Skip to main content

Απάντηση του ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τα θαλάσσια πάρκα: Πολιτικοποιείτε ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Εμπρηστική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ με αιχμή την προαναγγελία της Αθήνας για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων

Την άμεση αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε η κίνηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών να αμφισβήτησει την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου, με αιχμή την προαναγγελία για τη δημιουργία δύο θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο.

«Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας στην Άγκυρα. «Η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων» τόνισε το ΥΠΕΞ.

Επισήμανε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών. Με έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και, ιδίως, στη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος». «Η πρακτική της συναλλακτικής διπλωματίας και της χρήσης υβριδικών μέσων για γεωπολιτικά οφέλη δεν προσιδιάζουν στην ελληνική εξωτερική πολιτική» προστίθετο στην ανακοίνωση της ελληνικής διπλωματίας.

Άγκυρα: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, που ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί «τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με σημερινή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακηρύξει δύο νέα θαλάσσια πάρκα, ένα στο Αιγαίο και το άλλο στο Ιόνιο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς που θα διεξαχθεί στην Αθήνα

Είναι γνωστό ότι εδώ και καιρό η Ελλάδα προσπαθεί να επωφεληθεί σχεδόν από κάθε πλατφόρμα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου. Παρά την πρόσφατη άμβλυνση των σχέσεών μας φαίνεται ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται περιβαλλοντικά ζητήματα αυτή τη φορά. Συνιστούμε στην Ελλάδα να μη χρησιμοποιήσει τα προβλήματα του Αιγαίου και τα ζητήματα που αφορούν το καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες.  

Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους τρίτους, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε., να μην γίνουν εργαλείο για τις πολιτικές κινήσεις της Ελλάδας σχετικά με τα περιβαλλοντικά της προγράμματα.

Από την άλλη, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι το διεθνές ναυτικό δίκαιο ενθαρρύνει τη συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών θεμάτων, μεταξύ παράκτιων κρατών σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες και στο πλαίσιο αυτό, η χώρα μας είναι πάντα έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα στο Αιγαίο..

Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς, των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα εν λόγω θαλάσσια πάρκα δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια στο πλαίσιο των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Τουρκία, το θέμα ανέδειξε στη γειτονική χώρα ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιανκί Μπαγτζίογλου, με γραπτή δήλωσή του που δημοσίευσε το Σάββατο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ANKA και αναπαρήγαγαν στη συνέχεια τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπαγτζίογλου ισχυρίζεται στη δήλωσή του ότι πρόκειται για προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους από την Ελλάδα για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο και σημειώνει μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ πιθανό ορισμένες από τις περιοχές που θα ερευνηθούν να συμπίπτουν με τις περιοχές της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».

Ο αντιπρόεδρος και βουλευτής του CHP, υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα «από την ημέρα της ίδρυσής της θεωρεί τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο ως κρατική πολιτική» και δηλώνει: «Ανά κάποιες περιόδους, στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, επεδίωξε να επιτύχει αυτές τις φιλοδοξίες της με έργα που είναι φαινομενικά αθώα, όπως η προστασία του περιβάλλοντος ή η διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών».

Η προαναγγελία για δύο θαλάσσια πάρκα

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, εν όψει της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference 2024» ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι εντός του 2024 θα δημιουργηθούν δυο νέα θαλάσσια πάρκα. Το πρώτο θα βρίσκεται στο Ιόνιο και θα περιλαμβάνει περιοχές Natura 2000 αλλά και κάποιες εκτός, ενώ το δεύτερο θα βρίσκεται στο Αιγαίο. Όπως διευκρίνισε, τα όρια των πάρκων θα καθοριστούν μετά από ειδική επιστημονική μελέτη που θα πραγματοποιηθεί.

naftemporiki.gr