Skip to main content

Όταν τα κοινοβούλια μετατρέπονται σε «ρινγκ» – Σε ποιες χώρες έχουν σημειωθεί επεισόδια

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά την πρωτοφανή επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο - Βίντεο από επεισόδια σε κοινοβούλια άλλων χωρών

Εικόνες από επεισόδια που έχουν σημειωθεί σε κοινοβούλια άλλων χωρών θύμισε η πρωτοφανής επίθεση του ανεξάρτητου βουλευτή, προερχόμενου από τους «Σπαρτιάτες», Κωνσταντίνου Φλώρου, εις βάρος του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένου, μέσα στον χώρο του ελληνικού κοινοβουλίου.

Πρόκειται για το πρώτο τόσο σοβαρό περιστατικό μέσα στο ελληνικό κοινοβούλιο από τη Μεταπολίτευση, με βουλευτή να χειροδικεί εις βάρος άλλου βουλευτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κ. Φλώρος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου βάσει του άρθρου 157 του Ποινικού Κώδικα για Βία κατά πολιτικού σώματος ή της Κυβέρνησης. Ο Κ. Φλώρος οδηγείται ενώπιον των αρμοδίων αρχών για το κακούργημα της βιαιοπραγίας εναντίον βουλευτή, κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Βουλή: Η κόντρα Φλώρου – Γραμμένου που κατέληξε στο βίαιο περιστατικό

Σοβαρό επεισόδιο είχε σημειωθεί και το 2017 στο ελληνικό κοινοβούλιο, με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έβαλε στο στόχαστρο τον Νίκο Δένδια. Ο Ηλίας Κασιδιάρης αποβλήθηκε, με τον προεδρεύων της Βουλής, Μάκη Μπαλαούρα, να καλεί τη φρουρά.

Επεισόδια σε άλλες χώρες

Ουκ ολίγες φορές, σε κοινοβούλια και άλλων χωρών, βουλευτές έχουν έρθει στα χέρια, αδυνατώντας να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, σκηνές που παραπέμπουν σε ρινγκ εκτυλίχθηκαν σε κοινοβούλιο της Γεωργίας, όταν βουλευτής της αντιπολίτευσης γρονθοκόπησε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος βρισκόταν στο βήμα.

Επεισόδια έχουν εκτυλιχθεί κατά καιρούς και στο κοινοβούλιο της Τουρκίας.

Συρράξεις έχουν σημειωθεί σε διάφορες περιπτώσεις και στο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, αλλά και σε αυτό της Νότιας Κορέας.

Προ δύο μηνών, εξάλλου, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης στις Μαλδίβες ήρθαν σε χέρια, κατά τη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Και στη γειτονική Αλβανία, υπήρξαν φορές που η κατάσταση εκραχύνθηκε στο κοινοβούλιο. Προ ολίγων μηνών, βουλευτές της αντιπολίτευσης στοίβαξαν καρέκλες στο κέντρο της αίθουσας της ολομέλειας και ακολούθως άναψαν καπνογόνα, με αποτέλεσμα εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Σε μια άλλη περίπτωση, προ πέντε ετών, βουλευτής της αντιπολίτευσης πέταξε ένα αβγό στον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου και στο κοινοβούλιο της Σερβίας πέρσι, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Κόσοβο.

Και στην Αρμενία, βουλευτές έχουν πιαστεί στα χέρια μέσα στο κοινοβούλιο.

naftemporiki.gr