Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης ο ανασχηματισμός – Περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις» ζήτησε από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός - Οι κατευθυντήριες γραμμές στο νέο κυβερνητικό σχήμα

Τις κατευθυντήριες γραμμές στο νέο κυβερνητικό σχήμα έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση, μετά τον χθεσινό ανασχηματισμό.

«Να ευχηθώ καλή δύναμη τόσο στα νεα και στα παλαιότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Επέλεξα η πρώτη μας συνεδρίαση μας μετά τις ευρωεκλογές να συμπέσει με τη νέα μας σύνθεση για να εκπέμψουμε ένα μήνυμα δυναμικής επανεκκίνησης» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Η επόμενη μέρα βρίσκει τη Ν.Δ. πρώτη δύναμη»

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε πως «η 9η Ιουνίου είναι σταθμός στη διαδρομή μας και αφετηρία για την τριετία που ακολουθεί». «Παρά τις δυσκολίες της προεκλογικής μάχης η επόμενη μέρα βρίσκει τη Ν.Δ. πρώτη και με ισχύ μεγαλύτερη από το άθροισμα των δύο επόμενων αντιπάλων της και την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας. Τα ποσοστά μας δεν έφτασαν τον στόχο που είχαμε θέσει. Πολλοί πολίτες που μας στήριξαν το 2023 επέλεξαν την αποχή, δεν επέλεξαν όμως την αντιπολίτευση, αντίθετα οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καταδικάστηκαν» είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως «σε απόλυτο αριθμό ψήφων δεν είχαμε ενίσχυση των άκρων».

«Μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις»

«Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί συμπολίτες μας με τον τρόπο τους μας έστειλαν ένα μήνυμα μας ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μία πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά» πρόσθεσε. Κάλεσε δε όσους αμφιβάλλουν να διαβάσουν τη συνέντευξη την οποία είχε δώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον Βασίλη Βασιλικό, η οποία δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά σε έναν τόμο για τον ιδρυτή της ΝΔ στην οποία λέει: «υπήρξα πάντα προοδευτικός, ανεπηρέαστος από δογματισμούς και προκαταλήψεις. Δεν είμαι ούτε δεξιός, δεν είμαι ούτε κεντρώος, δεν είμαι ούτε αριστερός, ώστε κάθε φορά να μπορώ να επιλέγω τη λύση που συμφέρει τον τόπο μου».

Σημείωσε πάντως πως το «41% των εθνικών εκλογών καθορίζει τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2027 και αυτοί δεν αλλάζουν».

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

«Όχι» στον εφησυχασμό και στην έπαρση

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα κατά του εφησυχασμού και της έπαρσης, ενώ έδωσε «σήμα» συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να βλέπει κατάματα τις αδυναμίες της και να τις ξεπερνά, γιατί νομίζω ότι είναι σαφές ότι οι πολίτες την περασμένη Κυριακή μάς έστειλαν ένα μήνυμα: ‘σας εμπιστευόμαστε αλλά προσπαθήστε περισσότερο. Δεν πιστεύουμε στα “λεφτόδεντρα” αλλά έχουμε υψηλές απαιτήσεις από εσάς. Πατήστε γκάζι και όχι φρένο. Σας θέλουμε δίπλα και όχι απέναντι’. Αυτές, λοιπόν, οι διαθέσεις είναι και στο εξής οι πυξίδες μας στην πολιτική μας δουλειά, όμως, προσέξτε, και στην καθημερινή μας συμπεριφορά, νομίζω με επιδιώξεις οι οποίες είναι συμβατές  με τις νωπές εντολές των πολιτών».

Ανασχηματισμός: Ποιοι υπουργοί και υφυπουργοί είδαν την πόρτα της εξόδου

Προτεραιότητες η αντιμετώπιση της ακρίβειας και το αποτελεσματικό κράτος

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, το πιο αποτελεσματικό κράτος, η αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, η καλύτερη υγεία και παιδεία, γίνονται τώρα πιο στοχευμένες προτεραιότητες της κυβέρνησης. Χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν χαρτοφυλάκια πρώτης και δεύτερης ταχύτητας ή να μην αυξάνονται οι ταχύτητές μας σε όλα τα πεδία. Κανένα χαρτοφυλάκιο δεν είναι βαρύτερο από κάποιο άλλο. Κάθε πολίτης θεωρεί το δικό του πρόβλημα ως δική του προτεραιότητα -δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό- και αυτή καλούμαστε να υπηρετήσουμε.

Η επιλογή των προσώπων

Όσον αφορά τώρα το υπουργικό σχήμα, ο κ. Μητσοτάκης είπε η σύνθεσή του καθορίζεται πάντα με γνώμονα τις ανάγκες: «Η εναλλαγή προσώπων δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά την προσπάθειά μας να γινόμαστε συνέχεια πιο παραγωγικοί στο έργο μας, κάτι το οποίο νομίζω ότι διαπιστώνετε και σήμερα, βλέποντας άλλους συναδέλφους που παλιά ήταν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να επανέρχονται, άλλους να αναλαμβάνουν διαφορετικές ευθύνες».

Γιατί δεν προχώρησε σε συγχωνεύσεις υπουργείων

Εξήγησε επίσης γιατί δεν είχε «δομικά» χαρακτηριστικά ο ανασχηματισμός: «Βαθιές οργανωτικές αλλαγές στη διάρθρωση των Υπουργείων και της σύνθεσης της κυβέρνησης, ναι, μπορούν να αποδώσουν, αλλά μόνο όταν είναι ώριμες. Γι’ αυτό και παρότι δέχθηκα τέτοιες εισηγήσεις για συγχωνεύσεις, μεταβολές, έκρινα ότι αυτές δεν είναι της στιγμής, γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλή μελέτη και χρόνο αφομοίωσης αυτών των αλλαγών. Δεν έχουμε αυτόν τον χρόνο αυτή τη στιγμή. Αυτό το οποίο χρειαζόμαστε τώρα είναι ένα επιτελείο μάχης με έναν κεντρικό σκοπό: σε κάθε ένα από τους τομείς πολιτικής στους οποίους προΐστασθε να έχουμε ορατό έργο και αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο».

Συνεχίζοντας τις οδηγίες προς τους υπουργούς τόνισε πως «κλειδί της επιτυχίας μας είναι και η αφοσίωση και η εργατικότητα. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι δείκτες για τους οποίους δεν θα κρύψω ότι θα είμαι αυστηρός, όπως πολύ αυστηροί -πιο αυστηροί, θα έλεγα- είναι οι πολίτες που μας κρίνουν. Η ομαδικότητα νομίζω ότι πάντα ήταν κάτι το οποίο μας χαρακτήριζε και είναι πάρα πολύ σημαντικό να τη διαφυλάξουμε. Και να τονίσω, επίσης, τη σημασία, και αυτό αφορά τις σχέσεις σας με τους Υφυπουργούς σας, με τους Γενικούς Γραμματείς: η καλή συνεργασία είναι απαραίτητη. Όταν δεν υπάρχει, την πρώτη ευθύνη την έχει πάντα ο προϊστάμενος και όχι ο υφιστάμενος».

«Να στραφούμε ακόμα πιο δυναμικά εναντίον των προβλημάτων»

«Υποδεχόμαστε, συνεπώς, αυτό το νέο ξεκίνημα πιο έμπειροι και πιο αποφασισμένοι, σε μία συγκυρία μάλιστα που η επικράτηση των ιδεών και των θέσεών μας πιστεύω ότι καθρεφτίζεται και στα εσωκομματικά αδιέξοδα της αντιπολίτευσης. Έχουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να στραφούμε ακόμα πιο δυναμικά εναντίον των προβλημάτων, που είναι και οι αληθινοί μας αντίπαλοι. Ακολουθώντας αυτόν τον δρόμο, οι μεταρρυθμίσεις μας θα αποκτούν πραγματικό νόημα. Μεταρρυθμίσεις σημαίνει ένα αποτύπωμα στην καθημερινότητα, πείθοντας και τους καχύποπτους πολίτες για τις προθέσεις μας, ενώ παράλληλα θα οικοδομούν αυτή την ισχυρή Ελλάδα, την οποία θέλουμε, του 2027» συνέχισε.

Παράλληλα, όπως είπε, «θα ξεκινήσουν και οι δράσεις μας στην Ευρώπη, σε έναν νέο πενταετή κύκλο, στον οποίο θα κριθούν πολλά: η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Η συνέχιση μιας αυστηρής, αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής. Η στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτό το περιβάλλον το οποίο διαρκώς αλλάζει. Η προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης από τη μία, αλλά και της ανάγκης στήριξης του εισοδήματος των αγροτών μας, από την άλλη. Το δημογραφικό. Ενιαία αμυντική πολιτική. Όλες αυτές είναι προκλήσεις που θα μας απασχολήσουν συνολικά. Ήδη έχουμε συζητήσει με τη νέα ομάδα των ευρωβουλευτών μας τον τρόπο λειτουργία τους. Είναι σημαντικό να οργανώσουμε καλύτερα τον συντονισμό τους με όλα τα Υπουργεία».

Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη συμμετοχή του στην άτυπη σύνοδο των «27» στις Βρυξέλλες λέγοντας: «Θα βρεθώ, μετά τη Διάσκεψη Ειρήνης η οποία γίνεται για την Ουκρανία, στις Βρυξέλλες και η ελπίδα μου είναι και ότι, και ως ένας εκ των δύο διαπραγματευτών για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θα μπορούμε να συμφωνήσουμε στην κατανομή των θέσεων ευθύνης στην ηγεσία της ευρωπαϊκής πυραμίδας γρήγορα. Νομίζω ότι αυτό θα βγάλει ένα κομμάτι αβεβαιότητας από τη μέση, το οποίο νομίζω ότι δεν κάνει καλό συνολικά στην Ευρώπη, έτσι ώστε τουλάχιστον να έχουμε την ψηφοφορία για τη νέα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -η πρότασή μας θα είναι η Ursula von der Leyen και εκτιμώ ότι θα ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο-, να ολοκληρωθεί αυτή η ψηφοφορία πριν από τα τέλη Ιουλίου».

«Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα»

«Συνεχίζουμε τη δουλειά μας με την ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είχε προγραμματιστεί. Θα ξαναπούμε για ακόμα μια φορά το αυτονόητο, ότι όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Και νομίζω ότι αν με τρεις μόνο λέξεις θα προσδιόριζα την προοπτική που εμείς πρέπει να δώσουμε στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία, είναι: μαζί στα καλύτερα. ‘Μαζί’ σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις μας, οι αλλαγές μας, η ανάπτυξη αφορούν τελικά όλους τους πολίτες και κανείς δεν μένει πίσω και νομίζω στο χέρι μας είναι να κάνουμε νικηφόρα και αυτή τη νέα αρχή. Καλή δύναμη και πάλι. Καλή αρχή στους συναδέλφους οι οποίοι επανέρχονται στο Υπουργικό Συμβούλιο, σε αυτούς που αλλάζουν ρόλο, και στο χέρι μας είναι, όπως είπα, να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες, στις δικαιολογημένα υψηλές προσδοκίες των πολιτών» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
naftemporiki.gr

Ανασχηματισμός: Οι 4 μεγάλες πληγές που καλείται να κλείσει η νέα σύνθεση της κυβέρνησης