Skip to main content

Ενότητα και… ηγέτη αναζητούν οι ψηφοφόροι της Κεντροαριστεράς

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Αίσθηση προκαλεί η πλήρης απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς σχετικά με την πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία στο ορατό μέλλον

Εμφανής απογοήτευση για τις προοπτικές της Κεντροαριστέρας και έλλειψη εμπιστοσύνης στα πρόσωπα τα οποία ηγούνται σήμερα των κομμάτων που την εκπροσωπούν επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων του χώρου σύμφωνα με νέα στοιχεία των δημοσκοπήσεων λίγες ημέρες προ των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Οι προβλέψεις όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων για ένα νέο εκλογικό θρίαμβο τις ΝΔ στις επερχόμενες ευρωεκλογές μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης και εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης ακρίβειας φαίνεται πως προκαλεί γενικευμένη απογοήτευση στους ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς οι οποίοι αναζητούν το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει τις κατακερματισμένες δυνάμεις των κομμάτων του χώρου και να την ξαναφέρει στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων. Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε δημοσκόπηση της GPO σύμφωνα με την οποία η πρώτη προτίμηση των κεντροαριστερών πολιτών για μια ενωμένη κεντροαριστερή παράταξη δεν στρέφεται στο πρόσωπο κάποιου από τους αρχηγούς του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ή της Νέας Αριστεράς αλλά στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με 16%. Ακολουθεί με 13,4% ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και τρίτος καταγράφεται ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με 10,5% δηλαδή με ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από τις δυνάμεις του κόμματός του. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας με 5,4% και ακολουθούν ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης με 5% και τέλος το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Απογοήτευση για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές

Αίσθηση προκαλεί, όμως, και η πλήρης απογοήτευση που επικρατεί στις τάξεις των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς σχετικά με την πιθανότητα να επιστρέψει στην εξουσία στο ορατό μέλλον. Πιο συγκεκριμένα το 52,6% των ψηφοφόρων υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανέναν πολιτικό πρόσωπο που μπορεί να κερδίσει τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, μόλις, το 16,3% εκτιμά ότι έχει περισσότερες πιθανότητες ο Στέφανος Κασσελάκης και ακολουθεί με 14,3% ο Αλέξης Τσίπρας και με 11,2% ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη εικόνα είχε προκύψει από έρευνα της Public Issue, η οποία έδειξε ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είναι το πρόσωπο με την χαμηλότερη δημοφιλία στο σύνολο της κοινής γνώμης σε σύγκριση με όλους τους προηγούμενους αρχηγούς του κόμματος. Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης είχε τoν Μάρτιο μόλις 13% θετικές γνώμες έναντι 76% αρνητικών Αντίθετα, ο προκάτοχός του Αλέξης Τσίπρας στον πρώτο χρόνο μετά την εκλογή του είχε 56% θετικές γνώμες και μόλις 29% αρνητικές. Ο Αλέκος Αλαβάνος είχε μετά την εκλογή του 41% θετικές γνώμες και 15% αρνητικές ενώ και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος είχε σημαντική δημοφιλία η οποία ξεπερνούσε διαχρονικά το 50% και το 60% σε θετικές γνώμες.