«Με τη διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση που υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τη στενή συνεργασία μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι τακτικές διαβουλεύσεις και τα μνημόνια κατανόησης ανοίγουν νέους δρόμους σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και τη ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις διμερείς εμπορικές σχέσεις.
«Με την Αίγυπτο είχαμε και έχουμε στενή συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα που προσεγγίζουμε σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου» τόνισε και αναφέρθηκε στην υπογραφή της υποδειγματικής, όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ προ πέντε ετών.
«Υπάρχουν υγιείς βάσεις για να συνεχίσουμε μαζί να αντιμετωπίζουμε τις κοινές προκλήσεις» τόνισε και επεσήμανε πως «Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις».
Η αναφορά στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατά τις δηλώσεις του στη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, τονίζοντας πως συνδέει τις δύο χώρες.
Ευχαρίστησε, δε, τον πρόεδρο της Αιγύπτου για το προσωπικό του ενδιαφέρον για την προστασία της Μονής και του Ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της.

Το μήνυμα στην Τουρκία για το Κυπριακό
«Οι χώρες μας αποτελούν πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και ευχαρίστησε την Αίγυπτο για τη διαχρονική στήριξη.
«Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου που επιχειρείται να αποκτήσει κάποια παραπάνω δυναμική» επεσήμανε και υπογράμμισε πως «κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
«Η Ελλάδα έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα»
Ο πρωθυπουργός στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Γάζα και να εκκινήσει πολιτική διαδικασία για το παλαιστινιακό, με στόχο τη λύση των δύο κρατών.
Είπε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει το αραβικό σχέδιο για ανασυγκρότηση της Γάζας, προσθέτοντας πως αποτελεί ρεαλιστική βάση για συζήτηση.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει σε κάθε πρωτοβουλία που θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα» υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε πως είναι κοινές οι θέσεις με την Αίγυπτο για τις εξελίξεις στη Συρία και στάθηκε στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων όλων των Σύρων πολιτών.
«Γεγονότα όπως οι τραγικές σφαγές Αλαουιτών, Χριστιανών τον περασμένο Μάρτιο, Δρούζων πρόσφατα, εκπέμπουν αρνητικά μηνύματα. Και η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν σύντομα στη Δικαιοσύνη» τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κατάσταση στη Λιβύη. Αναφέρθηκε στην ανάγκη «να αναβιώσει μια πολιτική διαδικασία, να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις αποσταθεροποίησης και να οδηγηθεί τελικά, κάποια στιγμή, αυτή η τόσο πονεμένη χώρα σε εκλογές».
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους Αιγύπτιους να έρθουν νόμιμα και να δουλέψουν εδώ»
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, επεσήμανε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, δεδομένου ότι Ελλάδα και Αίγυπτος είναι φιλικές χώρες.
«Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέους Αιγύπτιους να έρθουν νόμιμα και να δουλέψουν εδώ» σημείωσε και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επιλέγουν οι διακινητές ποιος θα εισέρχεται στην Ε.Ε.
Η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία και ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Όπως τόνισε, η Ελλάδα έχει αναπτύξει έντονη κινητικότητα για το ζήτημα, ενώ επεσήμανε πως θα προεδρεύσει στις 20 Μαΐου στο Σ.Α. του ΟΗΕ σε ειδική συνεδρίαση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Έργα κοινού ενδιαφέροντος στην ενέργεια
Ο πρωθυπουργός σημείωσε εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος της Αιγύπτου σε ζητήματα των σχέσεών της με την Ε.Ε.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου, είπε ότι «θα μας δώσει την ευκαιρία να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε και να αναπτύξουμε σημαντικότατα έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τον αγωγό GREGY, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη να εισάγει φθηνή ενέργεια, ηλιακή, αλλά πρωτίστως αιολική, την οποία έχετε τη δυνατότητα να παράγετε σε πολύ ανταγωνιστικό κόστος και να εξάγετε στην Ευρώπη».
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε επιπλέον για έργα κοινού ενδιαφέροντος στην ενέργεια. Ως παράδειγμα, έφερε έργα μεταφοράς και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, ενώ αναφέρθηκε σε κοινές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του έντονου ενδιαφέροντος που δείχνει η Ελλάδα για την έρευνα και την εξόρυξη υδρογονανθράκων, πρωτίστως φυσικού αερίου, στη λεκάνη νοτίως της Κρήτης.
Όπως τόνισε, «ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο αρμόδιος υφυπουργός θα ταξιδέψουν στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να έχουν συζητήσεις και με την Exxon αλλά και με τη Chevron για το πώς αυτά τα σχέδια μπορούν να ωριμάσουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα».
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Νέο βήμα στις σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου

Την προσήλωση του Καΐρου στη σφυρηλάτηση της εταιρικής στρατηγικής σχέσης με την Ελλάδα υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Αφού ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη για τη φιλοξενία και την υποδοχή, ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση, που «αναδεικνύει τις άριστες και βαθιές σχέσεις μεταξύ μας».
«Είμαστε αποφασισμένοι να έχουμε αυτή την εταιρική στρατηγική σχέση με την Ελλάδα που βασίζεται στις ιστορικές σχέσεις των δυο λαών, τον αλληλοσεβασμό και τη συνεργασία» τόνισε.
Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του προς την Αθήνα θυμίζοντας πως «το 2011 ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Αίγυπτο και η Ελλάδα έδειξε κατανόηση, προσπάθησε μέσω της Ε.Ε. να μεταφέρει την άποψη της Αιγύπτου και πέτυχε στον ρόλο αυτό». «Αυτό δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ» τόνισε.
«Ποιοτικός σταθμός στις σχέσεις των δύο χωρών» το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας
Ο κ. Σίσι επισήμανε πως η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου ενισχύει τις σχέσεις των δυο χωρών και «αποτελεί καινούριο βήμα για τις σχέσεις μας». «Είναι ποιοτικός σταθμός στις σχέσεις των δύο χωρών ώστε να φτάσουμε εκεί που επιθυμούμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «φτάσαμε σε πολλά αποτελέσματα για την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό και την ενέργεια».
Τα πεδία συνεργασίας
Τόνισε παράλληλα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η χώρα του στην ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου, «ένα θέμα όχι μόνο διμερές, αλλά στρατηγικό περιφερειακό έργο», όπως είπε. «Προσβλέπουμε στην υποστήριξη της Ε.Ε. σε αυτό το σημαντικό έργο» σημείωσε.
Πρόσθεσε ακόμη πως «επιθυμούμε να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για το φυσικό αέριο και για το θέμα των Αιγύπτιων εργατών, που μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους».
«Συμφωνούμε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία και την παράνομη μετανάστευση» σημείωσε, προσθέτοντας πως στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκαν ακόμη στη Μέση Ανατολή, στη Συρία και στη Λωρίδα της Γάζας.