Με καθυστέρηση αρκετών μηνών και υπό τη σκιά σύνθετων διμερών ζητημάτων, προγραμματίζεται, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής δεν αποκλείεται η συνάντηση να γίνει την επόμενη εβδομάδα, στις 12 Μαΐου.
Να θυμίσουμε ότι η συνάντηση των δύο ηγετών είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου, στο περιθώριο της διακυβερνητικής διάσκεψης Ελλάδας – Ιταλίας στη Ρώμη. Ωστόσο, η ακύρωσή της από την πλευρά της Ιταλίας, λόγω αναδιάρθρωσης στο πρόγραμμα της κ. Μελόνι, προκάλεσε τότε αμηχανία στην Αθήνα, αφήνοντας ανοιχτούς λογαριασμούς σε διπλωματικό επίπεδο.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί το μεταναστευτικό, με τις δύο χώρες να αναζητούν κοινές θέσεις σε ένα πεδίο στο οποίο συχνά συγχρονίζονται ρητορικά, αλλά όχι πάντα πολιτικά. Ωστόσο, πίσω από τον επίσημο τίτλο της ατζέντας βρίσκονται δύο ζητήματα ιδιαίτερης βαρύτητας για την ελληνική πλευρά: η υπόθεση της Hellenic Train και τα deals της Ρώμης με την Τουρκία.
Η Hellenic Train
Το ζήτημα της Hellenic Train, θυγατρικής του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato Italiane, παραμένει ψηλά στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου. Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά δεσμεύσεις από τη Ρώμη για σημαντικές επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο, ειδικά ενόψει της συνεχιζόμενης δικαστικής έρευνας για την τραγωδία στα Τέμπη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα επιδιώξει «επαναδιαπραγμάτευση» των υποχρεώσεων της Hellenic Train, ζητώντας σαφείς δεσμεύσεις για χρηματοδότηση ύψους περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ για την αγορά νέων τρένων. Η χρηματοδότηση αυτή θα αφορά τόσο τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη όσο και τον προαστιακό σιδηρόδρομο.
Ερώτημα παραμένει η πολιτική βούληση από την ιταλική κυβέρνηση, καθώς ο έλεγχος της Hellenic Train ασκείται έμμεσα από το ιταλικό Δημόσιο.
Αντιδράσεις για τις συμφωνίες με Baykar
Έντονος είναι και ο προβληματισμός στην Αθήνα για την πρόσφατη συμφωνία εξαγοράς της ιταλικής Piaggio Aerospace από την τουρκική Baykar, εταιρεία γνωστή για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση Ερντογάν.
Η Piaggio κατασκευάζει, μεταξύ άλλων, στρατιωτικά αεροσκάφη, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα για τη μεταφορά τεχνογνωσίας και ευαίσθητης τεχνολογίας στην Άγκυρα, με την έγκριση –όπως εκτιμάται– της ιταλικής κυβέρνησης. Υπεγράφη δε συμφωνία συνεργασίας του ιταλικού αμυντικού κολοσσού Leonardo με την Baykar. Με τον τρόπο αυτό η Ιταλία άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα στην Τουρκία για τη συμμετοχή στα projects του ευρωπαϊκού αμυντικού πακέτου.
Γεωπολιτική και αμοιβαίες επιφυλάξεις
Παρότι η κοινή στάση απέναντι στο μεταναστευτικό διατηρεί ορισμένα σημεία επαφής, το κλίμα ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη δεν είναι ανεπιφύλακτα θετικό. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία. Οι ισορροπίες στα ελληνοϊταλικά δεν είναι ούτε τεταμένες ούτε ενθουσιώδεις. Είναι ρεαλιστικές. Το ζητούμενο για την Αθήνα είναι απτό: επενδύσεις, σεβασμός στις ευαισθησίες ασφαλείας και σοβαρότητα στις στρατηγικές συνεργασίες.