Skip to main content

Ελληνοτουρκικά: Αύριο η συνάντηση για τη Θετική Ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη θα μεταβεί αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης

Στην Κωνσταντινούπολη τα μεταβεί αύριο 26 Απριλίου ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, όπου θα λάβει χώρα ο διάλογος για τη Θετική Ατζέντα μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας.

Εκεί, αναμένεται να συναντηθεί με τον υφυπουργό εξωτερικών της Τουρκίας, Μπουράκ Ακττσαπάρ.

Όπως υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές στην «Ν», αμφότερες πλευρές θα αξιολογήσουν τις  μέχρι σήμερα συμφωνίες που υπεγράφησαν στο περιθώριο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας τον Δεκέμβριο στην Αθήνα, τι αναμένεται να διερευνηθεί και τι πρέπει να γίνει για την παρακολούθηση των συμφωνιών.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν πρόκειται να υπογραφεί κάτι νέο. Όμως Ελλάδα και Τουρκία στο πλαίσιο των συνομιλιών θα αξιολογήσουν και τι ενδεχομένως είναι ώριμο προς υπογραφή τον Μάιο στην Άγκυρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως είχε υπογραμμίσει και ο κ. Κώστας  Φραγκογιάννης, μιλώντας στη τουρκική Hurriyet, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία τον Φεβρουάριο, «Η Θετική Ατζέντα επικεντρώνεται σε τομείς οικονομικού ενδιαφέροντος όπου η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορεί να είναι αμοιβαία επωφελής. Επί του παρόντος, στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας συζητούνται 29 θέματα.

Διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών

«Πιστεύω ότι η «Θετική Ατζέντα» έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις. Από την υιοθέτησή της το 2021, έχει επιτευχθεί περαιτέρω συνεργασία και πρόοδος σε τομείς όπως η συνδεσιμότητα, οι υποδομές, η πολιτική προστασία, η διευκόλυνση του εμπορίου και οι τουριστικές ροές», πρόσθεσε.

«Αλλά το σημαντικότερο επίτευγμά της είναι η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και σε περιόδους έντασης. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι η Θετική Ατζέντα έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική και θεσμοθετημένη διαδικασία.»