Skip to main content

Οδησσός: Το χρονικό της επεισοδιακής επίσκεψης Μητσοτάκη

X/PRIMEMINISTER

«Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος», σημείωσε ο πρωθυπουργός

Επεισοδιακή ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής το 2022, καθώς σημαδεύτηκε από την έκρηξη στην Οδησσό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που κράτησε 45 λεπτά, ακούστηκαν σειρήνες και υπήρξε ενημέρωση για επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους και ενεργοποίηση αεράμυνας της περιοχής. Λίγη ώρα μετά ακούστηκαν εκρήξεις σε απόσταση μόλις 150 μέτρων.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενεργοποιήθηκε η ουκρανική αεράμυνα, ενώ η ελληνική αποστολή άλλαξε αμέσως κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό αποτελούνταν από τους: Σταύρο Παπασταύρου (υπουργός Επικρατείας), Άννα Μαρία Μπούρα (διπλωματική σύμβουλος πρωθυπουργού), Αριστοτελία Πελώνη (Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού), Κύρα Κάπη (διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού) και Αλέξανδρο Μαράκη (φωτογράφος).

«Προς το τέλος της ενημέρωσης ακούμε τη σειρήνα και ένα πάρα πολύ δυνατό κρότο πολύ δίπλα μας» γεγονός που όπως αποκάλυψε οδήγησε στην άμεση αποχώρηση και των δύο αποστολών από το σημείο. «Ήταν δυνατά και πολύ έντονα τα χτυπήματα. Φύγαμε με τις πομπές των αυτοκινήτων, την ουκρανική και την ελληνική, και πήγαμε στο διοικητήριο της Οδησσού» σημειώνει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ, Γεωργία Σκιντζή.

Ουκρανία: Έκρηξη στην Οδησσό εν μέσω της επίσκεψης Μητσοτάκη – Ασφαλής η ελληνική αποστολή

«Ζωντανή υπενθύμιση του πραγματικού πολέμου»

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη».

«Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε επιπλέον ότι καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

«Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Σημειώνεται ότι είδηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε προαναγγελθεί για λόγους ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός θα μετέβαινε κατόπιν στο Βουκουρέστι, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Διαβάστε σχετικά