Skip to main content

Πέτρος Κόκκαλης: «Παράδειγμα προς αποφυγήν στην Ευρώπη» η χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης σε Δυτ. Μακεδονία – Μεγαλόπολη

(POOL PHOTO / PHILIPPE BUISSIN / EUROPEAN PARLIAMENT / EUROKINISSI)

Κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με τη στρατηγική χρηματοδότησης των προτεινόμενων δράσεων για την ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) στις λιγνιτικές περιοχές, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων και γραμματέας του «Κόσμος» Πέτρος Κόκκαλης.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Κόκκαλη, η χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη είναι «παράδειγμα προς αποφυγήν στην Ευρώπη».

«Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ανήρτησε στις 19 Ιανουαρίου 2024 τα τέσσερα τεύχη εξειδίκευσης προτεινομένων δράσεων που αφορούν την ενίσχυση νέων και υφιστάμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν σε τομείς προτεραιότητας των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) στο πλαίσιο της Προτεραιότητας του ΠΔΑΜ (Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) για την Ενίσχυση και Προώθηση της Επιχειρηματικότητας», αναφέρεται στην ερώτηση και προστίθεται: «Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Συνάδει με το πνεύμα του Κανονισμού ως προς την προτεραιοποίηση χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η κατεύθυνση του 45,4% (150 εκατ. ευρώ) της συνολικής χρηματοδότησης σε μεγάλες επιχειρήσεις;
  2. Συνάδει με τον Κανονισμό το κριτήριο του ελάχιστου επιχορηγούμενου προϋπολογισμού των 500.000 ευρώ που προβλέπεται στα δυο τεύχη εξειδίκευσης για τις ΜμΕ, με δεδομένο ότι το εν λόγω κριτήριο θα αποκλείσει την πλειοψηφία των τοπικών ΜμΕ;
  3. Συνάδει με το πνεύμα του Κανονισμού η απουσία του κριτηρίου της κλιματικής ουδετερότητας;

Επισκέψεις σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Πέτρος Κόκκαλης επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη Μεγαλόπολη και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Κώστα Μιχόπουλο, ενώ από χθες βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του έκανε λόγο για απουσία ουσιαστικού διαλόγου και διαβούλευσης της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες κατά την εκπόνηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Ο κ. Κόκκαλης συναντήθηκε στη Φλώρινα με τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών Βασίλη Χατζητιμόθεου, αλλά και με μαθητές και μαθήτριες του 2ου Λυκείου της πόλης.