Skip to main content

Αποκαλυπτήρια για την Εθνική Στρατηγική αντιμετώπισης της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Άκης Σκέρτσος: Παραδίδεται σήμερα το Kids Wallet

Στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ανέφερε πως «σήμερα θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό μια εργασία, η οποία έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο κατόπιν δικής του εντολής και ανάθεσης σε μία επιτροπή διακεκριμένων επιστημόνων, που ασχολούνται με τα θέματα της εγκληματικότητας, της παραβατικότητας, του σωφρονισμού αλλά και με τα γενικότερα ζητήματα της καλύτερης και αρμονικότερης συνύπαρξης στην κοινωνία. Οι άνθρωποι αυτοί κάθισαν και μελέτησαν όλα τα φαινόμενα βίας στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, και τις καλές πρακτικές, και έχουν φτιάξει ένα κείμενο».

Oμάδα δράσεων και παρεμβάσεων σε 29 πεδία πολιτικής

Το κείμενο αυτό, όπως εξήγησε στη συνέχεια, «αξιολογεί τις πολιτικές που έχει κάνει η κυβέρνησή μας από το 2019 ως σήμερα και λέει πού τα έχουμε πάει καλά, πού μπορούμε να τα πάμε καλύτερα κάνοντας συγκεκριμένες συστάσεις. Διαπιστώνει και μετρά 138 διακριτές πολιτικές που αφορούν κάθε μορφή βίας (ενδοοικογενειακή, ενδοσχολική, αθλητική, ρατσιστική, εξτρεμιστική αλλά και την ψηφιακή βία, αυτήν την αναδυόμενη μορφή βίας)». Συγχρόνως, τόνισε, «μια ομάδα δράσεων και παρεμβάσεων σε 29 πεδία πολιτικής θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς από την κ. Αρτινοπούλου, που είναι η πρόεδρος της επιτροπής». Συνολικά, πρόσθεσε, είναι 10 τα συναρμόδια υπουργεία.

Παραδίδεται σήμερα το Kids Wallet

Όπως είπε ο κ. Σκέρτσος, το πιο εμβληματικό από τα μέτρα που θα παρουσιασθούν σήμερα και θα παραδοθεί σε χρήση, είναι το λεγόμενο Kids Wallet. Είναι η εκδοχή του ψηφιακού πορτοφολιού, που έχουμε όλοι στο πλαίσιο του gov.gr. Δημιουργούμε μια ψηφιακή θυρίδα για τα παιδιά που έχουν κινητό τηλέφωνο. Οι γονείς θα μπορούν μέσα από την εφαρμογή αυτή που έφτιαξε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπό τον Δημήτρη Παπαστεργίου, να ασκούν το λεγόμενο γονεϊκό έλεγχο. Είναι κρίσιμο και κομβικό ζήτημα αυτό. Διαπιστώσαμε μέσα από τις έρευνες ότι καθημερινά ένα παιδί μπορεί να βρίσκεται μπροστά σε μια οθόνη από 6 ως οκτώ ώρες. Πέρα από διάφορα προβλήματα (διάσπαση προσοχής, κακή ποιότητα ύπνου, κοινωνική απομόνωση) υπάρχουν πολλοί αθέατοι ψηφιακοί κίνδυνοι», υπογράμμισε. «Η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα στους γονείς, σε συνεργασία με τους εφήβους, να έχουν μια καλύτερη εικόνα του χρόνου που περνάνε μπροστά στο κινητό. Μπορούν να βάλουν κόφτες ως προς τη χρήση του κινητού» πρόσθεσε. Διευκρίνισε πάντως πως «δεν πάμε κατασταλτικά να επιβάλουμε κάτι, αλλά να δώσουμε εργαλεία στις οικογένειες».

Θέσπιση του έτους ψηφιακής ενηλικίωσης

Παράλληλα υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα, υπό τον πρωθυπουργό, έχει θέσει το ζήτημα του ψηφιακού εθισμού ή της υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ομιλία που έκανε στον ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και με παρεμβάσεις που έχει κάνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αρμόδιος υπουργός, κ. Παπαστεργίου, έχει βρεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φιλοδοξία μας είναι να θεσπίσουμε νομοθετικά το λεγόμενο έτος ψηφιακής ενηλικίωσης. Τα 15 χρόνια να ορισθούν ως το κατώφλι όπου ένας έφηβος να μπορεί να κάνει πλέον πιο ελεύθερα κάποιες επιλογές. Θεωρούμε όμως με βάση και τις επιστημονικές εισηγήσεις, ότι ως τα 15 έτη τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και χρειάζονται μια αυξημένη προστασία». Ήδη, εξάλλου, «οι μεγάλες πλατφόρμες έχουν αρχίσει να λαμβάνουν κάποια μέτρα για παράδειγμα στο Instagram υπάρχει μια ζώνη από τα 13 ως τα 16 έτη».

Όμως, πρόσθεσε, «ειδικά στα θέματα της ψυχικής υγείας των παιδιών οι πλατφόρμες μπορούν και πρέπει να κάνουν περισσότερα και να πιεσθούν και από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα γιατί υπάρχει η λεγόμενη ψηφιακή ασυμμετρία. Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν συγκεντρώσει πολύ μεγάλη δύναμη και οι κυβερνήσεις έχουν μείνει πίσω ως προς την προστασία ενηλίκων αλλά, κυρίως, των ανηλίκων».