Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας πραγματοποιεί από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Μετά την τελετή υποδοχής, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών.
Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τασούλας δήλωσε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, αγαπητέ μου Νίκο, ευχαριστώ για τα πολύ θερμά λόγια αλλά και για την θερμή υποδοχή που μου επιφυλάξατε.
Το γεγονός ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό του εκάστοτε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας είθισται να πραγματοποιείται στην Κύπρο, όπως φυσικά και το αντίστροφο, δεν αποτελεί απλώς μία εθιμοτυπική παράδοση. Αντανακλά, σε συμβολικό όπως πολύ σωστά είπατε αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο, την ύψιστη σημασία που αποδίδει η ελληνική Πολιτεία στις στενές σχέσεις και στη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, ιδίως δε στους ακατάλυτους, μακραίωνους δεσμούς μεταξύ Ελλαδιτών και Κυπρίων.
Με μεγάλη χαρά, λοιπόν, και ιδιαίτερη συγκίνηση βρίσκομαι σήμερα στην Κύπρο, στην πρώτη επίσημη επίσκεψή μου ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, προκειμένου να μεταφέρω και να εκφράσω τα αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης του ελληνικού προς τον κυπριακό λαό.
Σε καιρούς δύσκολους και απρόβλεπτους, σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου ακόμη και κάθε μέρα μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα, δυστυχώς συνήθως προς το χειρότερο, σταθερές δεκαετιών αμφισβητούνται και οι κρίσεις διαδέχονται η μία την άλλη, οι δυνάμεις του Ελληνισμού δεν μπορούν παρά να μείνουν ενωμένες, υπερασπιζόμενες με ρεαλισμό και με αυτοπεποίθηση τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι όταν μείναμε ενωμένοι και εργαστήκαμε μαζί, πετύχαμε σημαντικές νίκες, όπως ήταν και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έτσι και σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα συνομιλούν με ειλικρίνεια και συνεργάζονται ίσως πιο στενά από ποτέ, αυξάνοντας από κοινού και πολλαπλασιαστικά το γεωπολιτικό τους εκτόπισμα, την γεωπολιτική τους απήχηση. Αυτή ήταν, άλλωστε, η κοινή διαπίστωση μας με τον αγαπητό Πρόεδρο της Κύπρου, κατά τις ιδιαιτέρως εποικοδομητικές συζητήσεις που προηγήθηκαν.
Οι δύο χώρες μας, ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιόπιστοι εταίροι τόσο διμερώς, όσο και σε περιφερειακά, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δυναμώνοντας διαρκώς τη φωνή και την ισχύ απήχησή τους.
Φυσικά, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό θέμα, μετά την άτυπη πολυμερή συνάντηση στη Γενεύη καθώς και την πρόσφατη συνάντησή του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασα την ικανοποίησή μου για το διορισμό της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της κυρίας Ολγκίν, γεγονός που αποδεικνύει ότι, παρά τις όποιες προσπάθειες πρόκλησης νέων τετελεσμένων, το Κυπριακό έχει επανέλθει δυναμικά στην ατζέντα του ΟΗΕ.
Θα ήθελα να διατρανώσω και από αυτό το βήμα ότι η Ελλάδα παραμένει άοκνος συμπαραστάτης της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ειρηνικό της αγώνα για τερματισμό της παράνομης τουρκικής κατοχής και επανένωση της Κύπρου σε ένα κράτος ευρωπαϊκό και δημοκρατικό, σεβόμενο πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νόμιμων κατοίκων του.
Με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συμφωνήσαμε ότι μόνος δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την εξεύρεση μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού ζητήματος εντός του πλαισίου των Αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Μίας λύσης που θα απαλλάξει δια παντός την Κυπριακή Δημοκρατία και τον λαό της από τα στρατεύματα κατοχής και από το άκρως αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και των δικαιωμάτων επέμβασης. Μίας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.
Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα έως την τελική δικαίωση. Η παραβίαση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η χρήση ένοπλης βίας, η κατοχή εδαφών και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν ποτέ να παραγάγουν δίκαιο και ως εκ τούτου δεν μπορούν ποτέ να γίνουν αποδεκτές. Συνεπώς, η διχοτομική η αποσχιστική ρητορική περί «λύσης δύο κρατών» δεν μπορεί παρά να απορρίπτεται.
Συμφωνήσαμε, επίσης, ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα μπορούσαν δυνητικά να συμβάλουν στη δημιουργία προϋποθέσεων για την επανεκκίνηση του διαλόγου στο Κυπριακό, υπό την προϋπόθεση βέβαια, υπό την προϋπόθεση βέβαια επαναλαμβάνω, ότι η άλλη πλευρά θα αποφύγει κάθε ενέργεια για τη διαμόρφωση τετελεσμένων, όπως επιχειρήθηκε κατά την πρόσφατη παρουσία του Τούρκου Προέδρου.
Τόσο η Τουρκία όσο και η τουρκοκυπριακή πλευρά οφείλουν να κατανοήσουν ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής τους πορείας, της ευημερίας και της ανάπτυξης περνά μέσα από το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το γκρέμισμα του τελευταίου τείχους που χωρίζει στα δύο μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα μιας χώρας κύριε Πρόεδρε που το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα προεδρεύει του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μία, όπως πολύ προσφυώς το χαρακτηρίσατε, εθνική αποστολή.
Αναμένουμε, λοιπόν, από την άλλη πλευρά να αδράξει την ευκαιρία που παρουσιάζεται, επιδεικνύοντας την απαιτούμενη εποικοδομητική στάση, προκειμένου να επανεκκινήσει η διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς προαπαιτούμενα και τελεσίγραφα.
Πέραν του εθνικού θέματος, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ανταλλάξαμε απόψεις για τη διμερή μας συνεργασία, η οποία εκτείνεται σε πλήθος τομέων, από την άμυνα και την ενέργεια, έως την εκπαίδευση, την πολιτική προστασία και την υγεία. Ενημερώθηκα δε με μεγάλη ομολογουμένως ικανοποίηση για τις τελευταίες εξελίξεις σε συνέχεια της δεύτερης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος-Κύπρου, η οποία έλαβε χώρα προ μηνών στη Λευκωσία, αποτελώντας το επιστέγασμα των προσπαθειών των δύο Κυβερνήσεων να παραγάγουν απτά αποτελέσματα προς όφελος των λαών μας, όπως ένα ακόμα παράδειγμα αναφέρω, στον τομέα της συνεργασίας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, που επηρεάζουν το γεωπολιτικό μας περιβάλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πρόεδρος με ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή. Κοινή είναι η ανησυχία μας για το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, όπως και η διαπίστωσή μας για την ανάγκη ταχείας κατάπαυσης του πυρός, επανέναρξης της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, στο οποίο έχετε συμβολή όπως και η Ελλάδα, επανέναρξη της αναζήτησης τρόπων απελευθέρωσης όλων ανεξαιρέτως των ομήρων. Μόνον έτσι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την διαμόρφωση ενός πολιτικού ορίζοντα με στόχο τη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα μου προς τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, σήμερα το πρωί στη συνάντηση που είχα μαζί του στην Αθήνα, για το περιεχόμενο της οποίας ενημέρωσα τον φίλο Πρόεδρο της Κύπρου.
Ομοίως, συμφωνήσαμε ως προς την ανάγκη συνέχισης στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και των προσπαθειών ειρήνευσης, πάντα με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και χωρίς να αγνοούμε της βούλησης του ουκρανικού λαού.
Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις και ανακατατάξεις τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και προώθησης των σχεδίων για μία κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, με τρόπο, όμως, που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα συμφέροντα ασφαλείας και τις ανησυχίες όλων ανεξαιρέτως των κρατών.
Κύριε Πρόεδρε,
Τελειώνοντας, θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι πέραν της διακυβερνητικής μας συνεργασίας ή της κοινής μας συμμετοχής και δράσης σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και σχήματα, τα στοιχεία που δένουν βαθιά Ελλαδίτες και Κυπρίους δεν είναι άλλα από την κοινή μας γλώσσα, τις ιστορικές μας ρίζες και τον πολιτισμό μας. Και αναφέρομαι σε μία πρόσφατη πολύ σημαντική και πολύ ευχάριστη είδηση από την Unesco η οποία ψήφισε και αποφάσισε να αφιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα της ελληνικής γλώσσας την 9η Φεβρουαρίου, την ημέρα θανάτου του εθνικού ποιητού Σολωμού. Αυτήν την κληρονομιά της γλώσσας των ιστορικών ριζών και του πολιτισμού μας αυτή την κληρονομιά οφείλουμε όλοι μας να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές Ελλήνων.
Όπως γνωρίζετε καλά, η Ελλάδα δεν θα πάψει να στέκεται στο πλευρό σας. Μαζί θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την ελευθερία και την ευημερία του κυπριακού Ελληνισμού. Η Κύπρος, κ. Πρόεδρε, μπορώ να σας το βεβαιώσω, θα βρίσκεται πάντα στην καρδιά καθενός από εμάς. Και αυτό το μήνυμα κομίζω σήμερα εδώ.
Το Κυπριακό πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «ευρωπαϊκό πρόβλημα»
Απαντώντας στην ερώτηση δημοσιογράφου για τα περιθώρια αισιοδοξίας που υπάρχουν ενόψει της διευρυμένης συνάντησης του προσεχούς Ιουλίου υπό τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, με δεδομένες τις θέσεις που εκφράζει η τουρκική ηγεσία, ο κ. Τασούλας, μεταξύ άλλων, τόνισε:
«Ακούστε, δεν είναι θέμα αισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Είναι θέμα να αντιληφθούμε μέσα σε ποιο πλαίσιο γίνεται η επανέναρξη των συνομιλίων. Αυτό το πλαίσιο το έχει καθορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Αυτό το πλαίσιο το υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ρητώς και συμπράττει σε αυτό. Και αυτό το πλαίσιο έχει να κάνει με μια εντελώς διαφορετική παραδοχή απ’ αυτήν την μονότονη και μοναχική διεθνώς, θέλω να πω άποψη, που μόλις πριν αναφέρατε περί “δύο κρατών”.
Εδώ μιλάμε για μια αντίληψη ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ένα διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί, επίσης, αυτό το ζήτημα ως ευρωπαϊκό πρόβλημα, ως ευρωπαϊκό ζήτημα που απασχολεί την Ευρώπη.
Συνεπώς πιστεύω πως, όντας ενωμένοι, όντας αισιόδοξοι, όντας φιλόδοξοι ότι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα δεν πρόκειται να είναι η αιώνια, η μόνιμη μοίρα της Κύπρου, θα τολμούσα να σας πω -για να υποκύψω και στο ερώτημά σας- ότι ναι, τελικά είμαι αισιόδοξος ότι ένας κόσμος, ο οποίος μαστίζεται από αναθεωρητισμούς, ο οποίος μαστίζεται από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ένας κόσμος ο οποίος μαστίζεται από μια αβεβαιότητα, αυτός ο κόσμος περιμένει λύσεις, οι οποίες δεν θα επιβραβεύσουν αυτά από τα οποία μαστίζεται».
Νωρίτερα, σε ειδική τελετή, ο κ. Χριστοδουλίδης απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο «Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος Μακαρίου Γ’».
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Λοβέρδος.