Τη «μακραίωνη σχέση» των δύο χωρών «που έχει περάσει δοκιμασία αιώνων και χαρακτηρίζεται από φιλία και συνεργασία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, υποδεχόμενος τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Αυτές οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι όλη η ουσία των αρχών και των προβλέψεων του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, στον οποίο εδώ και δεκαετίας η ανθρωπότητα έχει επενδύσει πάρα πολλές ελπίδες» ανέφερε ο κ. Τασούλας, επισήμαίνοντας πάντως πως «η υποδειγματική αυτή σχέση έχει περιθώρια βελτιώσεως». «Βλέποντας τους εκπροσώπους των κυβερνήσεων των δυο χωρών σκέφτομαι πως αυτό το περιθώριο πιάνει μεγάλη θεματική γκάμα, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, ο πολιτισμός. Αξιζει αυτά να ενταθούν για να κάνουν τη σχέση μας ακόμη πιο γόνιμη» παρατήρησε.
Αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, η οποία όπως είπε, εμπνέει ανησυχίες. «Ξέρω πως η χώρα σας που ασκεί μεγάλη επιρροή η χώρα σας ενδιαφέρεται για την επικράτηση της ειρήνης, την επιστροφή των ομήρων όπως και η δική μας χώρα ενδιαφέρεται για την κατάπαυση του πυρός» τόνισε αναφερόμενος στη Γάζα.
«Όλες αυτές οι παράμετροι αξίζει να δούμε πώς οι χώρες μας, που είναι αφοσιωμένες στις αρχές του ειρηνικού διαλόγου, θα μπορέσουν να συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση» πρόσθεσε.
Τόνισε ακόμη πως «σε μία εποχή τόσο ταραγμένη η Αίγυπτος και η Ελλάδα αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης και πρέπει πάντα να συνεννοούνται για να ενισχύσουν αυτή την πλευρά των διεθνών σχέσεων, έναντι της άλλη πλευράς, η οποία μόνο ανησυχίες και δυστυχία προκαλεί».
Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Η 5η φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα – Ιστορικές οι σχέσεις μας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγύπτου ευχαρίστησε τον κ. Τασούλα για την υποδοχή και φιλοξενία.
«Είναι η πέμπτη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι είναι παραδοσιακές και ιστορικές οι σχέσεις μας. Θέλω να μου επιτρέψετε να απευθύνω θερμό χαιρετισμό στον φίλο ελληνικό λαό» ανέφερε.
«Όπως προείπατε, οι σχέσεις μας είναι ιστορικές, έχουμε τις βάσεις για να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις και έχουμε σήμερα την ευκαιρία να υπογράψουμε τη διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. Πράγματι υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, είτε σε συμβολικό πολιτικό επίπεδο, είτε στη γεωργία, την εκπαίδευση ή και σε άλλους τομείς» συμπλήρωσε.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος τόνισε πως το Κάιρο ενδιαφέρεται για την ειρήνη στην περιοχή. «Η Αίγυπτος διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο και θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε, προσθέτοντας πως η συνεργασία των δύο χωρών αποβλέπει στη σταθερότητα της περιοχής.
«Επικεντρωνόμαστε στο θέμα της Γάζας, καταβάλλουμε προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και την επιστροφή των ομήρων» σημείωσε, τονίζοντας παράλληλα πως «οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν» στη Γάζα και δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους.
Υπογράμμισε επιπλέον την ανάγκη συνεργασίας και συντονισμού στο μεταναστευτικό. Όπως είπε, από το 2016 η Αίγυπτος δεν ήταν μια γέφυρα για να φύγουν οι μετανάστες προς την Ευρώπη και «αυτό για εμάς είναι ένα ηθικό και ανθρωπιστικό θέμα». «Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στους Ευρωπαίους εταίρους μας… Εμείς λέμε να αντιμετωπίσουμε την παράνομη μετανάστευση, αλλά συντονισμό χρειάζεται και η νόμιμη μετανάστευση» συμπλήρωσε.
Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, επανέλαβε πως η Αίγυπτος και η Ελλαδα ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή.
naftemporiki.gr