Skip to main content

Συναντήθηκαν Ν. Δένδιας με την τουρκική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο των ΜΟΕ

Πηγή φωτογραφίας: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας σε συνάντηση με αντιπροσωπεία Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο διαλόγου για τα ΜΟΕ

Σε εξέλιξη ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Τουρκίας, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στην Αθήνα.

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβης, Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μπουράκ Αχτσαπάρ.

Συνάντηση με τον ΥΕΘΑ, Νίκο Δένδια

Εθιμοτυπική συνάντηση πραγματοποίησαν οι επικεφαλής των δυο χωρών και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στο ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη, μεταξύ των δύο χωρών θα διαρκέσει μέχρι το απόγευμα.

Η Αθήνα κρατά μικρό «καλάθι», καθότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός και οι αναφορές σε θέματα εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις  του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για περίοδο ήρεμων «νερών» κατά την οποία «εστιάζουμε αμοιβαία σε μια θετική ατζέντα και αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Ν. Δένδιας: Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων

Όπως τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, από το Φόρουμ των Δελφών, συνιστούν μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο.

Εξάλλου, οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, καθώς αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών. 

Στο πλαίσιο της αλληλοκατανόησης έχουν προηγηθεί δύο ανταλλαγές επισκέψεων διοικητών στρατιωτικών μονάδων στην Αδριανούπολη και τις Φέρρες.

Μετά τη Διακήρυξη των Αθηνών, τα ΜΟΕ συμπληρώθηκαν με επιπλέον πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα.

Μεταξύ άλλων, σε αυτά που είχαν ήδη συμφωνηθεί συγκαταλέγονται η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των Εθνικών Κέντρων Αεροπορικής Κίνησης του Εσκισεχίρ με της Λάρισας, η ανταλλαγή επισκέψεων από κοινού και οι αμοιβαίες διαβουλεύσεις μεταξύ των Διοικήσεων του Λιμενικού Σώματος και η δημιουργία μια απευθείας γραμμής επικοινωνίας μεταξύ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών.