Skip to main content

Ολοκληρώθηκε ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας για τα ΜΟΕ

Πηγή φωτ: ΥΠΕΘΑ

Στην Άγκυρα η επόμενη φάση του διαλόγου

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα η συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν την πορεία υλοποίησης των ΜΟΕ του 2024 και δραστηριότητες ΜΟΕ για το 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση θα φιλοξενηθεί από την τουρκική πλευρά.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβης, Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπουράκ Αχτσαπάρ.

Στις Αντιπροσωπείες συμμετείχαν πρέσβεις και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί.

Συναντήθηκαν Ν. Δένδιας με την τουρκική αντιπροσωπεία

Σημειώνεται ότι νωρίτερα πραγματοποιήθηκε εθιμοτυπική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια και της αντιπροσωπείας των δύο χωρών.

Συναντήθηκαν Ν. Δένδιας με την τουρκική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο των ΜΟΕ

Στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης έχουν προηγηθεί δύο ανταλλαγές επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων στην Αδριανούπολη και τις Φέρρες.

Μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών, τα ΜΟΕ συμπληρώθηκαν με επιπλέον πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων, σε αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί συγκαταλέγονται η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Εθνικών Κέντρων Αεροπορικής Κίνησης του Εσκισεχίρ με της Λάρισας, η ανταλλαγή επισκέψεων από κοινού και οι αμοιβαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος και η δημιουργία μια απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών.

Ν. Δένδιας: Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων

Όπως είχε τονίσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από το Φόρουμ των Δελφών, συνιστούν μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο.

Εξάλλου, όπως είχε αναφέρει ο ΥΕΘΑ «οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, καθώς αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών».