Skip to main content

Εγκρίθηκε οδηγία της ΕΕ για την προστασία των δημοσιογράφων

Aris Oikonomou / SOOC

Τι αναφέρει η νέα κοινοτική οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη

Οι δημοσιογράφοι στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προστασία απέναντι σε αβάσιμες αγωγές που έχουν σκοπό να τους εκφοβίσουν και να τους φιμώσουν, αναφέρει νέα κοινοτική οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη.

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ο νέος νόμος για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων

«Οι λεγόμενες αγωγές Slapp εναντίον των δημοσιογράφων θα πρέπει να απορρίπτονται ταχύτερα εάν είναι προφανώς αβάσιμες», αναφέρει η κοινοτική οδηγία, καθώς «αποσκοπούν στον εκφοβισμό ή τη φίμωση των ανθρώπων του Τύπου που μιλούν ανοιχτά για θέματα δημόσιου συμφέροντος».

Στόχος της κοινοτικής οδηγίας είναι γενικότερα «η προστασία των ανθρώπων και  των οργανώσεων, που εργάζονται σε τομείς όπως τα θεμελιώδη δικαιώματα, το περιβάλλον ή η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της διαφθοράς».

Την περασμένη Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επίσης κανονισμό για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, που είχε προταθεί για πρώτη φορά από την Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο νόμος είχε εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία: 464 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 65 αποχές.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο απαιτεί από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να προστατεύουν καλύτερα τα μέσα ενημέρωσης από κακόβουλες παρεμβάσεις και να περιορίζουν τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού κατά δημοσιογράφων.

Από την πλευρά τους, τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να αποκαλύπτουν διαφανείς πληροφορίες σχετικά με την ιδιοκτησία, τη χρηματοδότηση και τις κρατικές διαφημίσεις.

Για την εφαρμογή των νόμων προστασίας των δημοσιογράφων θεσπίζεται μάλιστα ένα ειδικό όργανο της ΕΕ-το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης.

Η Βέρα Γιούροβα, Επίτροπος της ΕΕ για τις Αξίες και τη Διαφάνεια, τόνισε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο  θα στείλει ένα «σαφές μήνυμα σε όσους θέλουν να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία».