Skip to main content

Sabah: Η Τουρκία θα χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως αντίποινα στην Ελλάδα

Προβληματισμός για τη νέα «προειδοποιητική βολή» της Αγκυρας μέσω του τουρκικού Τύπου

Για πρόθεση της Τουρκίας να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, μετά τη σχετική ανακοίνωση της Ελλάδας, κάνει λόγο δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah, περιγράφοντας μάλιστα την κίνηση ως αντίποινα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουρκική διπλωματική πηγή φέρεται να δήλωσε ότι «η Άγκυρα δεν ενημερώθηκε προηγουμένως για το θέμα ούτε έλαβε κάποιου είδους πρόταση για διαβούλευση ή προσφορά συνεργασίας. Η κίνηση αυτή θεωρείται από την Άγκυρα ως τετελεσμένο», εκ μέρους, όπως το ερμηνεύει η Αγκυρα, της ελληνικής πλευράς.

Σημειώνει επίσης η Σαμπάχ ότι «το τελευταίο περιστατικό της διαμάχης για τα θαλάσσια πάρκα αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ανικανότητας ή της απροθυμίας των δύο χωρών να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα και απειλεί να διαταράξει την τρέχουσα θετική ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις».

Στήνουν σκηνικό

Στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας αναφέρεται ότι «υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες κράτη έχουν χρησιμοποιήσει θαλάσσια πάρκα για να αποκτήσουν δικαιώματα επί αμφισβητούμενων θαλάσσιων πόρων, να περιορίσουν την ελευθερία άλλων και να εδραιώσουν κυριαρχία επί θαλάσσιου χώρου. Ωστόσο, υπάρχουν και επιτυχημένα παραδείγματα όσον αφορά τη συνεργασία. Τέτοιο παράδειγμα είναι η συνεργασία μεταξύ της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων το 1996 για την πρώτη θαλάσσια διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στην Ασία, δηλαδή την προστατευόμενη περιοχή Turtle Island Heritage Protected Area στη Θάλασσα Σουλού. Στο πλαίσιο αυτό, συνήφθη Μνημόνιο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Καταληκτικά το δημοσίευμα αναφέρει: «Συνεπώς, η συνεργασία είναι αναπόφευκτη. Μια φόρμουλα από κοινού διαχείρισης υπό διαφύλαξη περιοχών μπορεί να επιτευχθεί μετά από διαδικασία διαβούλευσης και ανταλλαγής πληροφοριών, σε συνέχεια της οποίας μπορούν να δημιουργηθούν κοινές επιτροπές για τη διαχείριση και την παρακολούθηση. Νομικά μέσα, όπως η σύνταξη διμερών συνθηκών ή μνημονίων κατανόησης, μπορούν να ενισχύσουν τη διαδικασία».