Skip to main content

Ν. Δένδιας: Τα σχέδια για οπλικά συστήματα «made in Greece»

Φωτ. αρχείου (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Στόχος είναι τους αμέσως επόμενους μήνες να θεσμοθετηθεί το ΕΛΚΑΚ, το οποίο θα διαθέτει χρηματοδότηση για την κατασκευή πρωτοτύπων με βάση τις ανάγκες του ελληνικού στρατού ή και άλλων χωρών.

Oι ερευνητές και η αγορά θα δώσουν τις λύσεις στις ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μέσω του οικοσυστήματος καινοτομίας που εισάγει ο υπουργός Εθνικής άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός επιδιώκει να ελαχιστοποιήσει τη νοοτροπία και την πρακτική δεκαετιών κατά την οποία η χώρα «αγοράζει από το ράφι» δηλαδή από έτοιμα αμυντικά συστήματα που πωλούνται καθώς έχει διαπιστωθεί ότι νέα όπλα όπως drones ή ακόμη και ο αμυντικός θόλος για το Αιγαίο μπορούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και με ένα νέο θεσμικό πλαίσιο να κατασκευαστούν στην Ελλάδα.

Πυλώνας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία η αναβίωση της ΕΑΒ

«Made in Greece» αμυντικά συστήματα, δηλαδή, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα να πωληθούν σε άλλες χώρες φέρνοντας χρήματα στον κρατικό κορβανά αλλά και ενισχύοντας την θέση της χώρας σε συμμαχίες.

Σήμερα, η συνεισφορά της ελληνικής παραγωγής οπλικών συστημάτων στο ΑΕΠ της χώρας είναι μόλις 0,74%.

Ο υπουργός λέει στους συνομιλητές του ότι «εγώ έδωσα τον μηχανισμό και τώρα το ΓΕΕΘΑ καλείται να θέσει προτεραιότητες, να περιγράψει τις ανάγκες του, και να αποφασίσει».

Στόχος είναι τους αμέσως επόμενους μήνες να θεσμοθετηθεί το ΕΛΚΑΚ, όπως θα ονομάζεται το Κέντρο Καινοτομίας το οποίο θα διαθέτει χρηματοδότηση για την κατασκευή πρωτοτύπων με βάση τις ανάγκες του ελληνικού στρατού ή και άλλων χωρών.

Παράλληλα, στο ΓΕΕΘΑ θα λειτουργεί και μία Διεύθυνση Καινοτομίας όπου θα καταγράφει τις ανάγκες, θα παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, θα αναζητά τις καλές πρακτικές από άλλες χώρες και θα εξετάζει τα ανάλογα οικοσυστήματα σε άλλες χώρες.

Πρακτικά, όπως εξηγεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας το ΕΛΚΑΚ αφού θα έχουν καταγραφεί οι ανάγκες θα προσκαλεί χώρες και εταιρείες, ακόμη και ερευνητικά πανεπιστημιακά Ιδρύματα να υποβάλλουν προτάσεις και λύσεις.

Η βέλτιστη επιλογή θα λαμβάνει χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός πρωτοτύπου το οποίο μετά από επιτυχημένες δοκιμές μπορεί να μπει στην παραγωγή αφού τα δικαιώματα στρατιωτικής χρήσης θα έχουν ήδη παραχωρηθεί έναντι της χρηματοδότησης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εάν το πρωτότυπο δεν είναι πετυχημένο, όπως γίνεται παγκοσμίως σε start up και spin of θα έχουν χαθεί τα κεφάλαια.

Οι γνώστες των οικοσυστημάτων αυτών αναφέρουν ότι μία στις εκατό ιδέες βγαίνει και καλύπτει με την επιτυχία της τις απώλειες από τα αποτυχημένα συστήματα.

Ανάλογα με το ύψος του προϋπολογισμού του ΕΛΚΑΚ θα μπαίνουν προς υλοποίηση οι ιδέες.

Η ουσία είναι ότι η αγορά θα ψάξει να βρει τις απαντήσεις για την ανάγκη που έχει η ελληνική άμυνα.

Σε κάθε περίπτωση έχουν ήδη περιγραφεί κάποιες προτεραιότητες για εναέρια, θαλάσσια και υποθαλάσσια drones.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Δένδιας ζήτησε και πέρασε και πάλι υπό το υπουργείο Εθνικής Άμυνας η ΕΑΒ, η οποία μπορεί να παίξει ρόλο στην παραγωγή τέτοιων όπλων.