Skip to main content

Οδησσός: Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης εν μέσω της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουκρανία

Φωτογραφία αρχείου.

«Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στην Οδησσό εν μέσω της έκτακτης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ουκρανική πόλη, είδε το φως της δημοσιότητας.

Η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση 150-200 μέτρων από την ελληνική οχηματοπομπή και προκλήθηκε από ρωσική πυραυλική επίθεση, όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενεργοποιήθηκε η ουκρανική αεράμυνα, ενώ η ελληνική αποστολή άλλαξε αμέσως κατεύθυνση.

Κ. Μητσοτάκης: Η ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος

Κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ήμασταν στο λιμάνι της Οδησσού και ο πρόεδρος Ζελένσκι και το επιτελείο του μας έκαναν μία ξενάγηση, εξηγώντας μας από τη μία τη σημασία του λιμανιού για τις εξαγωγές της Ουκρανίας και από την άλλη δείχνοντάς μας τις σημαντικές ζημιές τις οποίες έχει υποστεί αυτή η κρίσιμη υποδομή, όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες. Kαι λίγο μετά, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας, ακούσαμε και μία μεγάλη έκρηξη».

«Νομίζω ότι αυτό για εμάς είναι η καλύτερη, ζωντανότερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα γίνεται πόλεμος, ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο, τους στρατιώτες, επηρεάζει αθώους συμπολίτες μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ επεσήμανε επιπλέον ότι καταστρέφονται πολιτιστικά μνημεία τεράστιας αξίας.

«Και νομίζω ότι αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να έρθουν στην Ουκρανία. Διότι είναι άλλο να βλέπει κανείς, να ακούει την περιγραφή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή από τον πρόεδρο Ζελένσκι με τον οποίο επικοινωνούμε τακτικά και είναι τελείως διαφορετικό να βιώνει κανείς την εμπειρία του πολέμου από πρώτο χέρι».

Κυβερνητικές πηγές είχαν διαβεβαιώσει νωρίτερα, λίγο μετά την έκρηξη, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την ασφάλεια του Πρωθυπουργού και της ελληνικής αποστολής.

Σημειώνεται ότι η ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό αποτελείται από τους:

  • Σταύρο Παπασταύρου (υπουργός Επικρατείας),
  • Άννα Μαρία Μπούρα (διπλωματική σύμβουλος πρωθυπουργού),
  • Αριστοτελία Πελώνη (Ειδική Σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του πρωθυπουργού),
  • Κύρα Κάπη (διευθύντρια επικοινωνίας του πρωθυπουργού),
  • Αλέξανδρο Μαράκη (φωτογράφος).

Συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο λιμάνι της Οδησσού.

Ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, το οποίο στεγάζεται στην παλαιά κατοικία του εθνικού ευεργέτη Γρηγορίου Μαρασλή, και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο που έχει εγερθεί στην αυλή του μουσείου προς τιμήν των τριών ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας, Νικόλαο Σκουφά, Αθανάσιο Τσακάλωφ και Εμμανουήλ Ξάνθο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα την ευκαιρία να συνομιλήσει με Έλληνες της Διασποράς και ομογενείς που συγκεντρώθηκαν ώστε να τον υποδεχτούν στον χώρο του μουσείου.

Κ. Μητσοτάκης από Οδησσό: Ακούσαμε τις σειρήνες και μετά την έκρηξη, καθώς μπαίναμε στα αυτοκίνητά μας

Υπό άκρα μυστικότητα η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουκρανία

Η είδηση για την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είχε προαναγγελθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο πρωθυπουργός είναι προγραμματισμένο να μεταβεί εντός της ημέρας στο Βουκουρέστι, προκειμένου να λάβει μέρος στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο.

Κατά την πρόσφατη Διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, που διοργανώθηκε με την πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε εκφράσει την αποφασιστικότητα της χώρας να στηρίξει την Ουκρανία, «έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στην ρωσική εισβολή». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε διαβεβαιώσει πως «δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας, ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας».

Επικοινωνία Ν. Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ρουστέμ Ουμέροφ.

Σε ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter) ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι ο Ουκρανός ομόλογός του και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκ τον «ενημέρωσαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία».

.