Skip to main content

H πρόταση δυσπιστίας προκαλεί αναταράξεις στην αγορά των UH-60M Blackhawk

Black Hawk Helicopter

«Μοχλός» πίεσης το κόστος του εξοπλισμού

Μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή, τρέχουν να προλάβουν τις προθεσμίες για την έγκριση προμήθειας των 24+11 UH-60M Blackhawk της Αεροπορίας Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» την Τετάρτη 27 Μαρτίου επρόκειτο να γίνει η εισήγηση για την προμήθεια των νέων ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk στη Βουλή.

Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται να επαναπρογραμματιστεί η εισήγηση στην Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

Η διορία για να «κλειδώσει» το κόστος

Την ίδια στιγμή η πίεση του χρόνου είναι αυξημένη για την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς καλείται να «τρέξει» την διαδικασία ούτως ώστε να μην υπάρξει αύξηση στο συμφωνημένο ποσό προμήθειας των ελικοπτέρων.

Το νωρίτερο που μπορεί να προγραμματιστεί είναι την Παρασκευή και το αργότερο την ερχόμενη Τρίτη.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η υπογραφή από το ΚΥΣΕΑ, το οποίο πιθανόν να μη συγκληθεί αλλά να γίνει δια περιφοράς η υπογραφή του αιτήματος προκειμένου να προλάβουν τους χρόνους για να έχει ισχύ το LOA του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έφθασε στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταλυτική ημερομηνία, προκειμένου να κρατήσει το συμφωνημένο ποσό για την προμήθεια των 24+11 UH-60M Blackhawk, είναι η 5η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το κόστος της προμήθειας αγγίζει τα 1,95 δισ. δολαρίων.