Skip to main content

Σ. Ζαχαράκη: Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε την σταθερότητα και τον Κ. Μητσοτάκη

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Στις 9 Ιουνίου θα πάμε να ψηφίσουμε, ώστε να μην αφήσουμε την χώρα έρμαιο σε όλους αυτούς οι οποίοι αγαπούν διαχρονικά το μπάχαλο»

«Στις 9 Ιουνίου ψηφίζουμε την σταθερότητα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σημείωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση που οργάνωσαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας, η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Αχαΐας της ΝΔ, σε συνεργασία με την Ένωση Γυναικών της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Όπως πρόσθεσε, «στις 9 Ιουνίου θα πάμε να ψηφίσουμε, ώστε να μην αφήσουμε την χώρα έρμαιο σε όλους αυτούς οι οποίοι αγαπούν διαχρονικά το μπάχαλο, σε όλους αυτούς που έπαιζαν με τους θεσμούς όταν έκαναν δημοψηφίσματα, βάζοντας το ένα μέλος της οικογένειας απέναντι από το άλλο, κάνοντας μάλιστα συνταγματικές εκτροπές και ταυτόχρονα είναι οι ίδιοι, οι οποίοι οποιαδήποτε στιγμή λένε ότι ο μόνος στόχος είναι να πέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Αυτό λοιπόν δεν μπορεί να είναι το πολιτικό διακύβευμα, συνέχισε η Σοφία Ζαχαράκη, διότι, όπως σημείωσε, «πολιτικό διακύβευμα είναι μία υγιής ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων, είναι ένας κοινοβουλευτικός έλεγχος, τον οποίο καλούμαστε και θέλουμε πραγματικά να απαντάμε, αλλά και μία υγιής συζήτηση και διάλογος για το μέλλον το οποίο θέλουμε».

Για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας

Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι «όσον αφορά τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, υπάρχει το κομμάτι του δικτύου, το οποίο έχει και το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε όλη την Ελλάδα, αφού πέραν της γραμμής 15900, όπου μπορεί να γίνει καταγγελία οποιοδήποτε συμβάντος και να υπάρξει επικοινωνία με κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο και ειδικούς επιστήμονες, υπάρχουν τα 44 συμβουλευτικά κέντρα και οι 20 ξενώνες».

«Αυτοί οι ξενώνες», συνέχισε, «μπορούν φιλοξενήσουν μία γυναίκα με το παιδί της, στην περίπτωση που υπάρχει ενδοοικογενειακή βία και ανάγκη να βρεθεί τελικά αυτή η γυναίκα στο δικό μας πλέγμα προστασίας».

Επίσης, ανέφερε ότι «πρόσφατα αντιμετωπίσαμε και το ζήτημα της άμεσης αντίδρασης και βρήκαμε λύση, σε σύμπραξη με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ώστε να υπάρχει ξενώνας άμεσης φιλοξενίας για μία γυναίκα».

Παράλληλα, είπε ότι «αυτή την στιγμή υπάρχουν 18 κέντρα ενδοοικογενειακής βίας που έχει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επεκτείνονται με πρόσφατη πρωτοβουλία του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».

«Σε αυτά τα κέντρα», πρόσθεσε, «υπάρχουν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι, οι οποίοι βοηθούν στο κομμάτι της ψυχοκοινωνικής προσέγγισης, αλλά υπάρχουν και νομικοί, οι οποίοι δίνουν δωρεάν τη συνδρομή τους, έτσι ώστε να μπορεί οποιαδήποτε γυναίκα να έχει αυτή του είδους τη συμπαράσταση».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», συνέχισε, «ήταν αυτή, η οποία προσέθεσε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ώστε να μπορούν να το λαμβάνουν οι γυναίκες που είναι μέσα στον ξενώνα και διεύρυνε το πλαίσιο της στήριξης, μέσω της επαγγελματικής αποκατάστασης, με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων της ΔΥΠΑ».

Αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα

Ακόμη, η Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε ότι «υπάρχει σε ισχύ, μαζί με τα υπόλοιπα υπουργεία, μία ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία πέραν της αυστηροποίησης του ποινικού κώδικα για την ενδοοικογενειακή βία, κοιτάζει και για την εναρμόνιση όλων των πρωτοκόλλων αντίδρασης, σε οποιοδήποτε πλαίσιο, είτε δηλαδή της Αστυνομίας, είτε της Δικαιοσύνης, είτε του υπουργείου μας, ώστε να έχουν την ίδια χρήση, ορισμών, όρων και αντίδρασης».

Παράλληλα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υπογράμμισε ότι «η ΝΔ, με το νόμο 5090 του 2024, έφερε πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο κομμάτι της ενδοοικογενειακής βίας, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις παρούσες κοινωνικές συνθήκες, αλλά και στην επιτακτική προστασία του θεσμού της οικογένειας, της ανηλικότητας των θυμάτων και κυρίως των γυναικών».