Skip to main content

Πώς «διαβάζει» η Αθήνα τις κινήσεις Ερντογάν

Πηγή φωτ.: Γραφείο του Πρωθυπουργού
Φωτογραφία αρχείου

Οι υψηλοί τόνοι της Άγκυρας εκτιμάται πως σχετίζονται και με το πρόσφατο αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών

Ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά  – με στόχο οι όποιες διαφορές να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις- θέλει η Αθήνα, καθιστώντας βέβαια σαφείς και τις κόκκινες γραμμές.

Ο οδικός χάρτης των επόμενων ελληνοτουρκικών συναντήσεων  έχει κλειδώσει, ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο πως το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιστρέφει σε μια ρητορική έντασης. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει πως θέλει να παραμείνει στο τραπέζι του διαλόγου, ωστόσο φαίνεται πως οι πολιτικές  ισορροπίες στο εσωτερικό της γείτονος οδηγούν σε υψηλότερους τόνους.

Είναι χαρακτηριστικό πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αξιοποιήσει ακόμα και περιβαλλοντικά θέματα, σε μία προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου θέμα γκρίζων ζωνών. Η επιστροφή της Άγκυρας σε ένα αναθεωρητικό αφήγημα  έγινε με αφορμή το σχέδιο για  δύο θαλάσσια πάρκα περιβαλλοντικής προστασίας, εκ των οποίων το ένα στο Αιγαίο (το άλλο θα είναι στο Ιόνιο).

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», με την Αθήνα να δίνει άμεση απάντηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών» τονίστηκε χαρακτηριστικά. Παράλληλα επισημάνθηκε  πως «η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα»

Να σημειωθεί εδώ πως στα μέσα Μαΐου – σύμφωνα με τουρκικά μέσα στις 14 του μήνα-  αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του επεσήμανε πως κάποιες από τις βασικές θέσεις της Τουρκίας δεν έχουν αλλάξει, όμως δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη εικόνα ότι υπάρχει μια σημαντική πρόοδος εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Παράλληλα υπογράμμισε πως «αισθανόμαστε ισχυροί, ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα» και σημείωσε «για να μπορούμε να μπούμε, όμως, στον πυρήνα της διαφοράς μας, χρειάζεται να μπορούμε να συντηρήσουμε αυτό το καλό κλίμα για αρκετό χρονικό διάστημα και να μπορούμε να χτίζουμε διαρκώς, βήμα-βήμα, αυτή την εξομάλυνση των σχέσεών μας»

Οι υψηλοί τόνοι της Άγκυρας εκτιμάται πως σχετίζονται και με το πρόσφατο αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που έστειλε μηνύματα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  ένα χρόνο περίπου μετά τη νίκη του στις εθνικές εκλογές . Δεν περνά άλλωστε απαρατήρητο πως οι τόνοι ανεβαίνουν από την πλευρά της αντιπολίτευσης και σε σκληρή γραμμή για το θέμα των θαλάσσιων πάρκων εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος του Ρεμπουπλικανικού Λαϊκού κόμματος Γ. Μπαγτζίογλου.

Το μέχρι που θα φτάσει το επόμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος  είναι κάτι που μένει να φανεί, ωστόσο με δεδομένο το περίπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό στην περιοχή εκτιμάται πως δεν θα θελήσει να ανοίξει νέα μέτωπα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η τουρκική πλευρά  θα αλλάξει πλήρως την ρητορική της, καθώς στόχος τόσο του κ. Ερντογάν όσο και της αντιπολίτευσης είναι να «μιλήσουν» στο  εσωτερικό ακροατήριο.

Ο οδικός χάρτης

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί  στις 22 Απριλίου έρχεται στην Αθήνα η τουρκική αποστολή για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και θα  ακολουθήσει στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη. Στην Αθήνα θέλουν να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ωστόσο παράλληλα δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις πως θα αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη  η στάση της Άγκυρας.

Το μήνυμα ότι «δεν είμαστε τόσο αφελείς ούτε αιθεροβάμονες να πιστεύουμε ότι από τη μία μέρα στην άλλη θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, τα οποία ανατρέχουν δεκαετίες» έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα είναι η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας και αυτό είναι το τέλος της διαδρομής», ενώ ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το κατά πόσον μπορούμε να δούμε αυτό το τέλος, απάντησε: «αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι εγώ θα ήθελα να το δω.

Εγώ θέλω να αφήσω μία παρακαταθήκη ήσυχης γειτονιάς. Όσο δεν λύνεται το υποκείμενο πρόβλημα της οριοθέτησης, πάντοτε θα υπάρχουν εντάσεις». Όσον αφορά στην κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε πως «έχουμε καταφέρει στους τελευταίους 10 μήνες να έχουμε μηδενική δράση στο πεδίο και να έχουμε μία ρητορική που πράγματι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παλινδρομεί, στην πραγματικότητα όμως πόρρω απέχει από εκείνα τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν».