλλεκτο. Ο οπλίτης θα μπορεί να αποκτά δεξιότητες χρήσιμες για τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά χρήσιμες και για τον ίδιο.
Όπως τόνισε «θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων. Θα επικεντρωθούμε, καταρχήν, στην εντατική επιχειρησιακή εκπαίδευση, αλλά οι οπλίτες θα αποκτούν γνώσεις οι οποίες θα τους καθιστούν έτοιμους για τις σύγχρονες προκλήσεις. Με την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων, απαραίτητων για την επιβίωση στο πλαίσιο των σύγχρονων επιχειρήσεων, αλλά και ειδικοτήτων πιστοποιημένων.
Δύναμη 150.000 ενεργών εφέδρων
Σε ό,τι αφορά την Εφεδρεία, όπως αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στόχος είναι η συγκρότηση μιας εφεδρείας σύγχρονης, θεσμικά κατοχυρωμένης, μέσα από την υιοθέτηση ενός δυναμικού μοντέλου που θα έχει ως βασικό άξονα τη διαρκή επιχειρησιακή εκπαίδευση σε ρεαλιστική βάση, που να αποδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία στους εκπαιδευόμενους, αναγνωρίζοντας εμπράκτως τη συμβολή των εφέδρων στην Εθνική Άμυνα της Ελλάδας.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο στόχος είναι, με την πλήρη εφαρμογή της «Ατζέντας 2030», σε βάθος πενταετίας να δημιουργηθεί μία ισχυρή αριθμητικά δύναμη 150.000 ενεργών εφέδρων, οι οποίοι, με μία ριζικά αναδιαμορφωμένη και τακτική εκπαίδευση, θα μπορούν να συντρέξουν άμεσα τους ήδη υπηρετούντες με θητεία στις Ένοπλες Δυνάμεις και το μόνιμο προσωπικό τους, ώστε να καλύψουν επαρκώς τις επιχειρησιακές ανάγκες για την αποτροπή κάθε απειλής.
Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν με τις αναγκαίες προσαρμογές οι βέλτιστες πρακτικές από χώρες που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον θεσμό της εφεδρείας (όπως π.χ. Φινλανδία και Ισραήλ), ενώ θα αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα τεχνικά μέσα όπως π.χ. εξομοιωτές κλπ.
Δείτε εδώ αναλυτικά την αναδιοργάνωση του θεσμού της Εφεδρείας
Οι παραπάνω αλλαγές, όπως έχει αναφέρει ο ΥΕΘΑ, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε περίπου 36 μήνες ούτως ώστε να πάρει… σειρά η υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών, ώστε τα άξια επαγγελματικά στελέχη να συμπληρώνονται και από άρτια εκπαιδευμένους οπλίτες.