Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σπουδαία μέρα για την Κρήτη και συνολικά για την κυβέρνηση. «Έπειτα από πολλές δυσκολίες και εμπόδια, υπογράφουμε τη σύμβαση παραχώρησης του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά, με προαίρεση έως την Κίσσαμο, μια δέσμευση που είχα αναλάβει προσωπικά» σημείωσε.
«Το έργο προχωρά»
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως όσον αφορά τον ΒΟΑΚ, υπάρχουν δύο ανοικτά εργοτάξια. Τα έργα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027, σημείωσε και πρόσθεσε πως «οι Κρητικοί ήδη βλέπουν ότι ο ΒΟΑΚ είναι ένα έργο που προχωρά».
«Ξέρουμε ότι το τμήμα Ηράκλειο – Χανιά είναι ένα τεχνικά σύνθετο έργο, με ορίζοντα υλοποίησης περί τα 5 χρόνια» σημείωσε και ζήτησε τη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια. Όπως τόνισε, «είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τη σημασία του έργου για την Κρήτη και να μην βλέπουμε μόνο το μικρό τοπικό συμφέρον».
«Άμεσα οι μελέτες στο τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία»
Ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι οι μελέτες στο τμήμα Παχιά Άμμος – Σητεία θα προχωρήσουν άμεσα, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση, προκειμένου ο ΒΟΑΚ να συνδέει την Κίσσαμο με τη Σητεία.
«Να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε το έργο να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια ώστε το έργο να παραδοθεί εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος».
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως έχει μιλήσει πολλές φορές «για τον παρανοϊκό φόρο αίματος στην Κρήτη, λόγω κακής οδικής συμπεριφοράς και κακών υποδομών». «Έχω ζητήσει από τον υπουργό να δρομολογήσουμε άμεσα σε συνεργασία με τους παραχωρησιούχους έργα οδικής ασφάλειας που θα κάνουν τον υφιστάμενο άξονα πιο ασφαλή» τόνισε, διευκρινίζοντας ότι τα έργα αυτά θα προσομοιάζουν με παρεμβάσεις που έγιναν στην παλιά εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Στάθηκε, δε, στην ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε πιο δραστικά το ζήτημα της οδικής συμπεριφοράς στην Κρήτη».
4+1 μεγάλα έργα στην Κρήτη
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το 2019 είχε μιλήσει για 4 μεγάλα έργα στην Κρήτη:
- Τον ΒΟΑΚ, ο οποίος υλοποιείται.
- Την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η μικρή διασύνδεση έχει ολοκληρωθεί, ενώ η μεγάλη διασύνδεση θα παραδοθεί εντός των επόμενων 3 μηνών.
- Αρδευτικά έργα. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογράφονται και δρομολογούνται παρεμβάσεις.
- Το αεροδρόμιο στο Καστέλι, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.
Στα παραπάνω έργα, ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε την κατασκευή φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο για σχεδόν 5.000 φοιτητές.
«Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που κάναμε από το 2015»
Επανερχόμενος στον ΒΟΑΚ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «επέμεινα να υπογράψουμε σήμερα γιατί είναι η μέρα της Ευρώπης» και στάθηκε στην ανάγκη «να θυμόμαστε ότι τα έργα έχουν σημαντική ευρωπαϊκή συμμετοχή».
«Πλησιάζουμε προς την επέτειο δραματικών στιγμών του 2015, όταν φτάσαμε κοντά στην έξοδο από την Ευρώπη. Ας αναλογιστούμε την πρόοδο που έχουμε κάνει από τότε. Η Ελλάδα ως προς τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε το πλεόνασμα προς τους πολίτες» τόνισε και καταλήγοντας τόνισε πως ο ΒΟΑΚ ανήκει σε όλους τους Κρητικούς.

Χρ. Δήμας: Ο ΒΟΑΚ ήδη υλοποιείται
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, καθώς υπογράφεται το κεντρικό τμήμα του ΒΟΑΚ. «Ο ΒΟΑΚ ήδη υλοποιείται, έχουμε ήδη δύο ενεργά μέτωπα. Σήμερα στο δίκτυο προστίθεται με την υπογραφή το κεντρικό κομμάτι μήκους 157 χλμ.» τόνισε.
Είπε επίσης ότι «με εντολή του πρωθυπουργού θα χρηματοδοτήσουμε τις μελέτες μέχρι τη Σητεία. Αυτό θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα».
Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι τα τελευταία 3 χρόνια είχαμε 38 θανατηφόρα δυστυχήματα στον βόρειο άξονα της Κρήτης. Όπως τόνισε, στον ΒΟΑΚ θα εφαρμοστούν πρωτοπόρα μέτρα οδικής ασφάλειας, όπως και στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος.

Γ. Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Καταθέσαμε την πιο άρτια προσφορά
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης ανέφερε πως για χρόνια ακουγόταν η φράση «παραχώρηση ΒΟΑΚ». «Σήμερα υπογράφεται όσο και αν αυτό φαίνεται απίθανο. Με ξενύχτι όλων των ανθρώπων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΤΕΡΝΑ, της ηγεσίας του υπουργείου, των υπηρεσιακών παραγόντων και των τραπεζών, κατέστη εφικτό να υπογραφεί σήμερα η σύμβαση» τόνισε.
Επεσήμανε επίσης ότι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βοήθησε να βρεθεί νομική λύση για να ενταχθεί στον ήδη εξαγγελθέντα διαγωνισμό η προαίρεση Χανιά – Κίσσαμος, χωρίς να χρειαστεί αναβολή ή επαναδημοπράτηση του έργου. «Καταθέσαμε την πιο ανταγωνιστική προσφορά, αλλά συνολικά και την πιο άρτια» υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης πως σήμερα ξεκινά μια μακριά και δύσκολη διαδρομή και τόνισε πως χρειάζεται η συνεργασία όλων ώστε να ολοκληρωθεί το δύσκολο αυτό έργο.

Αυτοψία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα υπό εξέλιξη έργα του ΒΟΑΚ
Αυτοψία σε τρία εργοτάξια κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης πραγματοποίησε την Πέμπτη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας, μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο και τον γενικό γραμματέα Δημήτρη Αναγνώπουλο.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επισκέφθηκε διαδοχικά τα εργοτάξια και ενημερώθηκε από τους αναδόχους σχετικά με την πρόοδο των εργασιών, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Τα συγκεκριμένα εργοτάξια αναπτύσσονται στα δύο σκέλη του ΒΟΑΚ που ήδη κατασκευάζονται.
Αυτά είναι:
- Τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου: Πρόκειται για δημόσιο έργο το οποίο έχει ενταχθεί εξ ολοκλήρου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με αντικείμενο τη βελτίωση – διαπλάτυνση του υφιστάμενου τμήματος με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, διαχωρισμένου οδοστρώματος κυκλοφορίας, συνολικού πλάτους 22,25 μ. και μήκους περίπου 14,5 χλμ.
- Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου: Πρόκειται για έργο ΣΔΙΤ με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του οδικού τμήματος, συνολικού μήκους 22,5 χλμ. και ειδικότερα στα τμήματα Χερσόνησος – Μάλια και Μάλια – Νεάπολη, στο συνοδό παράπλευρο και κάθετο οδικό δίκτυο εξυπηρέτησης, μήκους περίπου 9,65 χλμ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στα εργοτάξια την Πέμπτη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρίστος Δήμας δήλωσε: «Τα πρώτα τμήματα του ΒΟΑΚ κατασκευάζονται ήδη. Η εικόνα από τα εργοτάξια που επισκεφθήκαμε, σήμερα, είναι ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και μάλιστα εκτελούνται αρκετά απαιτητικές τεχνικές εργασίες, όπως η διάνοιξη σηράγγων. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε στενή συνεργασία με του αναδόχους, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόοδος του έργου».
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Ταχιάος σημείωσε: «Ο ΒΟΑΚ είναι ένα τεράστιο στοίχημα για την Κρήτη και οι εργασίες προχωρούν πραγματικά με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές κατασκευαστικά έργο, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η κατασκευή ενός οδικού άξονα τόσο μεγάλου μήκους ως ενιαίο έργο. Είμαι βέβαιος πως η υλοποίησή του θα αλλάξει την ψυχολογία των Κρητικών και θα αναβαθμίσει τις μετακινήσεις τους και την ποιότητα ζωής τους».